שתף קטע נבחר
 

תמ"א 38: למה צריך מפקח בנייה מטעם הדיירים?

הקבלן שמבצע תמ"א 38 בבניין שלכם ימנה מפקח בנייה מטעמו - אבל זה לא מספיק. חשוב שתמנו גם נציג מטעמכם, שיספק לכם ייעוץ ויפקח על ביצוע הפרויקט מתחילתו ועד סופו

החלטתם שאתם מעוניינים לשדרג את איכות חייכם, עשיתם את הבדיקות הנחוצות - וכעת אתם מתקדמים לקראת פרויקט תמ"א 38 בבניין המגורים שלכם. הכל טוב ויפה, אבל חשוב לדעת: אחד מאנשי המקצוע החשובים ביותר עבורכם, בעלי הדירות, הוא אינו היזם, האדריכל, עורך הדין בתחום המקרקעין או השמאי - כי אם מפקח בנייה מטעמכם.

 

  • לקריאת כתבות אחרונות בנושא תמ"א 38

 

את עלות הפיקוח אמנם אמור לממן היזם או הקבלן הנבחר שיבצע את הפרויקט. אולם יחד עם זאת, מפקח הבנייה נדרש לספק לבעלי הדירות מספר שירותים - ולא ליזם או לקבלן. כך, למשל, לפני הוצאת היתר הבנייה, על מפקח הבנייה לספק לבעלי הדירות ייעוץ ובדיקה של המפרט הטכני של היזם.

 

בשלב המו"מ מעביר היזם לדיירים מפרט טכני כללי, ובשלב מאוחר יותר מקבלים הדיירים את המפרט המפורט בהתאם לחוק המכר. לרוב, עורכי הדין אינם בקיאים ואינם אמורים להבין במפרטים טכניים. המפקח הוא איש המקצוע המתאים ביותר, שאמור לבחון את המפרט ולהעיר הערותיו בהתאם. לאחר מכן, עליו לפקח על הליך הוצאת היתר בנייה ולוודא שההיתר בהתאם לתכנון המקורי.

 

תרשום תרשום

כאן לא מסתיימת עבודתו של המפקח על הבנייה, אלא למעשה רק מתחילה. לאחר הוצאת היתר הבנייה, עליו לבצע מספר פעולות. עליו לבצע מעקב אחר התקדמות הביצוע, בהתאם ללוח זמנים שהוסכם מול בעלי הדירות. לפיכך, עליו להקפיד על קיום לוח הזמנים על ידי המבצעים, ולדווח במקרה של סטיות מהלוח המוסכם, תוך הסברת סיבות הסטייה והמלצה לגבי הצעדים שעל החברה לנקוט במקרים אלה.

 

בהמשך עליו לפקח על ביצוע הפרויקט באתר ולהעביר לבעלי הדירות דיווח מפורט בהתאם. עליו לדאוג לפיקוח על טיב החומרים והמוצרים, בהתאם לתוכניות ולהוראות המתכנן, גם לפני הבאתם לאתר הבנייה וכמובן במהלך הביצוע.

 

עליו לפקח על טיב העבודות המבוצעות באתר הפרויקט ולנהל יומן עבודה שבו רשום כל מה שמתרחש באשר לביצוע הפרויקט. בטרם יעביר לנציגות הדיירים את יומן העבודה, עליו להחתים את נציג הקבלן.

 

עוד מוטל על המפקח על הבנייה לתת דיווח שוטף לנציגות הדיירים על רמת הביצוע, על התקדמות הביצוע ועל הבעיות המתעוררות בעת ביצוע הפרויקט. באחריותו לקבל פרויקט מושלם, בשיתוף עם המתכנן והיועצים, לאחר סיום כל עבודות הקבלן בהתאם לחוזה. אם יש צורך בכך, עליו לבצע את רישום התיקונים, ההשלמות והשיפורים הנדרשים מהקבלן בשעת הקבלה, לפקח על ביצועם ולהמתין לקבלתו הסופית של הפרויקט.

 

חשוב לדעת: יש למנות מפקח מטעם הדיירים בנוסף למפקח מטעם הקבלן. בעוד שהמפקח מטעם הקבלן מגיע מדי יום לאתר הבנייה, המפקח מטעם הדיירים מגיע פעם-פעמיים בשבוע, (תלוי בשלב הבנייה). גם סמכויותיו של מפקח הבנייה מטעם הדיירים מוגבלות לדיווח, כמו גם המעקב אחר קצב התקדמות הבנייה וטיב הבנייה עצמה.

 

יש לכם שאלות בנושא תמ"א 38? היכנסו לפורום תמ"א 38 של ynet

 

הכותבת היא היועצת המשפטית של המרכז למימוש זכויות הדייר - תמ"א 38 . כתבה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד והיא לא נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים