שתף קטע נבחר

 

מה יעיל: טיפול טבעי או הורמונלי לגיל המעבר

גלי חום, שינויים במצב הרוח והפרעות בשינה, הם רק חלק מהסימנים המתריעים על תחילתו של גיל המעבר אצל נשים. למה הוא מתרחש, האם טיפול הורמונלי תמיד מומלץ ואיזה טיפולים טבעיים יכולים להועיל נגד התופעות המתלוות אליו?

גיל המעבר נשמע לעתים כמעט כמו שם קוד לחיים אחרים. אבל בעצם מדובר בתקופת המעבר בין תקופת הפוריות לבין התקופה הבלתי פורה אצל נשים, מסבירה ד"ר רונית אלמוג, רופאת נשים בכירה, במרכז הרפואי תל אביב.  

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

"בתקופה הזו השחלות מפסיקות לייצר את הורמוני המין הנשיים - אסטרוגן ופרוגסטין והתוצאה היא הפסקת המחזור החודשי - זו בעצם משמעות המילה מנופאזה", מסבירה ד"ר אלמוג. ההפסקה המוחלטת של המחזור החודשי מתרחשת בערך בגיל 50 בממוצע, ועם הארכת תוחלת החיים, עולה כי נשים תחיינה כשליש מחייהן לאחר הפסקתו.

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

בלי פצעים: 7 שיטות יעילות להעלים אקנה

טחורים: למה הם נגרמים ואיך ניתן לחסלם

שיער פטריות וכתמים: איך להעלים את פגעי הקיץ

 

לדבריה, חשוב להבין כי מדובר בתהליך ביולוגי ולא במחלה, ועם זאת, התקופה מאופיינת בתסמינים הן גופניים והן נפשיים, שחלק מהנשים מצליחות לחיות איתן בשלום, וחלק אחר סובל מהן. "חשוב שנשים תדענה שיש פתרונות לתלונות כאלה שיכולים להקל ואין כל סיבה לא לפנות לייעוץ רפואי".

 

הפרעות בשינה הן אחד מהסימפטומים המוקדמים המעידים על גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפרעות בשינה הן אחד מהסימפטומים המוקדמים המעידים על גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

התסמינים הבולטים ביותר

ד"ר אלמוג מסבירה כי התסמינים מתחלקים ל-3 קבוצות עיקריות:

 

1. התסמינים המוקדמים מתחלקים לשני סוגים:

 

תסמינים ואזו מוטוריים - גלי חום, הזעות, דופק מהיר. גלי חום נחשבים לסימפטום הנפוץ ביותר. גלי חום יכולים להתחיל עוד בתקופה שבה המחזור החודשי עדיין מופיע ולהימשך מספר שנים. אך במרבית המקרים עם הזמן התדירות והעוצמה הולכות ופוחתות עד אשר גלי החום נעלמים מאליהם.

 

תסמינים  נוירו פסיכיאטריים - שינויים במצבי הרוח, ירידה בחשק המיני, הפרעות בשינה, עצבנות. 

 

2. תסמיני הביניים: כתוצאה מהירידה מרמת הורמון האסטרטוגן, מתרחשים שינויים במערכת האורו גניטלית. השינויים באים לידי ביטוי בהידקקות דופן הנרתיק וכתוצאה מכך יובש בנרתיק, כאבים בקיום יחסי מין העלולים לגרום לירידה בחשק המיני, דלקות בדרכי השתן, דליפת שתן במאמץ.

 

3. תסמינים מאוחרים:  בגלל הירידה ברמות ההורמונים, הנשים הופכות להיות בסיכון רב יותר ללקות המחלות לב ובאוסטאופורוזיס. זאת בשל העובדה שהאסטרוגן מגן על הלב. בנוסף, חסרונו גורם לעצמות להיות עדינות ושבירות יותר.

 

הטיפול הטבעי שיכול לעזור

ד"ר אלמוג מסבירה כי הבעיה היא שנשים פונות לטיפול דווקא בגלל התסמינים המוקדמים או תסמיני הביניים, אבל את הרופאים מדאיגים דווקא התסמינים המאוחרים.

 

הטיפול העיקרי ניתן בדרך כלל נגד גלי החום. בדרך כלל מתחילים בטיפול ברפואה אלטרנטיבית או בחומרים טבעיים - פיטו אסטרוגנים  (אסטרוגנים שמקורם  מהצומח כמו סויה או קוהוש שחור).  ההשפעה של החומרים הללו על פי רוב נמוכה יותר מזו של טיפול הורמונלי, אולם היות וחלק מהנשים מדווחות כי זה עוזר, כדאי לנסות.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם מוסיפה כי "לא כולן יכולות לקבל תרופות הורמונליות או רוצות, אבל יכולות לקחת דברים טבעיים כתחליף".

 

ישנן כמה קבוצות של תחליפים:

 

1. מבוססי סויה

לדברי קטרון החוקרים הסיקו כי מוצרים המבוססים על סויה יעילים לטיפול בסימני גיל המעבר, אחרי שבדקו נשים ביפן, שנראה כי הן כמעט ולא סובלות מהתופעות הללו, בהשוואה לנשים מערביות. כשבדקו את התזונה שלהן, נמצא כי הן צורכות הרבה מאוד סויה.

  

בין המוצרים מבוססי סויה ניתן למצוא: אלטרנה של כצט, אלטרנה פורטה של כצט, אלטרנה OSTEO של כצט, סופר איזופלבון סויה של סולגאר, מגנוליה של אלטמן ונוספים.

 

היא מוסיפה כי נשים שלא יכולות לקחת טיפול הורמונלי בגלל סיבות שונות כמו סרטן השד למשל, לא יכולות לקחת מוצרים מבוססי סויה אבל יכולים לצרוך את פמארל של טבע, שכן המוצר הזה עשוי ממיצוי טופו וזרעי פשתן.

 

2. מבוססי קוהוש שחור

קטרון מסבירה כי צמח הקוהוש השחור, הצומח ביערות צפון אמריקה, ידוע כמקל על תופעות גיל המעבר כמו גלי חום, אבל בניגוד לסויה, יש לו פחות תופעות לוואי. גם במקרה זה מומלץ לבדוק את ההתוויות לנשים שחלו בסרטן השד.

 

בין המוצרים המבוססים על קוהוש שחור ניתן למצוא: רמיפמין של אלטמן, תמצית קוהוש שחור תיקנית של סולגאר, קוהוש שחור של GNC, פיטו פימייל של סופהרב, קלימקס של סופהרב ועוד.

 

3. מבוססי שמן נר הלילה

לדברי קטרון, מדובר בקבוצת מוצרים המבוססים על חומצת שומן שמקלה על הסימפטומים של גיל המעבר. הצמח מכיל חומצה גמא לינולאית שעוזרת להרגעת הסימפטומים כמעט וללא תופעות לוואי, אך אם מורגשת בחילה או שמתחילים שלשולים, מומלץ להפסיק לקחת אותו ולהתייעץ עם רופא/רוקח.

  

קטרון מוסיפה כי הצמח מסייע בהורדת כולסטרול. "בכל מקרה כדאי להתיייעץ עם רופא אם לוקחים במקביל סטרואידים או תרופות נגד קרישת דם", היא אומרת. 

 

4. מכילים סידן

לדברי קטרון, תוספים המכילים סידן תורמים לאיזון רמת הסידן בגוף שיורד במקביל לירידה ברמות האסטרוגן, כאמור. "תוספת סידן היא לא טיפול אלא תוספת לגוף, כדי לספק חומרי גלם לתאים שבונים את העצם. יש גם תרופות מרשם ששומרות על העצם ומונעות את תהליך ההרס שלה, בגלל הירידה ברמות הסידן", היא מסבירה.

 

קטרון מוסיפה כי ניתן לאכול גם מאכלים עתירי סידן, בין השאר, מוצרי חלב, דגים קטנים עם העצמות כמו סרדינים ואנשובי, ירקות עליים כמו כרוב וברוקולי, גרעינים, ושומשום – כלומר בטחינה וחלבה.

 

בין המוצרים שיש בהם סידן ניתן למצוא: סידן + ויטמין D של לייף, סידן ציטראטשל אלטמן, מטריקס פלוס של אלטמן, סידן קומפלקס של סולגאר, אוסטאו-גארד של סופהרב, MAXIMUM CALCIUM של נובל קר, משקה סידן קלמדין של סופהרב ועוד.

 

5. מבוססי דונג קוואי

קטרון: "הדונג קוואי נקרא גם אנג'ליקה או הג'ינסנג הנשי, טוב לתופעות גיל המעבר כגון גלי חום. הוא גם מסייע להורדת כולסטרול, אולם מי שרגיש לשמש עלול לסבול מרגישות יתר בעת השימוש בו, ואין להשתמש בו אם אתן נוטלות תרופות למניעת קרישת דם.

 

"בין המוצרים המכילים דונג קוואי ניתן למצוא: תמצית דונג קוואי תיקנית של סולגאר, דונג קוואי +מזון מלכות של GNC, דונג קוואי של נוטרילייף".

 

הטיפול הראשוני הוא בעיקר נגד גלי החום (ציולם: Index open)
הטיפול הראשוני הוא בעיקר נגד גלי החום(ציולם: Index open)

 

השלב הבא - טיפול הורמונלי

ד"ר אלמוג מסבירה כי כאשר התופעות הן קשות וגלי החום בתדירות גבוהה המשבשת את אורח החיים התקין, הטיפול היעיל לגלי החום הטוב  והיעיל הוא טיפול הורמונלי. ניתן לקבל אותו דרך העור בג'ל או דרך הנרתיק או דרך הפה.

 

"חשוב להבין כי לנשים שיש להן רחם, (בניגוד לנשים שנאלצו לכרות את רחמן מסיבות שונות), תקבלנה פרט להורמון אסטרוגן גם את הפרוגסטין כי מטרתו היא להגן על רירית הרחם. זאת בשל העובדה שטיפול באסטרוגן בלבד עלול להזיק לרירית הרחם. לעומת זאת, נשים ללא רחם תקבלנה טיפול חלופי של ההורמון אסטרוגן בלבד", היא אומרת.

 

היתרונות של הטיפול ההורמונלי, הם כאמור, הפחתה בגלי החום, הגנה מפני אוסטאופורוזיס, הפחתת יובש בנרתיק ועוד. אולם יש לו גם חסרונות כמו למשל, נטייה לגרום לקרישיות יתר. לפני תחילת הטיפול מומלץ להתייעץ עם רופא  על מנת לשלול גורמי סיכון לטיפול הורמונלי כגון היסטוריה משפחתית או אישית של קרישיות יתר או סרטן שד.

 

הפתרון לנשים אשר אינן יכולות לקבל טיפול הורמונלי מסיבה כלשהי הוא טיפול בתרופות אנטי חרדתיות ממשפחת SSRI כמו ציפרלקס, שגם מסייעות לגלי חום.

  

טיפול הורמונלי - מסוכן או לא מסוכן?

מחקר מ-2002 טען כי הטיפול ההורמונלי העלה את שכיחות סרטן השד (עובדה זו הייתה ידועה לממסד הרפואי, אבל העלייה בסיכון נחשבה לקטנה מאוד. אבל תמיד יוחסה לטיפול הורמונלי תועלת משמעותית למניעת מחלת לב, שנראתה יותר משמעותית מהנזק האפשרי. ואילו במחקר זה, התועלת במניעת מחלות לב לא נראתה בלוטת כך כך, ולכן נשים הפסיקו לקחת את הטיפול).

 

חשוב להבין כי בקבוצת הנשים שטופלו באסטרוגן בלבד, לא נרשמה עלייה בסיכון לחלות בסרטן השד. אלא רק בנשים שטופלו רק בפרוגסטין. אולם עדיין יש חוקרים הטוענים כי טיפול הורמונלי שניתן מוקדם עם הפסקת המחזור החודשי מגן על הלב. לדבריהם, שעל אף שזה מעלה את השכיחות לסרטן השד, התועלת ללב גדולה.

 

לדברי ד"ר אלמוג ההמלצות הטיפוליות הכלליות הן:

 

טיפול הורמונלי. מקובלת לתת טיפול הורמונלי בעיקר בנשים שסובלות מגלי חום קשים, כי לתופעות האחרות יש טיפולים אחרים, לא הורמונליים.

 

מינון. רצוי להשתמש  במינון הנמוך ביותר.

 

טיפול תוך כדי מעקב.  אחרי שמתחילים את הטיפול - ניתן לעשות הפסקה כעבור שנה, שנתיים. אם גלי החום פסקו ניתן להפסיק - אם לא, ממשיכים תוך כדי מעקב.

 

"בכל מקרה, מגיל 50 נשים צריכות לעשות בדיקות גם לא תסמינים. כדאי להקפיד על שגרה של בדיקות רופא נשים אחת לחצי שנה, בדיקת שד ובדיקת צפיפות העצם. בנוסף, בכל מקרה של דימום לאחר הפסקת המחזור החודשי מחייבת פנייה דחופה לרופא", ד"ר אלמוג מסכמת.

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלי חום הם הסממן הראשון לגיל המעבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים