בכיר אוסטרלי: זיגייר עשה משהו יותר חמור
בראיון לרשת ABC אמר שר החוץ לשעבר של אוסטרליה כי הזהיר את ישראל בעבר שלא להשתמש בדרכונים אוסטרליים. לדבריו הוא חושד שזיגייר נעצר בשל עבירות חמורות יותר מהעברת מידע לשירות הביון האוסטרלי
שר החוץ האוסטרלי לשעבר, אלכסנדר דאונר, העריך היום (ג') כי בן זיגייר נעצר בישראל בשל פשעים חמורים יותר מאשר העברת מידע על המוסד לשירות הביון האוסטרלי. לפי הדיווח, דאונר אמר לתחנת הרדיו של רשת ABC האוסטרלית כי הוא "חושד שזו לא הסיבה שהוא מצא עצמו בכלא. אני חושב שזה היה משהו חמור יותר".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
הבהלה למטאוריט: מדענים וסקרנים אחר הרסיסים
הטבח בניוטאון: "לנזה רצה 'לנצח' את בריוויק"
דאונר גילה בראיון כי הוא העלה בעבר בפני משרד החוץ הישראלי בירושלים את נושא השימוש לכאורה של המוסד בדרכונים אוסטרליים לפעולותיו בעולם. "הזהרתי אותם שאסור להם להשתמש בדרכונים אוסטרליים, אמיתיים או מזויפים". הוא הוסיף שהדיון התרחש "בין שנת 2005 לשנת 2007" וכי "ישראל רשמה את אזהרותיו".
במקביל, שברו בני משפחת זיגייר את שתיקתם. בשיחה עם כתב "ידיעות אחרונות" דניאל אדלסון אמרו הקרובים: "אנחנו דורשים ממדינת ישראל שתגלה לנו בדיוק מה קרה לבן". הם הוסיפו: "אנחנו ממתינים בקוצר רוח לפרסום תוצאות ועדת החקירה הישראלית".
העיתון האוסטרלי "סידני מורנינג הראלד" דיווח הלילה כי ארגוני הקהילה היהודית באוסטרליה שברו את שתיקתם בפרשה ובירכו על החקירה הישראלית והאוסטרלית של נסיבות מותו של "האסיר X". בהודעה שפרסמה המועצה העליונה של יהודי אוסטרליה נכתב: "אנחנו מברכים על העובדה שוועדה של הכנסת ופרקליטות המדינה של ישראל הודיעו על כוונתן לחקור את הפרשה. אנחנו גם מברכים על החקירה שעליה הורה שר החוץ האוסטרלי, בוב קאר, בתוך משרדו".
רשת ABC האוסטרלית, שחשפה את הפרשה, דיווחה אתמול כי זיגייר נפגש עם אנשי שירות הביון הפנימי, ASIO, ונתן להם "פרטים מלאים" על כמה מבצעים של המוסד, כולל תוכניות למשימה סודית ביותר באיטליה שתכנונה נמשך שנים. בניגוד מסוים לדיווחים קודמים על כך שזיגייר נחקר על ידי הארגון, הדגישה הרשת כי "לא ידוע מי יזם את הקשר" בין הצדדים.
כבר בשבוע שעבר פורסם ב"גרדיאן" הבריטי כי זיגייר הועסק בחברת קש שהקים המוסד באירופה ושמכרה רכיבים אלקטרוניים לאיראן. העיתונאי האוסטרלי ג'ייסון קטסוקיס, הראשון ששוחח עם זיגייר בנושא עוד ב-2010, סיפר כי בעת שעבד בישראל ב-2009 יצר איתו קשר מקור "בעל קשרים לעולם המודיעין", ונקב בשמם של שלושה בעלי אזרחות כפולה ישראלית-אוסטרלית, שלדבריו עובדים בחברת קש שהמוסד הקים באירופה. קטסוקיס טוען כי הצליח, למרבה תדהמתו, לוודא שהחברה אכן קיימת.
קטסוקיס דיבר גם עם המנכ"ל של אותה חברת קש. "הוא נראה קצת מוזר", העיד העיתונאי על האיש, "הוא הכחיש שהוא יודע משהו על מה שאני מדבר עליו, אבל אז ביקש לדבר איתי שוב ולארגן פגישה".
בינתיים ממשיכה גם המערכת הפוליטית בארץ להתייחס לאופן הטיפול בפרשה. מבקר המדינה יוסף שפירא, שהשתתף בכנס שנערך בקמפוס של האוניברסיטה הפתוחה ברעננה, אמר כי בתוך כמה ימים הוא יחליט אם לבדוק את הפרשה.
Read this article in English