זוכרים את זיגייר מהקיבוץ: "הוא דיבר יותר מדי"
"לא תיארתי לעצמי שאדם כזה יתאים למוסד", סיפר מכר של בן זיגייר מאוסטרליה שגר עמו בגזית בשנות ה-90, "הוא לא נראה יציב". עוד חברים בקיבוץ בעמק יזרעאל שיתפו: "בחור נחמד, קצת אבוד". כבר ב-2010 פשטה השמועה, "ובקיבוץ היו בשוק". ב-2003/4 הוא התמחה במשרד עו"ד של יעקב נאמן
חייל גאה, איש משפחה, עורך דין. כך זוכרים בקיבוץ גזית את בן זיגייר, האזרח האוסטרלי שלפי דיווחים זרים הוחזק בסתר בכלא איילון ומת בתאו ב-2010. "אנחנו מכירים את הסיפור הזה כבר שנתיים, מאז שנודע שהוא התאבד", סיפר היום (ד') תושב הקיבוץ בעמק יזרעאל, שם התגורר זיגייר בתקופת שירותו הצבאי. "זה פשוט מדהים שעכשיו כל המדינה מדברת על זה".
זיגייר, כך גילה חבר הקיבוץ שהעדיף להישאר אלמוני, עשה עלייה במסגרת "השומר הצעיר" והתנדב בקיבוץ יחד עם קבוצת יהודים מאוסטרליה. "אני זוכר אותו בתקופת הצבא שלו, מגיע במדים. מהשיחות שהיו לי איתו התרשמתי שהוא 'מורעל צבא', רצה לשרת ביחידות קרביות. אחרי השירות הצבאי הוא עזב, אבל היה חוזר לבקר. פגשתי אותו גם בטיול שעשיתי לאוסטרליה".
אחד מחבריו מתנועת "השומר הצעיר" באוסטרליה, שאף שהה עמו בגזית ב-1994, דווקא סיפר כי זיגייר "מעולם לא עשה עליי רושם של אדם יציב". "לא יכולתי לתאר לעצמי שמישהו כזה יכול להתאים למוסד", הודה החבר, שהתראיין לסוכנות הידיעות היהודית JTA אך העדיף שלא להזדהות בשם. "כמו כן, בן דיבר יותר מדי".
תושב גזית ששוחח עם ynet הוסיף כי בקיבוץ לא ידעו דבר על מעשיו. "אני זוכר את הביקור האחרון שלו בקיבוץ יחד עם אשתו והילדים, הוא סיפר שהוא מתגורר בתל אביב ושהוא עורך דין". זיגייר התמחה בשנים 2004-2003 במשרד הרצוג, פוקס, נאמן ושות', שנוסד בין היתר על ידי שר המשפטים יעקב נאמן ו חיים הרצוג, שכיהן מאוחר יותר כנשיא. "ידעתי שאבא שלו הוא עורך דין אז זה הסתדר איכשהו", הוסיף התושב, "למרות שלא הבנתי מה הוא עושה פה בכלל, כי הוא בא מבית טוב ומשפחה גדולה ומבוססת והוא רחוק מהבית".
הכותרות האחרונות על "אסיר X":
אביו של זיגייר: עדיין כואב לנו מדי, לא נדבר כעת
עפר שלח על האסיר X: "שימוש קל בכלים כבדים"
חבר של זיגייר: "לא הסכמנו בנושא הפלסטינים"
דיווח: זיגייר ביקר באיראן, בסוריה ובלבנון
רבקה וילנד, גם היא תושבת הקיבוץ, סיפרה שהוא הגיע למקום "כחייל בודד שמצא כאן בית חם. יכול להיות שהוא הגיע דרך המערכת של חיילים בודדים, לא על בסיס קבוע. הכרתי אותו לא היכרות מעמיקה במיוחד. אני זוכרת בחור חייכן ונחמד. אני מניחה שהוא לא היה סוכן מוסד אז, שכן זה היה בתקופת השירות הצבאי שלו. לפי מה שאני יודעת", היא הוסיפה, "הוא לא שמר על קשר עם הקיבוץ בשנים שעברו מאז".
צביקה לוי מקיבוץ יפעת, מי שאחראי מטעם משרד הביטחון והתנועה הקיבוצית על פרויקט חיילים בודדים, הכיר את אלון בצורה שטחית בתקופה שביקש להתגייס לצה"ל, אך זכר שהוא היה חדור מוטיבציה. "נפגשתי איתו אולי שלוש פעמים, יחד עם עוד שלושה מחבריו, חיילים בודדים שהגיעו מאוסטרליה. נפגשנו קצת לפני הגיוס ושוב בטקס ההשבעה שלו", סיפר לוי.
"אני זוכר אותו בתור בחור נחמד מאוד, עם הרבה מאוד מוטיבציה, שמאוד רצה להתגייס ולהיות לוחם. אחרי הצבא כבר לא היה בינינו שום קשר", הוא הודה, והוסיף כי לא ידע על מעורבותו של אלון בפרשה. "שמעתי על המקרה היום בחדשות, כמו כל אזרח ישראלי. עשיתי אחד ועוד אחד, כי זכרתי את השם בן זיגייר, אז ביררתי אם מדובר בו, וגיליתי שאכן כך".
"עד עכשיו זה לא מסתדר לי בראש"
התושב שהכיר את זיגייר בגזית העיד כי השמועות על התאבדותו פשטו בקיבוץ ימים בודדים לאחר שזה קרה. "כולם היו פה בהלם, פתאום סיפרו שהבחור הזה שירת כנראה במוסד ושהוא התאבד בכלא. אף אחד לא ידע מה קרה שם, איך הוא הגיע לכלא ולמה, ומה פתאום הוא התאבד? הקיבוץ כולו היה בשוק. האמת שעד עכשיו זה לא מסתדר לי בראש", הודה.
"הוא היה בחור נחמד, קצת אבוד", ציין מכר אחר של זיגייר מאוסטרליה, שסיפר כי בילה עמו בישראל ב-1996. "הדבר הבא ששמעתי עליו זה שהוא מת בישראל. המשפחה שלו ידעה אז רק שהוא היה בשליחות של המוסד, ומאוחר יותר הם קיבלו אישור שהוא התאבד. זה הרס את המשפחה".
"זוכרים אותו כבחור רציני, מרוחק מעט"
פרטים נוספים על חייו של זיגייר ועל אישיותו נחשפו בסיפוריו של חברו, פטריק דורקין, שעבד עמו ב-2001 במשרד עורכי דין באוסטרליה. "אנחנו זוכרים אותו מהעבודה ומהבילויים המשותפים שלנו במלבורן", הוא גילה לעיתון "פייננשל ריביו". באחד מהם יצאנו לשתות באחד הברים בעיר. הוא סיפר את אחד הסיפורים המפורסמים שלו, על פציעה שעבר בעת שירותו בצה"ל. הוא השתחרר זמן קצר לפני שהצטרף לחברה שלנו", סיפר דורקין. "רובנו זוכרים אותו כבחור רציני, מרוחק מעט מהחבורה המלוכדת".
מוקדם יותר גם אביו של זיגייר, ג'פרי, שבר את שתיקת המשפחה והתייחס
לראשונה לפרשה. "פשוט עדיין כואב לנו מכדי לדבר כרגע", הוא אמר לאתר חדשות אוסטרלי. "אנחנו מבינים את העניין שזה מעורר, אבל החלטנו לא לדבר עם אף אחד, לא כרגע, אני מצטער". זיגייר האב הוא אישיות מוכרת בקהילה היהודית והוא מכהן בראש הוועדה נגד השמצה של ארגון "בני ברית".
סוכנות הידיעות JTA גם ציטטה את בן-דודו של זיגייר, שאמר רק כי "אין לי שום דבר להוסיף, שום דבר בכלל". גם רב המשפחה, שמשון יורקוביץ', סירב להגיב לטענות התחקיר האוסטרלי.
Read this article in English