"ארגו" זכה באוסקר, הסרטים מישראל לא
הסרטים הדוקומנטרים מישראל "שומרי הסף" ו"חמש מצלמות שבורות" הפסידו במירוץ לאוסקר ל"מחפשים את שוגר מן". הזוכה הגדול של הטקס היה "ארגו" של בן אפלק - הסרט הטוב של השנה על פי האקדמיה לקולנוע. מישל אובמה התכבדה בהכרזה בהופעת אורח מפתיעה. סקירת טקס האוסקר ה-85
עוד אכזבה לקולנוע הישראלי בטקס האוסקר: הסרטים "שומרי הסף" ו"חמש מצלמות שבורות", שהיו מועמדים לפרס הסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר, הפסידו לפנות בוקר (ב') במירוץ ל"מחפשים את שוגר מן" - שהוכרז כמנצח בקטגוריה זו. בכך הסתיים עוד ניסיון להביא ארצה פסלון מוזהב.
מנגד, בזירה הבינלאומית היה זה "ארגו" שזכה כצפוי בפרס הסרט הטוב ביותר. אמנם הבמאי בן אפלק, שגם מככב במותחן התקופתי, יצא מהטקס ללא פרסים אישיים (שכן כלל לא היה מועמד בקטגוריות הבימוי והשחקן הראשי) - אך הוא בהחלט יכול להתנחם בפרס היוקרתי ביותר, אותו הציגה אשת הנשיא מישל אובמה בהופעת אורח מפתיעה. המפיק גרנט הסלוב בירך אותו על תרומתו לסרט כבמאי, והוא עצמו שירבב את הוקרתו לאזרחי איראן.
בסך הכל האקדמיה האמריקנית לקולנוע וטלוויזיה העניקה ל"ארגו" שלושה פרסים, כמו ל"עלובי החיים". הסרט "חיי פיי" הוביל את רשימת הזוכים עם ארבעה פרסים, כולל אנג לי שנבחר במיני-הפתעה לבמאי הטוב ביותר. "לינקולן" של סטיבן שפילברג, שעד לא מזמן נחשב למועמד מוביל לזכייה באוסקר והיה מועמד בלא פחות מ-12 קטגוריות - סיים את הלילה עם שני פרסים בלבד: לשחקן הראשי דניאל דיי לואיס (זכייה שלישית שלו בפרס זה), ולעיצוב התפאורה.
המופע של סת' מקפארלן
הערב נפתח בתצוגת תכלית של סת' מקפארלן בהופעת הבכורה שלו כמנחה הטקס. הוא פתח את הערב ואמר: "וכך מתחיל המסע לגרום לטומי לי ג'ונס לחייך". ולמרות שג'ונס, המועמד לפרס שחקן המשנה על "לינקולן",
הגיב מיד בחיוך, הטקס המשיך. הבדרן המשיך בסדרת הבדיחות שלו והודה לכל אלו שסרבו להצעה להנחות את הטקס, וביניהם רון ג'רמי. משם עבר להצגת הסרטים.
על "ארגו" אמר שהוא מבוסס על מבצע חשאי עד כדי כך, שהבמאי שלו לא נודע לחברי האקדמיה (עקיצה על כך שאפלק לא נכלל בין מועמדי קטגוריית הבימוי). את "ג'אנגו ללא מעצורים" תיאר כמסע לשחרור אשה שסובלת מאלימות נוראית, והוסיף - "כריס בראון וריהאנה קוראים לזה סרט לדייט". בשלב מסויים, פרץ למופע הסטנד-אפ של מקפארלן וויליאם שאטנר, בדמותו של קפטן קירק, וביקש ממנו להפסיק מכיוון שהוא הורס את המופע. הוא בישר לו כי בעתיד יחשבו כי הופעתו היה כישלון.
במסגרת אותה ביקורת מהעתיד, ציין שאטנר לרעה שיר בוטה וחסר טעם במיוחד שמיד הוקרן על המסך - ועסק בעירום נשי בסרטים. מקפארלן הילל שם את מריל סטריפ, אן האת'אוויי, האלי ברי, שרליז ת'רון ואחרות על כך שחשפו את החזה שלהן במהלך הקריירה. "ראינו לכם את הציצים" הוא שר וציין את העובדה המצערת ש"את הציצים של ג'ניפר לורנס לא ראינו בכלל".
