שתף קטע נבחר

 

ר"מ יוון לשעבר מדריך "איך לפתור משבר כלכלי"

תלמידי הפקולטה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קולומביה זוכים לעצות כלכליות ממרצה שעמד בראש מדינה בקריסה. "אם כבר הוא יכול ללמד איך לרסק כלכלה", אומרים המבקרים. "רה"מ היום עושה בדיוק מה שפפנדראו תכנן", משיבים תומכיו

ג'ורג' פפנדראו, ראש ממשלת יוון לשעבר, שעמד בראש המדינה כשזו נקלעה למשבר כלכלי עצום, החל לאחרונה להרצות באוניברסיטת קולומביה היוקרתית בניו יורק. ומה הוא מלמד? איך להתמודד עם משבר כלכלי.

 

עוד חדשות בעולם:

הודו: 3 אחיות ילדות נאנסו, נרצחו והושלכו לבאר

דיווח: שדרוג מתקן הגרעין האיראני "רחב מהצפוי"

ניגריה: "עצרנו חוליה שתכננה לפגוע בישראלים"

קרי: עובדים עם שותפינו למנוע מאיראן נשק מסוכן

 

בסוף חודש ינואר החל פפנדראו להנחות קורס שמלמד על המשבר הכלכלי שפוקד את אירופה, ואיך ניתן להתמודד עמו. בנוסף הוא מעביר הרצאה שבועית בשם "Bailouts and Ballots" (חילוצים ובחירות) – האתגרים החדשים לדמוקרטיה באירופה.

 

ג'ורג' פפנדראו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ורג' פפנדראו(צילום: רויטרס)

 

רבים מבקרים את החלטתה של אוניברסיטת קולומביה למנות את האדם שכיהן בראשותה של מדינה שהתמוטטה כלכלית, ושממשיכה להיאבק בחובותיה. "טוב שסטודנטים ילמדו 'ממקור ראשון' על נושא מסוים, ממישהו שהיה במצב הזה", אמר כלכלן אירופאי לרשת "פוקס ניוז". "אבל הם חייבים לשים לב שהאיש הזה היה מעורב ביצירת כל הבעיות שיש ליוון כיום", הוא הדגיש. 

 

"הוא יותר 'קמע' ממורה", אומר דזמונד לחמן, בכיר במכון היזמות האמריקני. "הוא לא צריך ללמד כלכלה. אם כבר, הוא יכול ללמד איך לרסק אותה", הוסיף לחמן, ופירט: "הטעות הכי גדולה שלו הייתה שלא הצליח לזהות שהחוב הלאומי היה בלתי נסבל. במקום לצאת מהאיחוד האירופי, הוא המשיך באותה מדיניות עד שהחוב של יוון נהפך לבעיה של האיחוד כולו".

 

הפגנות ביוון סביב המשבר הכלכלי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות ביוון סביב המשבר הכלכלי(צילום: AFP)

 

אוניברסיטת קולומביה בניו יורק (צילום: רלי כהן) (צילום: רלי כהן)
אוניברסיטת קולומביה בניו יורק(צילום: רלי כהן)

 

תומכיו של פפנדראו טוענים שיש לו את הכישורים לדון בבעיות כלכליות ופוליטיות ביוון ובאירופה. אחד מיועציו בתקופת כהונתו אמר שפפנדראו, שמפלגתו הסוציאליסטית הייתה בשלטון מ-2009 עד שהתפטר ב-2011, הציג רפורמות רבות לפתרון המשבר. "הוא עלה לשלטון כשהגירעון של יוון היה 15.4%, ולא 6.4% כמו שהממשלה הקודמת סיפרה", אמר היועץ.

 

"הצעדים שהוא נאלץ לבצע כדי להקטין את הגירעון לא תרמו לפופולריות שלו. לחתוך משכורות ופנסיות לא יכול לעשות אף פוליטיקאי פופולרי. היום הממשלה של מנהיג

המפלגה השמרנית, אנטוניס סמאראס, עושה בדיוק את אותה תוכנית שפפנדראו הציג", הוא הוסיף.

 

באוניברסיטת קולומביה מרוצים מהמרצה החדש, הדור השלישי בשושלת של ראשי ממשלה במשפחת פפנדראו. "זו זכות גדולה, יוון כיום היא מעבדה חיה", נמסר מהפקולטה ליחסים בינלאומיים. "הסטודנטים שלנו יצפו ללמוד על ההחלטות שנעשות בדרגות הגבוהות ביותר".

 

בכל אופן, פפנדראו לא ישתעמם בפקולטה: בסגל המרצים אפשר למצוא עוד כמה "לשעברים" - מרי רובינסון, שהייתה נשיאת אירלנד; גורדון ביינאי, שעמד בראש ממשלת הונגריה; ומזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות ביוון על הקיצוצים בתקציב, ארכיון
צילום: רויטרס
"הסטודנטים ילמדו את הנושא ממקור ראשון". פפנדראו
צילום: AP
מומלצים