שתף קטע נבחר

 

מיסיסיפי נזכרה לבטל העבדות - בזכות "לינקולן"

אופס, חשבנו שמישהו כבר דאג לזה. 148 שנים לאחר מלחמת האזרחים האמריקנית, "נזכרה" מדינת מיסיסיפי לבטל את העבדות. כמובן כולם חשבו שהתיקון ה-13 לחוקה, שאוסר על עבדות בארה"ב, אושר מזמן, אבל אז התברר שמישהו שכח משהו.

 

"האישור של התיקון לא הועבר מעולם לממונה על הארכיון כדי שירשום זאת", הסבירה פמלה וויבר, דוברת מטעם המדינה, ל"לוס אנג'לס טיימס".

 

התיקון ההיסטורי עבר בקונגרס האמריקני ב-31 בינואר 1865, ואז נשלח לאישור המדינות. שלושה רבעים מהמדינות אישרו את התיקון ובכך הפכו אותו לחוק המדינה, אולם היו כמה שהתמהמהו. דלאוור וקנטקי עשו זאת רק במאה ה-20.

 

מיסיסיפי, מדינה דרומית משופעת אחוזות עבדים, דחתה את התיקון בדצמבר 1865, ונותרה המדינה האחרונה שלא אישרה אותו. ב-1995 העביר בית המחוקקים במיסיסיפי את התיקון, אבל איש לא טיפל בניירת. עד החודש.

 

היה זה הודות לסרט "לינקולן" שיצא לאחרונה לאקרנים שהשינוי הגיע למיסיסיפי. רנג'אן בטרה, פרופסור לנוירוביולוגיה באוניברסיטת מיסיסיפי ויליד הודו שהתאזרח לא מכבר, צפה בסרט שמתאר את מאבקו הפוליטי של הנשיא לביטול העבדות וביקש לחקור את הנושא יותר לעומק. כשגלש באתר שמתאר את החוקה האמריקנית הבחין בהערת השוליים הבאה: "מיסיסיפי אישרה את התיקון ב-1995, אך מאחר שהמדינה מעולם לא הודיעה על כך לארכיונאי הפדרלי, האישור לא רשמי".

 

חבר לעבודה של בטרה, שהתרגש גם הוא בסרט ושמע על הטעות מחברו, פנה לרשויות והן מיהרו לפעול. ב-7 בפברואר אישר הארכיונאי את קבלת המסמכים, ובכך תמה רשמית העבדות בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
מתוך הסרט "לינקולן". ההתרגשות הביאה לחקירה היסטורית
צילום: יח"צ
מומלצים