קרנבל ביידיש
כאן אולי טרם שמעתם עליו, אבל בקרב יהודי ברזיל מיכה גמרמן הוא דמות מוכרת. הזמר החסידי הברזילאי מוציא אלבום חדש, וקליפ של דאנס חסידי, במבטא ברזילאי עם אוהד מושקוביץ. בין הופעות להקלטות הוא לא מספיק להיות מופתע מההצלחה. קבלו בכורה
מיכה גמרמן לא חשב כי אי-פעם יהיה זמר או יוציא אלבום משלו. הוא אמנם גדל במשפחה שלמוזיקה היה מקום של כבוד בביתה, וכילד נחשב לזמיר צעיר, ושר עם אברהם פריד ומרדכי בן דוד כשאלה הגיעו להופיע בברזיל, אך לגמרמן (29), מוהל ומורה, היה נדמה כי כישרונו המוזיקלי יבוא לידי ביטוי רק בשיעורים שהעביר בבית הספר היהודי בסאו פאולו.
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
כשחברים ובני קהילתו בסאו פאולו ביקשו ממנו לשיר בשמחות, סירב. "חשבתי שזה לא יילך טוב עם ההוראה", הסביר. "שזה לא מתאים לדמות חינוכית להופיע". אבל חבר טוב שעמד להתחתן לא ויתר לו. גמרמן נאלץ לעלות על הבמה, ונחל הצלחה גדולה. האירוע הזה לא שינה רק את חייו של החבר, כי אם גם אלה אלה של גמרמן, שהפך ברגע אחד לזמר מבוקש, המופיע בבעשרות אירועים בשנה ברחבי ברזיל.
אבל זו הייתה רק ההתחלה. לאחר שאמו של גמרמן החליטה לתרום כליה לאחיה, והשניים עברו בהצלחה ניתוח כפול בארה"ב - חש גמרמן צורך להודות לבורא. הוא החליט לבצע את השיר "אדון עולם", ולשם כך ביקש את עזרתו של המעבד אלי כהן. החיבור הפורה בין השניים, בשיתוף המלחין איצי ברי והמפיק דוד פדידה מישראל, הוביל ליצירה משותפת של אלבום חסידי עם השפעות של פופ ודאנס, העתיד לצאת בארץ ובברזיל בימים הקרובים.
"זה חלום שהתגשם", אומר גמרמן. "המוזיקה הייתה תמיד חלק ממני, רק שפחדתי שזה לא יתאים לי. אפשר לומר שהפתעתי את עצמי".
המוהל המזמר
הוא נולד בבית חרדי-ליטאי בריו דה ז'נרו, ובגיל שנה עברה משפחתו לסאו-פאולו, שם נמצאת הגדולה שבקהילות יהודי ברזיל, המונים כ-100 אלף איש.
גמרמן הוא דמות מוכרת גם מחוץ לקהילה החרדית, המונה כעשרת-אלפים איש. המוהל המזמר הוא מרואיין מבוקש בעיתונות הארצית ובערוץ הטלוויזיה היהודי במדינה, אך אור הזרקורים לא הרחיק את גמרמן ולו לרגע אחד משליחותו כמוהל במדינה הענקית. "יש פה צורך במוהלים כי בהרבה ערים אין: בריו, בפורטו אלגרה, בסלבדור באהיה, אז אני טס הרבה בברזיל".
את ההחלטה להיות מוהל קיבל בזכות סבו, ניצול שואה, ואחד המוהלים הראשונים בסאו פאולו. "זה לא עבר לאף אחד מבניו, ואני מאוד נקשרתי לרעיון לרשת את הכלים של סבא שלי. עד היום אני מחזיק איתי את כלי-המוהל שלו מזמן מלחמת העולם הראשונה".
לאחר נישואיו, הגיע גמרמן לירושלים כדי ללמוד את מלאכת המילה. "כשהגעתי לרב שלי, עזרא בטש, אמרתי לו: אני רוצה להיות מוהל, זה במשפחה שלי, אבל אני מפחד מדם. אחרי שראיתי ברית מקרוב בפעם הראשונה - אמרתי זה לא בשבילי, אבל הוא אמר לי: תן לזה עוד הזדמנות". במשך שלוש שנים, ליווה את בטש ברית אחר ברית, ולמד ממנו את סודות המקצוע העתיק. "לאט-לאט נכנסתי לעניין, והוא אמר לי: אתה תהיה מוהל".
את התקופה בישראל הוא מתאר כמיוחדת. "קיבלתי בה את הבסיס שאותו אני מעביר ליהודים פה". לדבריו, תמיד חלם לעלות לארץ, אבל בשל הרצון לשמור על קרבה למשפחתו ולמשפחה של אשתו, לא נראה כי יממש את החלום בקרוב.
דאנס יידישאי עם מושקוביץ על רקע הר הסוכר
זמן מה לאחר שהחל לעבוד על האלבום, קיבל גמרמן טלפון מהזמר החסידי, אוהד מושקוביץ. "הוא ביקש להצטרף אלי באחד השירים. בשבילי זאת הייתה זכות גדולה מאוד לשיר איתו", אומר גמרמן. בהמשך גם צילמו קליפ משותף לשיר דאנס חסידי ביידיש, על רקע הר הסוכר בריו דה ז'נרו, שהיה גורם גם לגאמי בר (Gummy Bear) להצטרף להורה.
בנובמבר האחרון, במהלך העבודה על האלבום, הגיעו מושקוביץ וכוכבי הזמר החסידי איציק דדיה וגרשון פרישטט לברזיל, ויחד עם גמרמן הופיעו מול אלפי אנשים בריו דה ז'נרו ובסאו פאולו. גמרמן אומר כי גם לזה מתרגלים. "בהתחלה הבטן קצת מתהפכת, אבל פחד הקהל עובר".