עם סיום קטע הפתיחה המשעשע וההיפר-אקטיבי, שכלל רטרוספקטיבה בדיונית מהקפטן של האנטרפרייז, התחיל הטקס האמיתי עם הפרס לשחקן המשנה, בו זכה כריסטוף וולץ על "ג'אנגו ללא מעצורים" (השחקן האוסטרי זכה באותו פרס על שיתוף הפעולה הקודם שלו עם קוונטין טרנטינו, "ממזרים חסרי כבוד").
מקפארלן חזר לירות בדיחות - לא פעם מתחת לחגורה, והתייחס למועמדותה של קוואבנג'אניי ווליס בת התשע לפרס השחקנית הראשית על "חיות הדרום הפראי" (שיא אוסקר חדש). "היא חושבת שג'ניפר לורנס זקנה", התבדח והוסיף: "רק עוד 16 שנה היא תהיה מבוגרת מדי בשביל להיות עם ג'ורג' קלוני". אגב, ווליס הצעירה נכחה באולם.
המנחה פינה את הבמה לרוברט דאוני ג'וניור, כריס אוואנס, מארק ראפלו, ג'רמי רנר וסמואל אל. ג'קסון, שכיכבו ב"הנוקמים" - שובר הקופות הגדול של 2012 - הם הציגו יחדיו את פרסי הצילום והאפקטים הוויזואליים, שהלכו שניהם ל"חיי פיי".
אחרי שמקפארלן החמיא לדניאל דיי לואיס על גילומו של אברהם לינקולן, והזכיר את ריימונד מאסי שגילם את הנשיא בסרט "אייב לינקולן באילינוי" ועליו היה מועמד לאוסקר ב-1941. הוא הוסיף בדיחה נוספת שסר חינה בעיני הקהל: "השחקן היחיד שבאמת הצליח להיכנס לראש שלו היה ג'ון ווילקס בות' (רוצחו של לינקולן)". להמהומי התדהמה באולם השיב: "150 שנה, וזה עדיין מוקדם מדי".
אז זימן המנחה את אפלק לצורך ההכרזה על הסרט הדוקומנטרי של השנה. דרור מורה מצד אחד, וגיא דוידי ועימאד בוראנט מצד שני עצרו את נשימתם, כשקרא: "והאוסקר הולך ל... 'מחפשים את שוגר מן'". אגב, סרטו של מאליק בנדג'לול השבדי ישודר בישראל בערוץ yes דוקו ב-5 במארס.
לאחר שהסרטים מישראל ירדו מסדר היום של האוסקר, הגיע תורם של הסרטים הזרים, ובקטגוריה זו זכה כצפוי "אהבה" של מיכאל האנקה - האוסטרי השני שזוכה בפסלון במהלך האירוע. ומן התהומות המדכאים של "אהבה", לעילוי המוזיקלי של ההצדעה שערכו המארגנים למיוזיקלס הגדולים של הוליווד, וזו כללה הופעה חיה מרשימה של כוכבי "עלובי החיים" על הבמה.
בשלב זה הרשה לעצמו מקפארלן להציג את מארק וולברג ובובת הדובי טד שכיכבו בקומדיה המצליחה שלו "טד". השניים היו אמורים להציג את הזוכים בקטגוריות עריכה ומיקס סאונד, אך ניצלו את ההזדמנות כדי להריץ דאחקות על חשבונם של יהודי הוליווד. טד תהה אם ה"ברג" בשמו של וולברג מורה על שורשיו העבריים, ואחרי שזה הבהיר שלא, הצהיר הדובי על יהדותו שלו: "קוראים לי תאודור שפירא, ואני רוצה לתרום כסף לישראל".
מי שבאמת עשויה להפוך ליהודיה בעתיד היא אן האת'אוויי, שנישאה לאחרונה לבחיר לבה היהודי אדם שולמן. לטבעת הנישואין הצטרף גם פסלון מזהב, אחרי שזכתה באוסקר הראשון בקריירה על תפקיד המשנה שלה ב"עלובי החיים". היא עלתה על הבמה כשהיא ממלאת אחר הבקשה שהציג מקפארלן בתחילת הטקס, עם שמלה שסיפקה הצצה לקווי המתאר של פטמותיה - דבר שמיקד את תשומת לבה של התקשורת כבר על השטיח האדום, וככל הנראה גם של הנוכחים בקהל.
