מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?
רק שבוע עם שינה בלתי מספקת, והגוף שלכם יראה סימני מצוקה - סיכון גבוה למחלות לב, השמנה ופעילות מנטאלית לקויה. מחקר בריטי חדש מוכיח למה כדאי לנו לישון לפחות 7 שעות ביום
הקשר ההדוק בין שינה טובה לבין בריאות, ידוע כבר מזמן. אבל עכשיו מחקר חדש מגלה כי אם ישנים פחות מ-6 שעות בכל לילה, מדובר בנזק בריאותי חמור. לדברי החוקרים, חוסר השינה גורם לשינוי מבני בגנים וגורם להרס תהליכי שיקום והתחדשות של הגוף. אבל הממצא הכי משמעותי הוא כי הנזק מתחיל להתרחש כבר לאחר שבוע של שינה לא מספיקה.
עוד כתבות על שינה
- לכמה שעות שינה אנחנו זקוקים? 9 אמיתות
החוקרים מאוניברסיטת סוריי חילקו את 26 נבדקים שהשתתפו במחקר לשתי קבוצות. קבוצה אחת, ישנה פחות משש שעות בכל לילה במשך שבוע. הקבוצה השנייה ישנה בכל לילה במשך עשר שעות.
הנזק מתחיל כבר לאחר שבוע
בסיומו של השבוע, החוקרים מנעו משתי הקבוצות שינה במשך 40 שעות ואחר כך, נלקחו בדיקות דם מכל המשתתפים. הבדיקות נבדקו ומהממצאים עלה כי שהמחסור בשינה שינה את פעולתם של 711 גנים, כולל גנים הקשורים בחילוף חומרים, לחץ, המערכת החיסונית והתמודדות עם דלקות.
בנוסף, ידוע פעילות הגוף תלויה בגנים לצורך ייצור חלבונים שהגוף משתמש בהם לשיקום רקמות פגועות. המחקר מצא כי המנגנון הזה מפסיק לעבוד, כבר לאחר שבוע בו אנחנו לא ישנים טוב.
ממצא חשוב נוסף הוא כי שינה לא מספקת, השפיעה גם על פעילות גנים הקשורים לשעון הביולוגי שלנו.
למרות שהתוצאות המדאיגות הן הפיכות לאחר שבוע של שינה איכותית וטובה, החוקרים טוענים כי תקופות ארוכות של מחסור בשינה יכולות להוביל לבעיות בריאות קשות מאוד, ביניהם השמנת יתר ומחלות לב.
מחקרים נוספים הראו כי מחסור בשינה יכול להוביל לליקויים קוגניטיביים כמו למשל, חוסר יכולת לנהוג בזהירות או ביצוע פעולות פשוטות יחסית באופן רציף.
"אנשים לא מודעים לנזק שהם גורמים לעצמם"
פרופ' קולין סמית, אחד החוקרים הכירים אמר בתגובה לממצאים: "התוצאות המדאיגות התקבלו לאחר שבוע של חוסר בשינה איכותית. אבל יש רבים שישנים לא מספיק במשך תקופות ארוכות ולא מודעים כלל לנזק שהם גורמים לעצמם".
ד"ר אקהילש רדי מאניברסיטת קיימברידג' טוען כי הממצאים החשובים במחקר הם בנוגע להשפעה של מחסור בשינה על המערכת החיסונית של הגוף והקשר בין מחסור בשינה לבין סוכרת. "אנחנו לא יודעים מה בדיוק גורם למנגנונים הללו להפסיק לפעול בגלל מחסור בשינה, אבל זה רק מצביע על העובדה כי שינה חשובה מאוד להתחדשות ולבנייה תקינה של תאים".