שתף קטע נבחר

 

למה חשוב לקרוא את העלון המצורף לתרופה

גם אתם זורקים לפח את העלון שמצורף לתרופה שאתם נוטלים? כדאי שתתחילו לקרוא ולדעת על תופעות לוואי שעלולות להופיע, שילוב מסוכן עם תרופות אחרות או תאריך תפוגה שמשתנה עם פתיחת התרופה

רובנו מדלגים בדרך כלל על העלון המצורף לתרופות. זה קורה כי אנחנו מרגישים שאנחנו יודעים מה לעשות או שאולי הרוקח הסביר לנו מה לעשות ונראה לנו שזה מספיק, אבל קריאה של העלון המצורף לתרופה שאתם נוטלים היא משמעותית ביותר ועשויה לחסוך לכם בעיות רבות.

 

קיראו עוד כתבות בערוץ פארם נט

 

על פי החוק בישראל, לכל תרופה שמשווקת בארץ יש חובה לצרף עלון לצרכן המפרט מידע לגבי התרופה. העלון חייב להיות בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית. בנוסף, בתרופות שנמכרות ללא מרשם רופא ומחוץ לבית המרקחת, חייבים לצרף גם עלון ברוסית. אגף הרוקחות של משרד הבריאות בארץ מאשר את העלון ותוכנו לפני שתרופה יוצאת לשוק. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר איך לקרוא את  האותיות הקטנות.

 

 

מהם הנתונים החשובים בעלון?

מידע על התרופה: שם התרופה או התכשיר, מידע על המרכיבים הפעילים בתכשיר ופירוט אודות המרכיבים הלא פעילים. ברשימת המרכיבים הלא פעילים ניתן להבחין אם קיימים חומרים מסוימים שאנשים רגישים אליהם.

 

למי מותר לקחת את התרופה (התוויה): בעלון מופיעה שם הקבוצה הטיפולית של התכשיר (לדוגמא: אנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין בתכשירים כגון: מוקסיפן, מוקסיוויט, פן-רפא) ומופיעה ההתוויה של התכשיר - השימוש שאושר לתרופה על ידי משרד הבריאות.

 

אזהרות: העלון מתייחס לאזהרות לגבי נטילת התרופה, כמו למשל: למי אסור לקחת את התרופה, איזה חולים צריכים להתייעץ עם הרופא (בתרופות ללא מרשם, גם עם הרוקח) לפני השימוש בתרופה, תגובות בין תרופתיות ותופעות לוואי.

 

תגובות בין תרופתיות: זהו סעיף חשוב במיוחד, בעיקר בשל העובדה שלעתים מטופלים לא מספקים את כל האינפורמציה לרופא או לרוקח לגבי התרופות או התכשירים שהם נוטלים. לכן כדאי לקרוא את הנתונים לגבי התגובות בין התרופות השונות.

 

בנוסף, לעתים יש תוצאות של מחקרים חדשים שמצביעים על אזהרות נוספות לאלה שהצביע עליהן הרופא או הרוקח. רוב הסיכויים, שגם אם הם לא אמרו למטופלים, הן יהיו כתובות בעלון.

 

תופעות לוואי: בעלון מתוארות תופעות לוואי שכיחות ותופעות לוואי נדירות, כמו גם תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת (בהם על המטופל חובה לפנות לרופא באופן מיידי במידה שהן מופיעות).  בנוסף לכך, חשוב לדעת כי קיימות תופעות לוואי שהן שכיחות אולם יכולות להיחשב כמדאיגות אם המטופל לא מקבל הסבר מהרוקח אודותיהן כמו למשל, השפעה של התרופה על צבע הצואה.

 

קיימות גם תופעות לוואי שקשורות לאופן נטילת התרופה (לדוגמה: תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות אנטיביוטיות ממשפחת הטטרציקלינים ואנטיביוטיקות נוספות). בכל מקרה, כדאי להיות עירניים לשינויים גופניים או נפשיים לאחר נטילת תרופות ולפנות לרופא, במקרה של התרחשות חריגה.

