שתף קטע נבחר

 

לא רק בש"ס: הקמעות הכי מיוחדים בספורט

החל מהבמיה הלוחמת של אוניברסיטת דלתא, הקיקלופים המלחיצים של האולימפיאדה ועד לארמדילו שיככב בכל פינה בשנה הבאה. לכבוד חג הפורים, מסע עולמי בין הקמעות הכי מוזרים/מצחיקים/תמוהים/ביזאריים

פורים מעלה שאלה לא נעימה בקרב חובבי הספורט הישראלי: מדוע תרבות הקמעות לא תפסה אצלנו? הרי חלק גדול מהכיף בספורט האמריקאי ובאירועים ברחבי העולם, מגיע מהצבע שמוסיף הקמע, יצור ענקי ומוזר שמייצג את הקבוצה ומטריף את הקהל.

 

עוד ב-ynet ספורט

   

ובישראל? את הפיאסקו של שפיציק מהוועד האולימפי כולנו זוכרים, ומעבר לכך לא היו ניסיונות רציניים לקבע את העניין – מעבר למקרה אחד אליו נגיע בהמשך. תחשבו רק איזה כיף היה אם הרחובות בפורים היו עמוסים בילדים שמחופשים לבובה של בני יהודה, אליצור רמלה או נבחרת ישראל?

שפיציק. הסתיים בפיאסקו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שפיציק. הסתיים בפיאסקו(צילום: אורן אהרוני)
 

 

אז רק כדי לגרות את התיאבון לפני החג, ריכזנו כמה קמעות ספורטיביים, מההווה, העבר והעתיד, שיעשו קצת שמח. הם נעים בין ביזאר מוחלט, כישלון מוחלט לקאלט מוחלט. תיהנו.

 

הגוש הכחול – אוניברסיטת קסבייר

אפשר היה לחשוב שיש צורך בהיגיון מסוים שיעמוד מאחורי קמע. אתם יודעים, מישהו שיעביר את רוח הקבוצה – או האוניברסיטה – או לכל הפחות יהיה מבוסס על משהו לוגי. במקרה של הגוש הכחול (blue blob), זה לא ממש ככה.

 

הגוש הכחול מנסה להשיג כרטיסים לטורניר המכללות

 

הקמע הרשמי של קבוצת הכדורסל של קסבייר הוא דרטניאן המוסקטייר, אבל הבלוב, הקמע המשני, פופולרי הרבה יותר. הוא נוצר ב-1985, אחרי שבקסבייר שמעו סיפורים על כך שהמוסקטייר מפחיד את הילדים ורצו ליצור דמות ידידותית לצדו. זו לא חיה, לא אדם, אלא באופן די פשטני גוש כחול. ובאוניברסיטה יודעים לספר שהניסוי הצליח, ומי שאוהב אותו במיוחד הם הילדים.

 

הבמיה הלוחמת – אוניברסיטת דלתא סטייט

בעיקרון? מה ששמעתם. קמע יכול להיות כל דבר. בדרך כלל מדובר בחיות, אבל אם אפשר להכתיר גוש כקמע, אז למה לא ירק? למעשה, הקמע של דלתא סטייט הוא ה"מדינאי", אבל שחקני קבוצות הכדורסל והבייסבול של האוניברסיטה רצו שמשהו קצת יותר מאיים ייצג אותם, ואחרי הצבעה בקמפוס נבחרה הבמיה עטורת כפפות האיגרוף, במה שהתחיל כבדיחה והפך לצונאמי של פופולריות.

 

הבמיה הלוחמת מזייפת

 

למעשה, הקמע הזה שם את דלתא סטייט על המפה. בסך הכל מדובר באוניברסיטה מהדרג השני, לא מוכרת במיוחד ולא מגיעה לטופ של ספורט המכללות. אבל למרות שה"מדינאי" המשעמם הוא עדיין הקמע הרשמי, הבמיה היא זו שמייצרת בארה"ב קונוטציות לדלתא סטייט. וזה שווה הכל.

 

וונלוק ומנדוויל – אולימפיאדת לונדון

אולימפיאדה היא אירוע גלובלי במהותו, וכך הקמעות מיועדים מראש למרצ'נדייז שיפנה לקהל בכל העולם. ולכן, קשה מאוד להבין איך המחשבה המאומצת שבוודאי הושקעה בנושא ייצרה את הדבר הלא ברור הזה, צמד קיקלופים מלחיצים למדי.

 

וונלוק ומנדוויל. מה הייתה כוונת המשורר? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
וונלוק ומנדוויל. מה הייתה כוונת המשורר?(צילום: gettyimages)
 

 

גם סיפור הרקע שיצרו עבורם משונה, משהו בנוגע לכך שייצרו אותם מחומרי האצטדיון האולימפי והם משנים צורה. אבל גם העובדה שאחד מהם, מנדוויל, מייצג גם את המשחקים הפראלימפיים לא נותנת הנחות.

 

פיקה – מונדיאל 1986

הרבה לפני שמישהו חשב על ג'רארד פיקה ככוכב, פיקה כבש את אירוע הכדורגל הגדול בעולם. דיברנו פה כבר כמה פעמים על ייצוגיות, הקשר שבין האירוע והמארחת לקמע – אבל במקרה הזה המכסיקנים גלשו, כך נראה, מזהות לסטריאוטיפיות.

 

פיקה. הכי מכסיקני שיש.

קשה להאמין שאפשר להכניס עוד סטריאוטיפים על מכסיקו בפיקה החביב. מדובר בפלפל חריף המתהדר בשפם אימתני וקורס תחת סומבררו ענק. אפילו השם שלו הוא קיצור ל"פיקנטי".

 

פולקו – מונדיאל 2014 fuleco

אין מה לעשות, העולם משתנה. פעם הקמעות היו מיועדים לכולם לכיף ולחגיגות, היום הם צריכים גם לחנך אותנו. הכירו את פולקו, הארמדילו של ברזיל, שבא להזהיר מסכנות לאיכות הסביבה.

 

פולקו. הקמע הכי ירוק שיש (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פולקו. הקמע הכי ירוק שיש(צילום: gettyimages)
 

השם שלו מחבר "פוטבול" ו"אקולוגיה", והוא עצמו מייצג חיה שנמצאת בסכנת הכחדה חמורה וצריך להיזהר שלא תיעלם מהעולם. אכן, כל מה שאתם מחפשים בבובה חמודה שבאה לקדם את המונדיאל. אבל יודעים מה? אם ניהנה ממנו וגם נלמד משהו, אז סבבה.

 

פילי פנאטיק – פילדלפיה פיליז Phillie Phanatic

תאמינו או לא, אבל כשהקמע הופך לפופולרי בצורה חסרת תקדים, הוא יכול גם להכניס כסף רציני. אחד הקמעות המוכרים בארה"ב הוא פילי פנאטיק, של קבוצת הבייסבול פילדלפיה פיליז, והוא כל כך אהוב מאז הצגתו ב-1978 שיש סביבו סיפור מסגרת שלם. למשל, הוא נולד בגלפגוס, ודמויות של אמו ובן הדוד שלו מופיעות לעתים אתו במגרש. יש לו אפילו ריקוד משלו.

 

פילי פנאטיק רוקד עם פאולה עבדול

 

והכסף? הבעלים ביל ג'יילס היה בכיר במועדון כשהקמע נוצר. הוא סירב לשלם 1,300 דולר על רכישת זכויות היוצרים עליו. חמש שנים מאוחר יותר, כשרכש את המועדון, הוא שילם עבור הזכויות רבע מיליון דולר.

טימבר ג'ואי - פורטלנד טימברס

בדרך כלל הקמע לא צריך לעשות יותר מדי. הוא רוקד, מלהיב את האוהדים, מעצבן קצת את היריבים ונותן מוטיבציה. במקרה של קבוצת הכדורגל האמריקאית, יש דרישות לתפקיד והן כוללות ידיים חזקות והרבה כוח.

 

טימבר ג'ואי בפעולה

 

טימבר ג'ים התחיל את המסורת לפני שנים, ולפני כמה עונות החליף אותו ממשיך דרכו טימבר ג'ואי. התחפושת לא מסובכת מדי – אבל האביזרים כן. האחריות של טימבר ג'ואי היא לתפעל מסור חשמלי ענק, ובכל פעם בה הקבוצה מבקיעה, לנסר איתו גוש מגזע עץ אדיר. הגוש הזה מוענק בחגיגיות בסיום לכובש השער. כבוד למנסרים מפורטלנד.

 

דוני הכלב – מכבי ת"א

טוב, חייבים לסיים עם אחד מישראל. זה התחיל לפני כמה שנים, כשבמכבי החליטו שגם להם מגיע. הדמות של הכלב הנלהב מופיעה מאז במשחקי הקבוצה, ומשתתפת גם באירועים חיצוניים בהם היא מייצגת את הקבוצה.

 

דוני. כיכב אפילו בשעשועון טלוויזיה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
דוני. כיכב אפילו בשעשועון טלוויזיה(צילום: ראובן שוורץ)

 

השיא, כמובן, היה בהופעה בשעשועון טלוויזיה, שם עדיין לא ברור אם התשובות הגיעו מהכלב או מהאיש שבתוך הבובה. ולכו תדעו מה הוא היה עושה עם הכסף במקרה של זכייה. זה הרבה בונזו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פולקו. הקמע של ברזיל 2014
צילום: AP
מומלצים