שתף קטע נבחר
 

עלות שכר מנכ"ל שופרסל - פי 33 מממוצע הרשת

"כלכליסט" בודק זו השנה השנייה ברציפות את פערי השכר בחברות הציבוריות. בשופרסל הפערים קטנו, אך איציק אברכהן סיים את שנתו הראשונה כמנכ"ל עם עלות שכר של 2.15 מיליון ש'. עובד ממוצע ברשת סוגר את החודש עם 5,770 שקל בלבד

את השנה הראשונה שלו כמנכ"ל שופרסל מסיים איציק אברכהן עם שכר בעלות של 2.15 מיליון שקל - צנועה יחסית לקודמו בתפקיד, אפי רוזנהויז, שעלות שכרו ב־2011 הסתכמה ב־2.5 מיליון שקל. עם מענק, אופציות ותשלומים בגין פרישה גרף רוזנהויז 6.9 מיליון שקל, ובכל 8 שנות כהונתו עמדה העלות על 46 מיליון שקל במצטבר.

 

 

אברכהן קיבל את המושכות לניהול ענקית הקמעונאות המקומית בסוף 2011, בזמנים סוערים לענף ולמשק הישראלי בכלל. רוזנהויז עזב את שופרסל לאחר שמונה שנים, רגע לאחר התפרצות המחאה החברתית, כשעתידה של שופרסל נראה מעורפל מתמיד. עם רוזנהויז פרש גם ריצ'י האנטר, ששימש כמנהל העסקים הראשי - תפקיד ששופרסל הצליחה להתמודד בלעדיו בשנה החולפת.

 

מספר העובדים גדל, השכר הממוצע צנח

בשיחה עם "כלכליסט" עם פרסום הדו"חות אתמול הביע אברכהן גאווה רבה על ביצועי 2012. "אני חושב שבאמת צריך לומר מילות שבח והערכה על תוצאות החברה, כי ממצב של קושי עצום שהיינו בו ביצענו סיבוב פרסה למצב של טיפוס בחזרה למעלה ההר. אנחנו כבר נמצאים מעל 3% רווח תפעולי, ותמונת המצב שלנו מבטאת יציבות עסקית. מי שמבין דו"חות מבין שזו דרמה".  

 

ההתחלה של אברכהן נראית כמעט צנועה. לאחר שבע שנים כסמנכ"ל תפעול הסימן הבולט ביותר למעמדו החדש היה שדרוג רכבו מדרגה 6 לדרגה 7. עלות שכרו החודשית של אברכהן בתפקידו הקודם היתה 85 אלף שקל, וכיום היא עומדת על 108 אלף שקל.

 

בהשוואה לקודמו בתפקיד, עלות שכרו של המנכ"ל נחתכה בכ־70%, והיא עמדה על 179 אלף שקל בחודש בשנת 2012. אך את הפגיעה שספג אברכהן ב־2012 יש לשים בפרופורציה: עלות שכרו של המנכ"ל גבוהה פי 33 מעלות השכר החודשית הממוצעת של אחד מ-12,300 עובדי החברה.

 

עובד ממוצע ברשת שופרסל נאלץ לסגור את החודש עם עלות שכר של 5,770 שקל בלבד, ורבים מהם מסתפקים אף בשכר מינימום. בשנה שלפניה עמדה עלות השכר של העובד הממוצע על 7,381 שקל, כך שעלות שכרו ירדה בכ־22%. עם זאת, הפערים בחברה הצטמצמו, ובשנת 2011 עמד היחס בין עלות שכר המנכ"ל לעלות שכר העובד הממוצע - על פי 78.

 

סניף שופרסל בעפולה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
סניף שופרסל בעפולה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

הנהלת שופרסל גרפה ב־2012 שכר בעלות של כמעט 10 מיליון שקל. באופן מפתיע, המנכ"ל אברכהן לא נמצא בראש הטבלה: אלי גידור, שכיהן כמשנה בכיר למנכ"ל בתחום סחר ושיווק ופרש בסוף 2012, נהנה משכר בעלות 2.5 מיליון שקל. שכר זה כלל "מענק הסתגלות" של 874 אלף שקל, שצפוי לרכך לגידור את היציאה מהרשת.

