האו"ם: שיא של פליטים סורים - 150 אלף בחודש
תת מזכ"ל האו"ם אמר למועצת הביטחון כי עד כה עזבו 900 אלף סורים את ארצם בשל מלחמת האזרחים. בעוד הלחימה נמשכת, בסוריה יש מי שכבר אוספים ראיות לפשעי מלחמה: "אני רוצה ששופט סורי יכלא את המענים שלי בכלא שבו שמו אותי"
מספר שיא של סורים נמלטו החודש מארצם – 150 אלף בני אדם. כך אמר אמש (יום ג') תת מזכ"ל האו"ם ג'פרי פלטמן למועצת הביטחון של האו"ם. "המצב ההומניטרי הולך ומחמיר, 900 אלף פליטים עזבו עד כה למדינות השכנות, מתוכם 150 אלף בחודש אחד", אמר פלטמן וכינה את המצב שבו נתונים הסורים "סחרור צבאי הרסני". בשטח נמשכת הלחימה, בעיקר בעיר חלב.
רחוק מעיני אסד: תמונות ממחנה פליטים סורי
פעילי אופוזיציה דיווחו על חילופי ירי כבדים ופיצוצים ליד המסגד הגדול של חלב,
ארגון האופוזיציה The Syrian Observatory of Human Rights אמר כי ביומיים האחרונים נהרגו באזור 26 מורדים, 40 חיילים וחמישה אנשי מיליציה של המשטר. הארגון הבינלאומי Human Rights Watch הודיע כי לפחות 141 בני אדם, חצי מהם ילדים, נהרגו בשבוע שעבר, כשצבא סוריה שיגר ארבעה טילים לאזורי מגורים במחוז חלב. חוקר של הארגון ביקר במחוז.
"שני הצדדים ביצעו הפרות שמגיעות לרמה של פשעי מלחמה", אמר תת מזכ"ל האו"ם אך ציין: "היקף ההפרות מצדה של הממשלה גדול בהרבה מזה של האופוזיציה".
בסוריה יש מי שכבר מכינים את התשתית לתביעות בגין פשעי מלחמה הכוללים עינוי, טבח ורצח ללא הבחנה. מספר ארגונים עוסקים באיסוף ראיות ותיעוד בהכנה ליום נפילתו של בשאר אסד. חלק מהם מקווים לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, אחרים שואפים להקים בית דין מיוחד, ויש מי שמקווה שבתי המשפט הסוריים יתמודדו עם התופעה.
"אני רוצה להביא את המקרה שלי בפני בית משפט סורי וששופט סורי יכלא את המענים שלי באותו הכלא שבוא הוחזקתי אני", אמר ל-AP, ישאר, פעיל בן 28 שביקש לא לפרסם את שמו המלא. הוא סיפר כי היה כלוא עירום בתא קטנטן במשך שבוע, הוכה מדי יום במהלך מרתון חקירות ועיניו היו מכוסות במשך 45 ימים.
כמות החומר עצומה והאתגרים קשים. הממשלה הסורית לא מתירה לאנשי האו"ם לבקר במדינה ורובה סגורה בפני עיתונאים זרים. אך הארגונים המקומיים עושים כמיטב יכולתם. אחד מהם, "המרכז לתיעוד הפרות בסוריה", תיעד 49,763 מקרי מוות שאינם כוללים חיילים, 35,508 מעצרים, ו-982 נעדרים. הרשימות כוללות את שמות המתים, מצבם המשפחתי, האזור שממנו באו, תאירך מותם וסיבת המוות.
רזאן זייתוני, העומדת בראש הארגון, אמרה כי הוא אוספת את החומרים באמצעות ראיונות עם משפחות, דבריהם של עדי ראייה,
סרטונים שמפרסמים פעילים ותמונות שמתעדות ראיות להכאה ועינויים. "כל המידע הזה והרשימות האלה ישמשו לשתי מטרות בעתיד", סיפרה זייתוני בשיחת סקייפ עם AP, ממקום מחבואה בסוריה. "ראשית להביא לדין את המשטר הנפשע ושנית להחיות את הזיכרון הקולקטיבי ההיסטורי של ארצנו".
על פי האו"ם, 70 אלף בני אדם נהרגו במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, מאז מרס 2011.