הריבית לחודש מרס נותרה ללא שינוי - 1.75%
למרות הרגיעה בחזית האינפלציה, בתחום הדיור נמשכות עליות המחירים. התפתחות זו ממשיכה להדאיג את בנק ישראל ומונעת ממנו להפחית את הריבית כדי לא להגדיל הביקוש למשכנתאות
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') להשאיר את הריבית לחודש מרס ללא שינוי, ברמה של 1.75%. זאת לאחר שלפני חודשיים הפחית בנק ישראל את הריבית ב-0.25% ובמהלך 17 החודשים האחרונים הוא הפחית את הריבית במשק 6 פעמים, בשיעור מצטבר של 1.5%.
ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי חודש נוסף בולטת על רקע הנתונים שפורסמו לאחרונה, התומכים דווקא בהמשך הפחתת הריבית: בתחילת השבוע שעבר דיווחה הלמ"ס כי המשק הישראלי נמצא כבר זמן רב בתוואי ירידה רצוף וברור. ברבעון האחרון של השנה החולפת נרשמו ירידות חדות ברוב מרכיבי התוצר: יצוא הסחורות והשירותים ירד בשיעור שנתי של 6.5%, הצריכה הפרטית לנפש ירדה ב- 1.7% ובהשקעות בנכסים קבועים נרשמה ירידה חדה יחסית של 11.7%.
גם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, נמצאת כעת בשליטה ומסתכמת ב- 1.5% בלבד, מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). בארבעת החודשים האחרונים נרשמו שלושה מדדים שליליים, ומגמת האינפלציה בפרק זמן זה משקפת אינפלציה שנתית של 0.9%. האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון להשפעות עונתיות) אף נמוכה יותר ומסתכמת כעת ב- 0.6% בלבד.
אולם למרות הרגיעה בחזית האינפלציה, בתחום הדיור נמשכות עליות המחירים. התפתחות זו ממשיכה להדאיג את בנק ישראל ומונעת ממנו להפחית את הריבית כדי לא להגדיל את הביקושים למשכנתאות. מנתונים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס מתברר כי בחודש האחרון עלו מחירי הדירות ב-1% נוסף והשלימו עלייה שנתית של 6.7%.
מחירי הדירות עצמם אמנם אינם כלולים במדד המחירים, אבל בנק ישראל מודאג מאוד מהמשך עלייתם. הסיבה לכך היא שמה שעולה במהירות, עלול בדרך כלל לרדת במהירות גדולה יותר. ומצב שבו מחירי הדירות צונחים פתאום עלול לאיים על יציבות הבנקים, הנמצאת בתחום אחריותו הישירה של בנק ישראל.