רילוקיישן: איך תדאגו להיות בחצי הנכון?
ישראלים רבים קופצים על המציאה ועוברים לארץ זרה למטרות עבודה, אולם במקרים רבים המעברים הללו נוחלים כישלון. מדוע זה קורה, איך זה קשור למעסיק ומה כדאי לכם לדעת רגע לפני שאתם טסים - כדי להחזיק מעמד בצד השני של הארץ? מדריך
תופעת הגלובליזציה ועבודה חוצת גבולות של חברות ישראליות, הביאה לגידול בצורך של מעסיקים ישראליים לשלוח את עובדיהם לשליחות עבודה בחו"ל. גם העובדים הישראלים, הנגועים ביצר הרפתקנות וטיולים, מגלים רצון לצאת לעבוד בחו"ל למספר שנים.
רילוקיישן - כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
- כשהמשפחה מתוסכלת: התמודדות עם רילוקיישן
- רווקים, לאן כדאי לכם לעשות רילוקיישן?
- ישראלים, איך יתייחסו אליכם אם תעבדו באסיה?
מחקרים שנערכו בתחום הרילוקיישן מצביעים על כך שכמחצית מהרילוקיישנים נכשלים. מדוע זה קורה? בעיקר - בגלל קשי הסתגלות שחווים העובד ומשפחתו בארץ הזרה, שכמובן משפיעים גם על תפקודו המקצועי של העובד.
יש לזכור שבמקרים רבים מדובר במעסיק שמתחיל פעילות חדשה בארץ זרה, והעובד שנשלח לשליחות הוא שאמור להתחיל לבנות את התשתית מראשיתה. במצב דברים זה, המעסיק אינו בקיא באופן ההתנהלות בארץ זרה, אינו מכיר את הדינים והחוקים ואין לו תשתיות מקומיות מתאימות. העובד, שעתיד לעבור לארץ זרה עם משפחתו, עומד בפני שינוי גדול ואי הוודאות אפילו גדולה עוד יותר.
אשרת עבודה
יש להקדים ולקבל ייעוץ משפטי מקומי לגבי קבלת אשרת עבודה לעובד ואשרת שהייה עבור בני משפחת העובד, כולל עלויות, לוחות זמנים, מסמכים נדרשים, חובת נוכחות העובד במדינת היעד.
טיפ למעסיק: במדינות רבות לא ניתן להתחיל את העסקתו של העובד לפני שמתקבלת אשרת העבודה, ולכן חשוב לפעול בעניין קבלת האשרה מוקדם ככל הניתן. זאת משום שעיכוב בקבלתה עלול לגרום למצב בו העובד כבר הגיע למדינת היעד אבל הוא מנוע מלהתחיל לעבוד, דבר שגורם לבזבוז משאבים.
טיפ לעובד ולמעסיק: כדאי לבדוק אפשרות של קבלת אשרת עבודה גם עבור בן הזוג שמתלווה לשליחות. בן זוג שלא מוצא את מקומו בארץ הזרה יכול לתרום תרומה נכבדת לכישלון השליחות.
מיסוי בינלאומי
מומלץ לקבל ייעוץ מיועצי מס לגבי היבטי המס, תשלומי המס שיחולו על העובד, כולל בחינת אמנות כפל מס בין ישראל למדינת היעד.
טיפ לעובד ולמעסיק: משטר המס משפיע על גובה שכר הברוטו ושכר הנטו של העובד, ולכן יש לו השלכה ישירה לתמחור המשרה ועלות המעביד הכוללת.
טיפ לעובד: חשוב לקבל ייעוץ מקצועי ממומחה למיסוי בינלאומי, ולא למהר ולהצהיר על ניתוק תושבות מישראל, שכן יש לזה השלכות על זכויות רבות אחרות. במידה ומתברר שקיימת חובת תשלום מס הן בישראל והן במדינת היעד, כדאי לבקש מהמעסיק לטפל בהגשת דו"חות המס לרשות המסים בישראל.
חוקי העבודה המקומיים
מומלץ שבמהלך שהותו במדינת היעד, העובד יועסק על פי דיני העבודה המקומיים - ברומא תנהג כרומאי. התנהלות לפי חוקי המקום תקל את העבודה על רואה החשבון וחשב השכר המקומי ותמנע טעויות מיותרות.