 

עוד מידע - לפני שלוקחים את התרופה

כהן מסביר כי פעמים רבות מטופלים לא שמים לב להוראות הניתנות להם על ידי הן הרופא והן הרוקח בנוגע לנטילת התרופה. "זו הסיבה שמומלץ לקרוא את העלון בפירוט רב. בעיקר כדאי להקפיד על המינונים, כי זה יכול להשפיע על מהלך ההחלמה".

 

מינון: בתרופות המחייבות מרשם נכתב כי המינון נקבע על ידי רופא. ובתרופות שאינן מחייבות מרשם מופיע פירוט אודות המינון על פי הגיל יחד עם נתונים נוספים כמו משקל למשל. חשוב מאוד לא לדלג על הסעיף הזה. 

 

אופן נטילת התכשיר: בעלון מפורט אופן נטילת התרופה, ביחס לארוחות ולמזונות שונים ובאיזה זמנים של היום מומלץ ליטול את התרופה. בחלק מהתכשירים שדורשים תפעול כמו משאפים למיניהם, חומרים לאינהלציה וזריקות של אינסולין, קיים בדרך כלל גם הסבר עם תמונות על אופן השימוש בתכשיר.

 

תנאי אחסון התרופה או התכשיר: העלון מפרט אם התכשיר דורש תנאי אחסון מסויימים כגון קירור או אחסון בטמפרטורת החדר וכן פרמטרים בנוגע לתוקף התרופה. ישנם תכשירים מסוימים (לדוגמה טיפות עיניים, סירופים של אנטיביוטיקה) שתוקפם מתקצר לאחר השימוש הראשון בתכשיר.

 

תוקף התרופה: תוקף התרופה מוטבע על האריזה המקורית של התכשיר וכן על המוצר עצמו. תוקף התרופה יכול להיות או תאריך מלא לדוגמא 28.3.2015 או שם החודש והשנה שבהם התכשיר פג (לדוגמא 03/15 או בחלק מהמקרים MAR/15 קיצור לחודש מרץ 2015).

 

לעתים מופיע ליד תאריך התפוגה גם הקיצור באנגלית EXP (קיצור המציין את המילה תפוגה באנגלית expiry). אם פתיחת התכשיר מלווה בקיצור תוקף התכשיר (לדוג' טיפות עיניים, תכשירים לאינהלציה, אנטיביוטיקה) הדבר מצוין בעלון. בנוסף, הרוקח יידע את המטופל לגבי הנושא הזה.

 

חשוב לשים לב - חלק מהחברות גם מציינות את תאריך ייצור התרופה ואין להתבלבל עם תוקף התרופה. בדרך כלל מצוין ליד תאריך ייצור התרופה הקיצור באנגלית MFG כמציין תאריך הייצור. על כל התכשירים צריך להופיע גם מספר האצווה, שהוא המספר שניתן לפס הייצור במפעל לאותה סדרה של תכשירים שיוצרו.

 

לא לוותר על ייעוץ

לדברי כהן, מטופלים רבים טוענים כי קריאה של העלון לא רק שלא תועיל להם, בשל העובדה שהוא מלא במונחים שהם לא מכירים ולא יודעים את פירושם, אלא אפילו מכניסה אותם לחרדה. "זו לא המטרה של הקריאה של העלון. הרופא וגם הרוקח מסביר למטופל את  מטרת התרופה, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שלא תמיד אפשר להקיף את כל המידע. לכן כל אחד חייב להיות אחראי על בריאותו ולקרוא".

 

בכל מקרה, נטילת תרופה, גם אם היא נראית לנו יומיומית ופשוטה היא משימה מורכבת למדי. נטילה לא נכונה של תרופה יכולה להשפיע על הבריאות של המטופלים. כך שקריאת העלון לא מחליפה ייעוץ רפואי או רוקחי אלא משלימה אותו.

 

"כדאי לא להתעלם מאזהרות מיוחדות, גם אם הן נראות לכם איזוטריות למדי", אומר כהן, "כמו למשל ששימוש בתרופה עלול לגרום לתלות בה, או שמומלץ לבלוע את הכדור בעמידה, להיזהר מחשיפה לשמש. בכל מקרה, זהירות יתר עדיפה מחוסר זהירות".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל המידע שיכול לעזור לכם בשימוש בתרופה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים