שביתת רעב פלסטינית ואלימות: "המצב מסוכן"
היום ישבתו רעב 3,000 אסירים ביטחוניים במחאה על מותו של האסיר ערפאת ג'רדאת בכלא מגידו. זיאד אבו עין, סגן השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית: "יש הסלמה בכל הערים והכפרים. מוות של אחד העצירים עלול להוביל את האזור לאסון"
שביתת רעב של ארבעה עצירים מנהליים עומדת במוקד העימותים האלימים בין פלסטינים לכוחות הביטחון הישראליים. בעוד גורמים בשטח משוכנעים כי אין מדובר בסִפָּהּ של אינתיפאדה חדשה, צבר האירועים עלול ללמד אחרת. פציעת מפגין פלסטיני בהפגנה אלימה, רסיסי כדור חי שהוצאו מגופו למרות הכחשות ישראליות ומותו בכלא מגידו של אסיר פלסטיני ליוו את כותרות סוף השבוע לצד דיווחים אינספור על מחאות מקומיות. היום (א') ישבתו רעב 3,000 אסירים ביטחוניים ברחבי הארץ במחאה על מותו של האסיר ערפאת ג'רדאת בכלא מגידו.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
כשחיל האוויר הפיל את טיסה 114. השבוע לפני
שבת פורים: המדינה מחופשת מהצפון עד לדרום
העימותים בין הפלסטינים לכוחות הביטחון, שהחלו בשבוע שעבר על רקע השביתה, המשיכו גם בסוף השבוע. ביום שישי התקיימו הפגנות מתואמות בערים המרכזיות לאחר תפילות הצהריים במסגדים. בחברון התפרעו עשרות צעירים בכניסה לרחוב השוהדא בעיר ויידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה"ל ומג"ב. ההפגנה השנתית נגד סגירת הרחוב לתנועת פלסטינים מאז הטבח במערת המכפלה לפני 19 שנה נהדפה בחלקה על ידי מגנוני הביטחון המקומיים, פעולה שלוותה בביקורת מצד פעילים בולטים.
במחסום ביתוניא, סמוך לכלא עופר, שרפו עשרות צעירים צמיגים ויידו אבנים לעבר כוחות הביטחון. גם בשכם ובטול כרם נרשמו עימותים. בסיום התפילות בהר הבית החלו פלסטינים ליידות אבנים בכניסה לשער המוגרבים. בתגובה, פרצו כוחות הביטחון לעבר רחבת מסגד אל-אקצה כדי
להשיב את השקט למקום. בכל ההפגנות והעימותים דווח על נפגעים פלסטינים באורח קל בלבד, מרביתם כתוצאה משאיפת גז מדמיע.
בעצירים ששובתים כעת רעב, נמצאים שניים ממשוחררי עסקת שליט. סאמר עיסאווי, פעיל החזית הדמוקרטית מעיסאוויה, נידון בשנת 2002 ל-26 שנות מאסר בגין פעילותו. במערכת הביטחון אומרים כי הוא שב למעגל הטרור והפר את תנאי השחרור בכך שנכנס לשטחי יהודה ושומרון. בסביבתו של עיסאווי טוענים כי הוא נסע לא-ראם לבקר בני משפחה. איימן שראונה הוא פעיל חמאס מאזור חברון שנעצר בשנת 2002 לאחר שעמד מאחורי פיגוע בבאר שבע, ניסיון חטיפת חייל ומעורבות בפיגועי ירי. הוא נידון ל-38 שנות מאסר. במערכת הביטחון נטען כי אחרי שחרורו הוא שב לפעילות ביטחונית בשורות חמאס ולכן נעצר. שני העצירים האחרים ששובתים הם ג'עפר עז א-דין וטארק חוסיין, פעילי ג'יהאד איסלאמי מצפון הגדה המערבית.
ברשות מביעים עד כה סיפוק מכך שסוגיית העצירים הצליחה לעלות לסדר היום הציבורי גם בזירה הבינלאומית. "גורמים שונים בעולם מנסים לפתור את הסוגיה, כולל מצרים והאו"ם", אמר ל-ynet זיאד אבו עין, סגן השר לענייני אסירים, "אבל גורמי הממשלה בישראל הם אלו שמכשילים את הרצון לפתור את הסוגיה. בעבר כבר נעשו עסקאות כדי לפתור מצבים דומים, כמו במקרה של חאדר עדנאן (פעיל הג'יהאד האיסלאמי ששבת רעב במשך 66 ימים במחאה על מעצרו המנהלי ושוחרר לבסוף אחרי שהושג הסכם בין סנגוריו לפרקליטות, א"ל), אבל הפעם אין עדיין תחושה שיש רצון הומניטרי ישראלי לסיים זאת".
הרשות תסכים בשתיקה למהומות?
להערכת אבו עין, ההפגנות יימשכו גם השבוע אך אינן מעידות על אינתיפאדה חדשה. "אנחנו עדיין לא עומדים בנקודה הזאת, אבל המצב מסוכן מאוד. יש הסלמה בכל הערים והכפרים. מוות של אחד העצירים עלול להוביל את האזור לאסון", הדגיש. לעומתו טען מוסטפא ברגותי, חבר הפרלמנט הפלסטיני שנחשב לאחד ממארגני ההפגנות, כי השטח כעת בוער יותר מאשר בשביתת הרעב של עדנאן. "ההפגנות הזכירו את אלה של האינתיפאדה הראשונה. אם יקרה משהו לעיסאווי, כל הגדה תתקומם ותפרוץ אינתיפאדה חדשה, עממית ולא אלימה".
מותו של האסיר ערפאת ג'רדאת בכלא מגידו מעיב על האירועים ומהווה תחמושת פוטנציאלית נוספת למחאה הפלסטינית. פתולוג מטעם הרשות הפלסטינית צפוי להשתתף עם בוקר בנתיחת גופתו, וזו תועבר בתום התהליך לידי יחידת התיאום והקישור הפלסטינית ולמשפחתו של האסיר. ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד אמר בתגובה כי הוא "מזועזע" ממקרה המוות וקרא לרשויות בישראל לברר בהקדם את "הסיבה האמיתית" לכך. כאמור, היום ישבתו רעב האסירים הביטחוניים. בכלא עופר הקימו האסירים מהומה, דפקו על דלתות התאים והשליכו חפצים למסדרונות.
בצבא הצביעו דווקא על ירידה יחסית באירועי הטרור, אך לוקחים בחשבון גם הידרדרות משמעותית בנושא. חודש מרס הוגדר ככזה שיקבע את האווירה בשטחים, משום שבמהלכו לא רק יצוינו יום האסיר, הנכבה והנכסה, אלא יתרחש גם ביקורו הצפוי באזור של נשיא ארצות הברית ברק אובמה.
אם הביקור ייכשל, מעריכים במערכת הביטחון כי ייתכן שההנהגה הפלסטינית תיתן אור ירוק, בהסכמה שבשתיקה, להתפרצות אלימות מצד הפלגים הקיצוניים והחמושים - שמטופלים כעת עדיין בידי מנגנוני הביטחון של אבו מאזן, בתיאום עם צה"ל. החשש הישראלי מצביע על שילוב של היעדר אופק מדיני ולחץ כלכלי בשטחים - צירוף שייצור תסיסה ויגרום להסלמה פוטנציאלית. הישגיו של חמאס בעקבות מבצע עמוד ענן - כפי שהם משתקפים בנקודת המבט של תושבי יהודה ושומרון - אינם מוסיפים רוגע לשטח.
Read this article in English