הפרעות קשב וריכוז אצל מנהלים: יתרון או חיסרון?
בעלי תסמינים של הפרעות קשב וריכוז? תתפלאו, תסמינים אלה יכולים להועיל בעבודה - במיוחד אם אתם מנהלים. תכונות כמו פעלתנות ותזזיתיות יסייעו לכם לבצע כמה פעולות במקביל ולהגיע להישגים גבוהים. ואיך מתמודדים עם החסרונות?
4%-5% מכלל המבוגרים הם בעלי תסמינים של הפרעות קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז מתאפיינת ביכולת להגיב לגירויים רבים בו זמנית, תכונה שתופעת הלוואי שלה היא שתשומת הלב של אנשים עם ADHD מוסחת בקלות.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
- לידיעת מנכ"לית יאהו: עבודה מהבית זה לא בלוף
- האם זה יעזור? מרכזי השמה לחרדים ב-70 מיליון
- לא רק סינים: הישראלים חוזרים לעבוד בבניין
- העובד גנב מהמעסיק ופוטר - האם זכאי לפיצויים?
התכונה הזו גם גורמת להם להיות פעלתניים במיוחד ונכונים תמיד לחידושים ולריגושים נוספים. זאת משום שבקרב אנשים עם ADHD ישנו קושי בהפרשת הורמון הדופאמין, האחראי על הריכוז ועל ההנעה. על מנת לשמור על רמות קבועות של דופאמין במוח, בעלי הפרעות הקשב זקוקים לפעילות מתמדת - שממריצה אותם.
על ההערכות, מבין כלל העובדים במשק - דווקא בקרב מנהלים שיעור הסובלים מההפרעה כנראה גבוה יותר. אחת הסיבות לכך היא הפעלתנות שאופיינית להם והצורך המתמיד בריגושים ובאתגרים חדשים. גם היכולת לקפוץ מנושא לנושא מנוצלת אצל המנהלים כדי לעשות "מולטי טסקינג" ולנהל תחומים שונים בו זמנית, וגם להתמצא בהם.
כמו כן, חוסר השקט והתזזיתיות דוחפים את האנשים הללו להתבלט ולהגיע להשגים גבוהים יותר מאחרים, ואז להמשיך לאתגר הבא עם המרץ וההתלהבות. מנהל תזזיתי הוא גם מנהל שיפעל לחדור לשווקים חדשים, לנסות יוזמות חדשות, להוסיף לחברה חידושים טכנולוגיים ולגייס עובדים חדשים שישיקו תחומים חדשים בחברה.
מנהלים אלה מסוגלים לעבוד שעות ארוכות ולגלות התלהבות, עודף מרץ ויכולת לפתור בעיות בלחץ של זמן. לרוב הם אף יהיו אותם מנהלים שנוטים לקחת את העבודה הביתה. ייזום פרויקטים הוא התחום שהם חזקים בו, אך הפרטים היומיומיים של ניהול הפרויקטים דווקא מהווים תחום שהם יחשבו למשעמם - וישאירו לעובדים אחרים.
מקפידים על דד-ליין, מאצילים סמכויות
יחד עם זאת, להפרעת הקשב יש גם חסרונות בעבודה. חלק גדול מבעלי ADHD עובדים בעבודות שאינן תואמות את הכישורים האינטלקטואליים שלהם בגלל קשיי הריכוז והארגון שלהם. אך ישנם מבוגרים עם ADHD שהסתגלו להפרעה שלהם ופיתחו אסטרטגיות נוקשות כדי לעקוף אותה.
כך, מנהלים עם ADHD לעתים קרובות מקפידים על לוחות זמנים ודד-ליינים מאוד נוקשים, כדי להלחם בנטייה שלהם לדחיינות ולחוסר סדר. מנהלים אחרים דווקא מנצלים את הנטייה לדחיינות ועובדים בעיקר תחת לחץ של הרגע האחרון - כי המתח הזה שומר על המוטיבציה שלהם ומוציא מהם את המיטב.
נקודת תורפה נוספת של בעלי הפרעות קשב וריכוז היא שמירה על ריכוז לאורך זמן. מנהלים שמכירים את עצמם, מאצילים לעובדים אחרים סמכויות שדורשות מהם להתעמק במסמכים ארוכים, או להשתתף בישיבות ארוכות - דברים שדורשים ריכוז וישיבה במקום אחד לאורך זמן.
תכונה נוספת שלעתים מאפיינת מנהלים עם ADHD היא קוצר הרוח. כך, לדוגמא, מנהל עם ADHD ערך ראיון עבודה עם עובד במשך 45 שניות בלבד. למעשה, קצב החשיבה ועיבוד הנתונים של מנהלים אלה מהיר במיוחד, והם מצפים שגם העובדים שלהם יפעלו באותו הקצב.
זהירות מקצר בתקשורת
מאחר שלכל אחד יש קצב משלו, בדרך כלל נמוך יותר מאשר אצל אדם עם ADHD, העובד לא עומד בקצב של המנהל, וכך נוצר קצר בתקשורת.
היתרון של הקצב המהיר הוא ההספק וההתפרשות לנושאים שונים במהלך יום עבודה, אך החיסרון הוא שכאשר הקצב של העובד יותר איטי, המנהל עלול להגיב בחוסר סבלנות. מנהל טוב יידע למתן את חוסר הסבלנות שלו, ולנצל את הנטייה שלו לקצב עבודה מהיר לטובת העובדים.
לסיכום, הנה 3 עצות למנהלים עם הפרעות קשב וריכוז.
1. מודעות: חשוב להיות מודעים להפרעה. אם אתם מרגישים צורך בריגושים וחידושים מתמידים, וחסרי יכולת להתרכז בדבר אחד לאורך זמן - כדאי לגשת לאבחון ולבדוק אם אתם בעלי הפרעות קשב וריכוז.
2. האצלת סמכויות: חשוב לדעת מהן נקודות התורפה שלכם כמנהלים, כדי להעביר משימות שיש בהן קושי לסגן או לעוזר אישי מתאים - למשל ראיונות או ישיבות ארוכות, או מעבר על דוחות ארוכים.
3. קחו אחריות: אם חוסר סבלנות וקוצר רוח הם חלק מהמאפיינים שלכם כמנהלים, קחו עליהם אחריות ואל תאשימו את העובדים שלכם. כשתהיו מודעים לחוסר הסבלנות שלכם, תוכלו לשפר את התקשורת שלכם עם העובדים.
הכותב, מנהל המרכז לבריאות הנפש גהה מקבוצת הכללית, ירצה בכנס הבינלאומי בנושא ADHD שנפתח היום (ד') במלון דייויד אינטרקונטיננטל בתל-אביב בהובלת מומחי הכללית. הכנס נערך לראשונה בישראל בשיתוף הארגון האירופי ENNA והארגון האמריקאי APSARD העוסקים בתחום הפרעות קשב וריכוז