טיפ למעסיק: מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקומי לגבי הזכויות הבסיסיות של דיני העבודה במדינת היעד, אותן חובה להעניק לעובד, ולבנות את הצעת העבודה בהתאם. גילוי מאוחר של זכויות לפי הדין המקומי לאחר שניתנה לעובד הצעת העבודה יכול להגדיל את עלות ההעסקה מעבר למתכונן.
טיפ לעובד: החוק הזר חדש לא רק למעסיק, אלא גם לעובד. כדאי להקדיש זמן לקרוא ולהבין את חוזה העבודה, כדי למנוע אי הבנות ואי נעימויות בהמשך הדרך.
זכויות מיוחדות
בסיטואציה של רילוקיישן, המעסיק נדרש להעניק לעובד חבילת הטבות מיוחדת, הייחודית למצב של שליחות לארץ זרה. מקובל לממן במסגרת חבילת הרילוקיישן דיור לעובד ומשפחתו בארץ היעד, ביטוח רפואי לעובד ומשפחתו, הוצאות הקשורות בהשכלת הילדים, טיסות לעובד ובני משפחתו לביקורים בישראל, משלוח של ציוד העובד ומשפחתו לחו"ל וחזרה ארצה.
טיפ למעסיק: לגבי עובד עם ילדים, כדאי לסכם מראש את תנאי סיום השליחות על ידי המעסיק במהלך שנת הלימודים של הילדים.
טיפ לעובד: חשוב לבחון את פתרונות השהייה בארץ לבני משפחה במהלך ביקורי מולדת, ובמידה והבית מושכר במהלך השליחות, לדון עם המעסיק בהשתתפות בהוצאות לינה.
זכויות העובד בישראל
עם יציאתו לשליחות, החיים של העובד בארץ "מוקפאים". יש לדאוג להיבטים השונים הקשורים לכך עם יציאת העובד לחו"ל.
טיפ למעסיק: יש לקבוע את מעמד העובד אצל המעסיק הישראלי במהלך שהותו ברילוקיישן. יש לבחור בין אפשרות של סיום העסקתו של העובד אצל המעסיק בישראל בטרם יציאתו מהארץ לבין האפשרות של יציאת העובד לחופשה ללא תשלום עד לשובו ארצה.
לשתי האפשרויות יש יתרונות וחסרונות רבים, כך שיש לבחון כל מקרה לגופו, תוך מתן הדעת לחשיפה האפשריות והאפשרות לשלב את העובד בעבודה עם שובו ארצה. יש לערוך את המסמכים המתאימים בהתאם להחלטה שמתקבלת, על מנת להבהיר את מעמדו של העובד ולמנוע חשיפות עתידיות.
טיפ לעובד: יש לקבל ייעוץ מקצועי מתאים ולקבל החלטה לגבי רצף זכויות במוסד לביטוח לאומי (כולל תשלומי מס בריאות) וכן רצף זכויות בקופות הגמל בישראל (קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים).
לסיכום, תכנון נכון והכנה נכונה של השליחות, יפחיתו את חוסר הוודאות הכרוכה בתהליך - ויקלו על המשפחה את ההתמודדות עם המעבר לארץ זרה. ראייה ארוכת טווח תביא את המעסיקים למסקנה, כי מימון הטבות נוספות יגדיל את ההוצאות הראשוניות הקשורות לשליחות, אך מאידך עשוי להגביר את תחושת הביטחון של העובד ומשפחתו ואת יכולתם להסתגל טוב יותר - דבר שיגדיל את סיכויי ההצלחה של השליחות.
מדובר בהוצאות נוספות כגון סדנת הכנה מקצועית ליציאה לרילוקיישן למשפחת העובד, ביקור מקדים במדינת היעד, סדנת היכרות עם תרבות מדינת היעד, לימוד שפה מקומית לעובד ומשפחתו, טיפול באשרת עבודה לבן הזוג, טיפול בתשלומי המס של העובד ומשפחתו בארץ ועוד. בהצלחה!
הכותבת היא עורכת דין המתמחה בדיני עבודה ושותפה במשרד ברנע ושות'