 

בראש הדירקטוריון של שופרסל מכהן לא יו"ר אחד, אלא שניים. רפי ביסקר ושולם (יעקב) פישר מכהנים יחדיו בחצי משרה (כל אחד מהם מכהן ב־25% משרה בלבד), אך גורפים יחדיו לא פחות מ־3.5 מיליון שקל. בניגוד לשאר המנהלים, שייאלצו לקבל אישור מאסיפת בעלי המניות למענקים שלהם, ביסקר ופישר נהנו כבר ממענק של מיליון שקל כל אחד כחלק מהסכם העסקתם.

 

שווי השוק של החברה ירד ב־600 מיליון שקל

בעקבות התיקון בחוק החברות לגבי שכר הבכירים, שופרסל, עם יתר החברות הציבוריות, מחויבת לאמץ מדיניות תגמול מסודרת לבכיריה, אשר מסבירה בדיוק איך הכסף שהם מקבלים קשור לביצועים שלהם. שופרסל עדיין לא עשתה זאת, ועד שלא תשלים את הדרישה הזו היא תיאלץ להביא לאישור האסיפה כל מענק או הסכם שכר חדש, וזה יאושר רק אם יהיה רוב בקרב בעלי המיעוט, כאשר בעלת השליטה לא תוכל להצביע. 

 

תחת הנהלתו של אברכהן, שנכנס לתפקיד בינואר 2012, איבדה מניית שופרסל 22%. המשמעות: בעלי המניות צפו בשנה שחלפה כיצד 600 מיליון שקל התאיידו והחברה הגיעה לשווי של 2.3 מיליארד שקל. נקודת אור אפשרית לזכותו של אברכהן היא כי בשנה הקודמת, תחת הנהגתו של המנכ"ל הוותיק רוזנהויז, צללה מניית שופרסל ב־30%.

 

אי אפשר לומר שלאברכהן היו כל התנאים להצלחה. בעקבות המחאה החברתית פתחה הרשת בהורדת מחירים אגרסיבית כדי לשמר לקוחות, שלחה כ־500 עובדים הביתה בשנת 2011 ומצבת כוח האדם ירדה ל־11,900 איש.

 

אבל אחרי הרבעון הראשון של 2012 משהו השתנה. הרשת התמקדה בסניפים רווחיים, הרחיבה את ההתמקדות בסניפי דיסקאונט ולקראת סוף השנה, עם עליית מחירי מוצרי המזון, העלתה מחירים והצליחה לאושש את המרווח התפעולי שלה, משהו שכל לקוחותיה חשו. את השנה סיימה שופרסל עם 12,300 איש.

 

כיום הרשת נהנית ממרווח תפעולי של 3.4% מהיקף המכירות שלה, שעומד על כ־11.6 מילארד שקל בשנה, לעומת מרווח של 2.4% בשיא המחאה. לשופרסל יש מעמד מוביל בענף קמעונאות המזון, עם נתח שוק של כ־20%, נכון לאוקטובר 2012, בפער גבוה מיתר המתחרים.

 

בשל התחרות האינטנסיבית בענף קמעונאות המזון גם ליכולת של שופרסל להעלות מחירים כדי לשפר את הרווחיות התפעולית יש גבול. היא ניצבת מול ספקים חזקים לא פחות, אשר עשרה מהם מחזיקים כ־50% משוק המזון.

 

משופרסל נמסר ל"כלכליסט" כי "שכרו של המנכ"ל הוא שכר ראוי אשר הולם את גודל החברה והיקפי פעילותה, את תפקיד המנכ"ל, האחריות הנלווית אליו, ואף נמוך מהמקובל בחברות בסדרי גודל כאלו בישראל".

  

ההסבר של הדירקטוריון לשכרו של המנכ"ל הוא כי "מר אברכהן הוביל את החברה בתקופה של אי־ודאות כלכלית והתגברות התחרות. תרומתו ב־2012 התבטאה בקידום תוכניות העבודה של החברה ושימור מעמדה כרשת הקמעונאות המובילה בישראל על אף התעצמותה של התחרות. מר אברכהן הוביל מהלכי התייעלות ושינוי בתהליכי העבודה וצמצום הוצאות לצורך התמודדות עם השוק התחרותי, כל זאת לצד גיבוש ורענון של צוות הנהלה איכותי. כמו כן, מר אברכהן מוביל ארגון מחדש של נדל"ן החברה. יצוין כי מר אברכהן הסכים להפחתה של 10% משכרו לשנת 2012".

 

הכתבה המלאה פורסמה הבוקר בעיתון "כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיוון פרג'
איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל
צילום: סיוון פרג'
מומלצים