המסע המוזיקלי באוסקר נמשך עם הופעה של אדל, שביצעה את שיר הנושא לסרט ג'יימס בונד האחרון "סקייפול" - סגירת מעגל עם שירלי בייסי, ששרה לפני כן את "גולדפינגר" על הבמה: כל זאת כחלק מההצדעה של האקדמיה לסדרת סרטי הסוכן 007. אדל עלתה לבמה שוב מאוחר יותר, הפעם כזוכת אוסקר על שירה.
בפרסי התסריט, זכו כריס טריו על התסריט המעובד של "ארגו", וקוונטין טרנטינו על תסריטו המקורי ב"ג'אנגו ללא מעצורים". ואז החלה היישורת הסופית לקראת הקרב על סרט השנה, וזו כללה את פרסי הבימוי, השחקן והשחקנית הראשיים. אנג לי חגג הפתעה בקטגוריית הבימוי וגבר על סטיבן שפילברג. זוהי הפעם השנייה שהבמאי יליד טייוואן זוכה בפרס אחרי שעשה כן עם "הר ברובק" ב-2006 (גם אז, אגב, הסתפק בפרס הבימוי - שכן את פרס הסרט המצטיין חטף אז במפתיע "התרסקות").
בפרס השחקנית זכתה כצפוי ג'ניפר לורנס, שבדרכה לבמה מעדה, אך התעשתה במהרה וזמן קצר לאחר מכן כבר אחזה בפסלון זהב ראשון, כבר בגיל 22, על תפקידה ב"אופטימיות היא שם המשחק". מיד אחריה זכה דניאל דיי לואיס באוסקר השלישי שלו - שיא חדש - הפעם על תפקידו ב"לינקולן".
ואז הגיע הרגע המפתיע של היום, היישר מהבית הלבן: ג'ק ניקולסון התבקש לעלות על הבמה כדי להכריז על הזוכה בפרס הסרט הטוב, ואז פנה למישל אובמה, שממקום מושבה בוושינגטון בישרה לעולם על נצחונו של "ארגו".
רשימת הזוכים המלאה בטקס האוסקר ה-85:
הסרט הטוב: "ארגו" של בן אפלק
במאי: אנג לי, "חיי פיי"
שחקן ראשי: דניאל דיי לואיס, "לינקולן"
שחקנית ראשית: ג'ניפר לורנס, "אופטימיות היא שם המשחק"
שחקן המשנה: כריסטוף וולץ, "ג'אנגו חסר מעצורים"
שחקנית המשנה: אן האת'אוויי, "עלובי החיים"
תסריט מעובד: כריס טריו, "ארגו"
תסריט מקורי: קוונטין טרנטינו, "ג'אנגו ללא מעצורים"
צילום: קלאודיו מירנדה, "חיי פיי"
עריכה: וויליאם גולדנברג, "ארגו"
הסרט הזר: "אהבה" של מיכאל האנקה
סרט דוקומנטרי באורך מלא: "מחפשים את שוגר מן" של מאליק בונדג'לול
סרט אנימציה באורך מלא: "אמיצה" של מארק אנדרוס וברנדה צ'אפמן
אפקטים ויזואליים: ביל ווסטנהופר, גיום רושרון, אריק-יאן דה בור, ודונלד ר. אליוט, "חיי פיי"
פסקול: מייקל דאנה, "חיי פיי"
שיר: אדל, "סקייפול"
עריכת סאונד: פול אוטוסון, "כוננות עם שחר"; פר הלברג וקארן בייקר לאנדרס "סקייפול"
מיקס סאונד: אנדי נלסון, מארק פאטרסון וסיימון הייס, "עלובי החיים"
עיצוב תפאורה: ג'ימי אריקסון, "לינקולן"
עיצוב תלבושות: ז'קלין דוראן, "אנה קרנינה"
איפור ועיצוב שיער: ליסה ווסטקוט וג'ולי דארטנל, "עלובי החיים"
סרט קצר: "Curfew" של שון כריסטנסן
סרט אנימציה קצר: "Paperman" של ג'ון קאהרס
סרט דוקומנטרי קצר: "Inocente" של שון פיין ואנדראה ניקס-פיין