שתף קטע נבחר
 

לידיעת מנכ"לית יאהו: עבודה מהבית זה לא בלוף

מנכ"לית ענקית האינטרנט הודיעה אתמול שמועסקים שעובדים מהבית צריכים לחזור למשרדי החברה - או לא לחזור בכלל. אך בשנים האחרונות הפכה עבודה מהבית לדבר שבשגרה, וכך גם הזכויות שמגיעות לעובדים שלא נמצאים במשרד. מדריך

המנכ"לית של יאהו לא רוצה עובדים בפיג'מה . לטענתה, עבודה מהבית פוגמת ביעילות העבודה, מורידה את תפוקת העובדים ואף פוגעת במרקם היחסים בין העובדים ומורידה את יצר היצירה.

 

עוד כתבות על עבודה מהבית בערוץ הקריירה :

 

עם זאת, המנכ"לית מריסה מאייר לא תוכל להתעלם מהעובדה שבשנים האחרונות, בשל העירוב בין העבודה לחיים הפרטיים, הפכה העבודה מהבית לדבר שבשגרה. לכן, בין אם העבודה מהבית נעשית כהשלמה בנוסף לעבודה במשרד כתחליף לעבודה במשרד - חשוב להגדיר את הכללים מראש.

 

למעביד הזכות לקבוע אם הוא מתיר עבודה מהבית או לא. ברירת המחדל היא שעבודה נעשית ממשרדיו של המעביד, ואם העובד מבקש לעבוד מהבית - עליו לקבל מראש את הסכמת המעביד. זאת משום שיש ערך וחשיבות להגעתם של העובדים למשרד, לעבודה במסגרת מסודרת ולאינטראקציה המפרה בין העובדים.

 

כמו כן, עבודה מהבית לא מתאימה לכל תפקיד. אך לעתים דווקא המעביד הוא זה שרוצה שהעובד יעבוד מהבית - בין אם כהשלמה ובין מאחר שבכך הוא חוסך את הצורך לספק לעובד מקום עבודה, על כל המשתמע מכך.

 

הילד חולה - מותר לעבוד מהבית?

כדי למנוע ניצול לרעה של מי שעבודתם מבוצעת בדרך כלל במשרדי החברה, ניתן להגביל את היקף העבודה מהבית למקרים חריגים הכפופים לאישור מראש, או למקרים של עומס עבודה.

 

כדאי לקבוע מה קורה כשעובד, שבשגרה מבצע את עבודתו במשרד, נדרש להישאר בבית (למשל כדי להמתין לאיש מקצוע או כי ילדו חולה). האם במקרים כאלה רשאי העובד לעבוד מהבית במקום לנצל יום חופש או יום מחלה? הרי ברור שזמינותו לעבודה ביום כזה אינה מלאה, והעובדה שעבודתו תתעכב עלולה לגרום לעיכוב נוסף גם בעבודתם של עמיתיו.

 

עם זאת, מובן כי גם עבודה מהבית היא עבודה לכל דבר ועניין. למשל, בכל הנוגע לתשלום שכר וזכויות נלוות, החוק מחייב את המעבידים לנהל רישום של שעות העבודה של עובדיהם, והחובה הזו חלה גם במקרה של עבודה מהבית. המעביד אחראי לנהל את הרישום, ולכן עליו לדרוש מהעובד לדווח לו על הימים והשעות בהם עבד מביתו.

 

בגין כל שעות העבודה מהבית, זכאי העובד לשכר עבודה וגם לתשלום בגין שעות נוספות, אם נעשו כאלה. כמובן שמועסק שעובד מהבית לא זכאי להחזר הוצאות נסיעה לעבודה בגין הימים בהם עבד מהבית, אבל הוא כן צובר את כל יתר הזכויות בגין זמן העבודה הזה (כמו דמי חופשה, זכאות לדמי מחלה, פיצויי פיטורים וכיו"ב).

 

חשוב גם לציין שבזמן העבודה מהבית העובד הוא שאחראי לסביבת עבודה בטוחה. אלא אם הוסכם מראש אחרת, הוא שנושא בעלויות של עבודתו, כדוגמת עלויות החשמל, המיזוג, והחיבור לאינטרנט.

 

ומה לגבי עבודה בבית קפה?

למרות שמקובל לדבר על "עבודה מהבית", לא כל עבודה כזו אכן נעשית בביתו של העובד, וחשוב לקבוע את הכללים גם בקשר לכך. למשל, האם מקובל על המעביד שהעובד ישב עם המחשב הנייד בבית קפה ויעבוד משם? ומה לגבי קיום פגישות עבודה באותו בית קפה? בדרך כלל, מהות תפקידו של העובד וטבע העבודה שהוא מבצע הם שיכריעו בנושאים האלה, שהרי ברור שאין דין מנהלת כספים כדין כותבת תוכנה.

 

כל המתואר מתקשר ישירות לנושאי אבטחת מידע ושמירת סודיות. ברוב מקומות העבודה ניתנת לעובדים גישה לשרתי החברה או לתיבות הדואר האלקטרוני שלהם ממחשביהם הפרטיים או הניידים. אבל לפעמים לא די בכך, והעובד נדרש למסמכים או ציוד נוסף לצורך ביצוע עבודתו מחוץ למשרדי החברה.

 

על המעביד להגדיר מראש אם מותר לעובד להוציא מידע ומסמכים ממשרדי החברה, ואם כן - עליו לקבוע כללים לאבטחתם (כמו למשל, איסור השארת מסמכים ברכב, איסור שמירתם אלא במחשב הנייד של החברה ועוד).

 

לסיכום, חשוב לקבוע מדיניות מוגדרת בנושא מראש, בהתאם לטיב העבודה, החברה והתפקיד. כדי לאפשר למעביד גמישות מירבית ושליטה, כדאי לקבוע שהעבודה מהבית היא החריג לכלל, וכי היא דורשת אישור פרטני ומראש.

 

הכותבת היא שותפה המתמחה בדיני עבודה במשרד עוה"ד יגאל ארנון ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עו"ד שירה להט
מומלצים