שתף קטע נבחר
 

טלסקופים זעירים שוגרו לחלל

טלסקופים בגודל 20 ס"מ ומשקל של 7 ק"ג בלבד שוגרו היום לחלל ויצטרפו לאחיהם הענקיים בצילום אובייקטים בהירים

טלסקופ החלל המוכר לכולם הוא טלסקופ החלל על שם האבל. התמונות המרהיבות שהוא שלח וממשיך לשלוח מהחלל מציתות את הדמיון וללא ספק היו חלק חשוב בגירוי דמיון הציבור בכל מה שקשור לאסטרונומיה. אולם, מסתבר שגם טלסקופים קטנים יכולים להיות יעילים כאשר הם מוצבים בחלל, מה גם שהם משתייכים לטכנולוגיה העתידית של מיקרו וננו לווינים.

 

גבוה מעל העננים (צילום: AP) (צילום: AP)
גבוה מעל העננים(צילום: AP)

 

טלסקופ של 20 ס"מ

היום (ב') שוגרו שני טלסקופי החלל הזעירים ביותר ששוגרו אי-פעם, ממרכז החלל סאטיש דהאווה שבסרי-הריקוטה שבהודו. כדי לסבר את האוזן, משקלם של הלווינים מדגם BRITE הוא 7 ק"ג וגודלם כ-20 ס"מ בסך הכל. אין זו הפעם הראשונה שמיקרו או ננו לווינים משוגרים לחלל, אך עד כה הם נועדו בעיקר לבחון את הטכנולוגיה בחלל וכן לבצע מדידות הקשורות לכדור הארץ עצמו, לשדה המגנטי שלו וכדומה.

 

אולם, זו הפעם הראשונה שמיקרו לווינים יישאו טלסקופ זעיר שיצלם את השמיים, ממש כמו שטלסקופ החלל של האבל עושה, אם כי ברור שרמת התמונות, כושר ההפרדה והעומק אליו יגיעו שני הטלסקופים הזעירים רחוק מאוד מהיכולות של אחיהם הענקיים.

 

להתמקד בעצמים בהירים

המטרה של הטלסקופים הזעירים היא להתמקד בעצמים בהירים ולמדוד שינויים זעירים בבהירותם. בשיטה זו אפשר למצוא כוכבי לכת החגים סביב שמשות רחוקות. כאשר כוכבי הלכת עוברים ביננו לבין אותן שמשות הם מסתירים חלק קטן מאורן. ליקויים מחזוריים אלה, גם אם הם זעירים מבחינת השינויים בעצמת האור, מסגירים את מיקומם של אותם כוכבי לכת.

 

מדידות כאלה מבוצעות כיום גם מכדור הארץ (כולל קבוצה ישראלית ממצפה רמון) אולם הצילומים מהחלל יהיו תמיד מדויקים יותר בשל העדר האטמוספירה הפוגמת באיכות הצפייה. שינויים זעירים באורם של כוכבים יכולים להיגרם גם מתנודות קלות על פני הכוכב, מעין רעידות אדמה, כגון אלה המתרחשות על פניהם של כוכבים קומפקטיים כננסים לבנים. כאמור, כל אותם שינויים זעירים באורם של כוכבים יכולים להיקלט באופן יעיל ומדויק יותר מהחלל.

 

מדינות העולם בחלל

עלות הבנייה של ננו ומיקרו לווינים נמוכה לאין שיעור מעלות הבנייה של לווינים קונבנציונאליים וכמובן שגם עלות השיגור נמוכה מאוד. כעת מתוכנן להציב בחלל מערך של 6 טלסקופים זעירים מסוג BRITE, כאשר זוג אחד יהיה מאוסטריה, שם הורכב הצמד הנוכחי, זוג מפולין וזוג מקנדה.

 

אגב, ישראל נחשבת למעצמה בכל הקשור לפיתוח של מיקרו ונאנו לווינים, גם במגזר הפרטי. אחת הדוגמאות הבולטות היא קבוצה ישראלית, Space.il, המשתתפת בתחרות Google להנחית חללית לא מאוישת זעירה על הירח ונחשבת לקבוצה בעלת הסיכויים הטובים ביותר לזכות בתחרות. הטכנולוגיות המשמשות את הקבוצה הישראלית לקוחה בין היתר מהטכנולוגיה המשמשת את המכשירים הסלולאריים כמו כל יתר הטכנולוגיות האחרות הדרושות לבניית החללית והמכשור העדין והמדויק המוצב עליה.

 

מידע נוסף על ההתקבצויות בין כוכבי הלכת וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים