גרוניס בדיון על מיצ"ב לחרדים: יהיו סנקציות
תוך 100 יום יידרש משרד החינוך להציג בפני בג"ץ מתווה לבחינות מיצ"ב בבתי הספר החרדיים, ובכללו סנקציות למשתמטים ממנו. גרוניס לנציגי החרדים: "תתחילו לקחת את העניינים ברצינות, אחרת יהיו השלכות"
שופטי בג"ץ הורו היום (ד') למשרד החינוך לגבש מתווה לעריכת מבחני מיצ"ב בבתי הספר החרדיים ולהציגו בפני בית המשפט תוך 100 יום, ולכלול בתוכו תנאי שלפיו אם לא יקיימו את הבחינות, יפעילו נגדם סנקציות. נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס קרא למשרד החינוך להבהיר שאם "לא יחול שינוי לא יהיה מנוס מהפעלת סנקציות". הוא הוסיף והתריע בפני נציגי המוסדות החרדיים "שיתחילו לקחת את העניינים ברצינות, אחרת יהיו לכך השלכות".
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
בנט סייר בישיבות חרדיות: ניתן לשלב תורה וצבא
פירון: ה"מגנים" על הדת - עלולים לסכן היהדות
גרוניס דן בעתירה של התנועה הרפורמית יחד עם השופטים עוזי פוגלמן ודפנה ברק-ארז. לאחר שכבר חויבו המוסדות החרדיים ללימודי ליבה, דרשה התנועה להורות למשרד החינוך לפעול לקיום מבחני המיצ"ב בחינוך החרדי ולשלול תקציבים מבתי ספר שלא יעשו זאת. המבחנים מהווים כלי פיקוח על יישום לימודי הליבה.
בעבר התחייב משרד החינוך להדק את הפיקוח ולהרחיב את יישום מבחני המיצ"ב בחינוך החרדי, אך בחודש מאי 2010 הוגשה העתירה הנוכחית. בעתירה טענה התנועה הרפורמית שעמדת משרד החינוך לפעול בהידברות ולא בהטלת סנקציות חוטאת לחובתו להפעיל פיקוח אפקטיבי בעניין, ולוודא שכלל ילדי ישראל לומדים את מקצועות היסוד שיקנו להם מיומנויות בסיסיות כאזרחים בוגרים.
לאחר הגשת העתירה הגדיל משרד החינוך את מצבת המפקחים על החינוך החרדי. לפיכך ניתן בחודש מרס 2012 פסק דין חלקי ובו נקבע כי בית המשפט לא יתערב במספר המפקחים, אולם הוציא צו על תנאי בשאלת עריכתם של מבחני מיצ"ב במוסדות המוכרים שאינם רשמיים, שבהם מתקיימים מבחנים באופן חלקי ביותר בחלק מהמוסדות. רבים מהם לא עורכים את המבחנים כלל.
גרוניס לחרדים: אתם לא מבינים היכן אתם נמצאים
במהלך הדיון היום טענה עו"ד שוש שמואלי מטעם משרד החינוך כי נעשה הרבה מאוד בחינוך החרדי, לאחר עשרות שנים שבהן התנהלה מערכת חינוך זו ללא פיקוח מהותי. היא סיפרה כי המשרד החל להציב דרישות למוסדות החרדיים, כמו דרישת לימודי הליבה, ומה שנותר הם רק מבחני המיצ"ב, וגם בתחום זה לדבריה פועלים וניכרת התקדמות.
נציגי המוסדות החרדיים טענו כי הציעו חלופות שונות וכי משרד החינוך לא מסייע להם, ואף הביעו נכונות לבחון כלי מדידה שיוצעו להם. עו"ד מנחם ינובסקי שייצג חלק מהמוסדות החרדיים טען שכאשר בתי הספר מטעמם השתתפו במבחני הליבה, "כל התוצאות בכל בתי הספר שלנו הראו שאנו עולים על בתי הספר האחרים". הנשיא אשר גרוניס יצא נגד חלק מהדברים ואמר לעו"ד ינובסקי: "אני מבין, אחרי שקראתי את כל החומר, שאתה לא כל כך מבין היכן אתם נמצאים".
השופטת ברק-ארז תהתה מה ההבדל בין בתי הספר שלא מתקיימים אצלם מבחני מיצ"ב לבין אלו שבהם הם מתקיימים. עו"ד עדיאל גלס השיב מצד חלק מהמוסדות החרדיים כי "החינוך התורני לא רצה להשתתף אבל בלית ברירה עשה זאת. הרי בעבר לא למדו בכלל אנגלית בכיתות ח'. בעקבות הרבה תקציבים שאיימו לשלול נבחנו התלמידים במקצוע". הוא הסביר עוד: "אנחנו לא רוצים לבטל שעות קודש. אבל בסופו של יום אם יכריחו אותנו, נשתף פעולה. אם ישאלו אותנו, אנחנו בכלל לא רוצים".
הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית, שהגישה עתירה נגד מרכז החינוך העצמאי ומרכז מעיין החינוך התורני, אמר בתגובה: "בג"ץ שלח מסר ברור למשרד החינוך להפסיק את עצימת העיניים לגבי המתרחש בחינוך החרדי. מסר זה חייב להיתרגם לפעילות משמעותית של הממשלה".
Read this article in English