הילה גדולה הלילה: הירח הוקף בטבעת זוהרת
הלכתם לישון מוקדם? לא נורא. גולשים שהיו ערים תיעדו עבורכם את מה שהפסדתם - הילה זוהרת מסביב לירח. איך זה קורה?
- גם אתם תיעדתם את ההילה? אתם מוזמנים לשלוח אלינו במייל האדום
או במסרון למספר 5335
דודי מדינה, תושב לוד, סיפר: "ישבתי למטה, אני מסתכל לשמיים, ופתאום רואה טבעת ענקית מסביב לירח. ישבתי עם עוד שני חברים, בהתחלה לא הבנו מה זה, עד שקראתי בפרסום ישן ב-ynet. סיפרתי את זה לבת זוגי ולסובבים אותי, והתגובות היו של תודות שסיפרת לנו על המחזה המרהיב הזה. זה מחזה לא רגיל, שלא רואים כל יום, ורציתי לשתף כדי שעוד אנשים יזכו לראות".
לא בכל יום אנו זוכים לראות את הירח מוקף בהילה כה ברורה, אולם התופעה, שנמשכה שעות ספורות, אינה נדירה. היא מתרחשת במיוחד באמצע החודש העברי.
יושב ראש האגודה הישראלית לאסטרונומיה, יגאל פתאל, הסביר ל-ynet כי הסיבה להיווצרות ההילה היא הימצאות גבישי קרח קטנטנים בגובה מסוים באטמוספרה. "לגבישים האלה מבנה מאוד מוגדר כאשר הזווית בין הפאות שלהם קבועה", הוא אמר. "קרני האור המגיעות מהירח נכנסות לתוך הגבישים. כאשר הן מגיעות לפאה של הגביש הן או מוחזרות ממנה פנימה לפאה
נגדית או יוצאות החוצה. התהליך הזה מתרחש כמה פעמים בתוך הפאה ובסופו אנו מקבלים כמה מעגלים. למשוואה יש כמה מקסימום - ראשי ומשניים, כל אחד נותן קשת בזווית מסוימת מהירח".
פתאל הוסיף כי מלבד זאת, מתרחש פיזור של אור הירח באטמוספרה וכן גם בשכבת הקרח, "ממש כמו שאור השמש מפוזר בה". הוא אמר עוד כי מסיבה זו מקבלים את הגוון הלבן של השמים. בתוך המעגל הראשי אור הירח מפוזר באופן לא יעיל לכיוון הצופה ו"לכן בתוך המעגל השמים ייראו חשוכים יותר. מחוץ למעגל הפיזור יעיל יותר ואנו מקבלים יותר אור מפוזר מאשר האור שנבלע בגבישים". גם בנובמבר 2011 נצפתה הילה מסביב לירח, ואז הסביר פתאל כי היא נוצרת מעננות גבוהה מאוד, מאבק, מאדים ומקרח.