מדעני נאס"א: פיצוץ המטאור - פי 30 מהירושימה
"אירוע כזה מתרחש פעם במאה שנה בממוצע", אמר פול קודאס מנאס"א. עם חדירת המטאוריט לאטמוספירה השתחררה אנרגיה של כ-500 קילוטון. רוסיה לארה"ב: תייצרו איתנו מערכת להגנה מפני גופים מהחלל במקום מערכת הגנה צבאית
מדעני סוכנות החלל האמריקנית נאס"א מעריכים שפיצוץ המטאוריט בשמי רכס אורל ברוסיה שלשום (יום ו') בבוקר היה חזק פי 30 מהפצצה הגרעינית שהטילו האמריקנים על הירושימה במלחמת העולם השנייה. כך דווח ב"טלגרף" הבריטי. יותר מאלף בני אדם נפצעו, רובם משברי זכוכיות, ונזק רב נגרם לבנייני המגורים ולדירות.
גודלו של המטאוריט הוא כ-16 מטרים, הגדול ביותר מאז המטאוריט שהתפוצץ בסיביר ב-1908. באתר נאס"א נכתב כי תנועתו של המטאוריט נקלטה בחמש תחנות הקולטות תדרי קול ברחבי העולם, שהראשונה שבהן היא באלסקה, יותר מ-6,500 קילומטרים ממקום הפיצוץ.
עוד על פיצוץ המטאוריט:
כדור אש ברוסיה: 400 פצועים ממטר מטאורים. צפו
פתאום היה מטאוריט: גם בית כנסת נפגע. צפו
דיווח בקובה: מטאוריט התפוצץ בשמי האי
המטאוריט התפוצץ בגובה רב מעל הרי אורל ושבריו התפזרו ברדיוס של כמה מאות ק"מ. מדענים מעריכים כי האנרגיה ששחרר המטאוריט כאשר חדר לאטמוספירה הגיעה לכ-500 קילוטון. כדור האש נע בשמיים במהירות 30 קילומטר לשנייה והותיר אחריו שובל לבן וארוך, שבו היה ניתן להבחין ממרחק של 200 ק"מ. תוך 32.5 שניות מרגע שנכנס המטאוריט לאטמוספירה הוא התפרק כ-25 ק"מ מעל פני כדור הארץ. הפיצוץ העצום יצר גלי הדף שגרמו לניפוץ חלונות בצ'לייבינסק ובסוורדלובסק.
פול קודאס מנאס"א אמר כי "אירוע בעוצמה שכזו מתרחש פעם במאה שנה בממוצע. כאשר יש לך כדור אש בגודל שכזה אנחנו מצפים שמספר רב של מטאוריטים יגיעו לקרקע ויהיו כנראה כמה גדולים". מלבד אומדן הנזקים, המסתכם בכ-33 מיליון דולר, חולל הפיצוץ בהלה. מדענים רוסים סברו תחילה כי המסה של המטאוריט נאמדת ב-10 טונות, אבל מדעני נאס"א עדכנו בהמשך שהמסה של המטאוריט הייתה אדירה וקרובה ל-10,000 טונות.
הממשל הרוסי כבר ממנף את הפיצוץ הנדיר לקדם את ענייניו. יו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט, אלכסיי פושקוב, צייץ בטוויטר: "במקום להילחם על פני האדמה, בני האדם צריכים לפתח יחד מערכת הגנה מפני אסטרואידים". פושקוב, המקורב לנשיא ולדימיר פוטין, קרא לאמריקנים להצטרף לפרויקט ההגנה מפני אסטרואידים AADS שמפתחות רוסיה וסין במקום לפתח מערכת הגנה צבאית עם האיחוד האירופי. דברים דומים אמר דמיטרי רוגוזין סגנו של ראש הממשלה מדבדב. הוא קרא לקהילה הבינלאומית ליצור "מערכת שתזהיר מפני נפילת פריטים שהגיעו מהחלל החיצון".
בינתיים החלו תושבי הרי אורל ברוסיה במאמצים לשיקום ההריסות. אלפי בני אדם, חברי כוחות חירום, חילוץ והצלה, נשלחו לאזור על ידי ממשלת רוסיה כדי להתמודד עם הנזקים. החיפוש אחר רסיסים הוביל צוללנים לאגם קפוא בעיר צ'לייבינסק, שבו נפער חור גדול בקרח, אך המאמצים לא העלו דבר, הודיע גורם רשמי. בעוד החיים בעיר החלו לחזור למסלולם, פועל הממשל הרוסי תחת ביקורת ציבורית רבה, שתוהה מדוע לא פורסמה אזהרה מתאימה לפני האירוע.
בסוף השבוע נפוצו תיאוריות רבות לגבי אופי הפיצוץ. סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס ציטטה את ולדימיר ז'ירינובסקי, ראש המפלגה הלאומנית הקיצונית ברוסיה, שטען כי לא היה זה מטר מטאוריטים, אלא "ניסוי אמריקני בכלי נשק חדשים". באתר רוסי נכתב כי קיימת אפשרות שמערכת נגד מטוסים יירטה את המטאוריט ולכן הוא התפוצץ בגובה של 20 ק"מ. באופן רשמי לא התקבל אישור לכל פעולה צבאית הקשורה למטאוריט.