שתף קטע נבחר
 

למי שייך הפטנט - לעובד או למעסיק?

עד לא מזמן התשובה לשאלה למי שייך הפטנט הייתה ברורה לכולם - למעסיק, כמובן. אך באחרונה ביהמ"ש העליון יצר חוסר ודאות משפטי, לאחר שפסק כי ייתכן שהפטנט דווקא שייך לעובד

עד לא מזמן, התשובה לשאלה למי שייך הפטנט הייתה ברורה - למעסיק כמובן. במסגרת הסכם ההעסקה של העובד עם המעסיק, או במסגרת הסכם הסבת זכויות העובד למעסיק, נהוג היה לכלול בהסכם שהעובד מתחייב כי כל המצאה, אגב עבודתו אצל המעסיק (הקרויה בעגה המשפטית "אמצאת שירות"), תהיה שייכת למעסיק.

 

כתבות נוספות על פטנטים בערוץ הכלכלה :

 

ואולם, לפני מספר שבועות דן בית המשפט העליון בסוגיה, ומתברר כי התשובה לשאלה זו איננה כה ברורה. בפסק הדין קובע בית המשפט העליון כי העובדה שקיים בין המעסיק לעובד הסכם, אינה שוללת על הסף את זכאותו של העובד לתגמולים ואת זכותו לברר מחלוקת זו בפני הוועדה לענייני פיצויים ותגמולים.

 

על פי חוק הפטנטים, תשכ"ז-1967, המצאת פטנט מוגדרת כ"אמצאה של עובד, שהגיע אליה עקב שירותו ובתקופת שירותו השייכת למעביד". רק במקרים בהם לא קיים בין העובד למעסיק הסכם המסדיר את תנאי זכאות העובד לתמורה בעד ההמצאה, קובע חוק הפטנטים כי הדבר ייקבע על ידי הוועדה לענייני פיצויים ותגמולים.

 

פסק הדין שבנדון עסק בעניינו של מדען בכיר שהועסק בחברת סטארט-אפ ופנה לבית המשפט המחוזי בבקשה להתיר לו לנהל תביעה נגד החברה בה הועסק, בדבר זכותו לקבל תמלוגים בגין "אמצאת שירות", אגב עבודתו בחברה. זאת חרף ההסכם בינו לבין החברה.

 

דחייה תקדימית של העליון

באופן תקדימי דחה בית המשפט העליון את עמדת בית המשפט המחוזי, אשר התנגד לבקשת העובד משום שנושא זה הוסדר בהסכם ההעסקה שלו - וקיבל את הערעור. העליון פסק כי חרף קיום ההסכם בין העובד לחברה, שלפיו אין לו כל זכות באמצאות אגב עבודתו בחברה, נושא זה יידון בוועדה לענייני פיצויים ותמלוגים לבחינת התמורה הראויה לעובד.

 

פסק הדין יוצר חוסר ודאות משפטי, ומחייב בחינה מחודשת של נושא ההתקשרות של החברות בהסכמים עם עובדיהם. זאת משום שהוא חושף את החברות לתביעות מצד העובדים, ואף עלול להשפיע על הליכי מיזוג או רכישה של החברות, שכן משקיעים חוששים לרוב להתקשר בהסכמים בהם לא ברור מצבם המשפטי של העובדים.

 

טרם נתקבלה אמנם החלטת הוועדה לענייני פיצוי ותגמולים בעניינו של העובד, אולם מומלץ להיות ערים לנושא זה. כמו כן, מומלץ לבחון עדכון ההסכמות עם העובדים, בין אם בהתקשרות נוספת בהסכם הסבת פטנט, או הכללת סעיפים ספציפיים בנושא זה בהסכמי העבודה בהתקשרות עם העובדים הקיימים, ובפרט בכל הקשור להתקשרות עם עובדים חדשים.

 

הכותבת היא ראש תחום טכנולוגיה וקניין רוחני במשרד עוה"ד שנהב, קונפורטי שביט ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד אביטל שינקאי
מומלצים