למנוע את המוות הבא: קרישיות יתר בהריון
קרישיות יתר היא מצב שבו מנגנון קרישת הדם נפגע, והיא נחשבת לסיבת המוות המובילה בקרב נשים הרות ואחרי לידה. באחרונה אושר נייר עמדה שמגבש קריטריונים אחידים וברורים להגדרת הנשים שנמצאות בסיכון והטיפול בהן. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" עם כל ההמלצות
מתוך כל אלף יולדות, 2־4 נשים סובלות מקרישיות יתר, ובסך הכל מדובר במאות נשים בכל שנה. קרישיות יתר היא גם סיבת המוות המובילה בקרב נשים בהריון ובתקופה שאחרי הלידה. בישראל יש כארבעה מקרי מוות של יולדות על כל מאה אלף.30% עד 40% ממקרים אלה נובעים מקרישיות יתר.
קרישיות יתר היא מצב של פגיעה במנגנון קרישת הדם. פגיעה זו מביאה ליצירת טרומבוזות, קרישי דם, בדרך כלל בוורידי הירך או האגן. משם עלולים קרישי הדם לעבור לריאות ולגרום להפרעה קשה בחמצון הדם. בקרב נשים בהריון התופעה שכיחה פי 6 מאשר אצל נשים שאינן בהריון.
כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?
באחרונה אושר נייר עמדה חדש של האיגוד למיילדות ולגינקולוגיה בראשות פרופ' משה בן־עמי ושל החברה לרפואת אם ועובר ברא־ שות פרופ' יריב יוגב, במטרה לקבוע סטנדרט לטיפול בנשים בהריון כדי להפחית את הסיכון שלהן לפתח קרישיות יתר. "עד עכשיו כל רופא בחר באסכולה שבה רצה וטיפל לפי פרמטרים לא אחידים," מסביר פרופ' יוגב, מנהל חדרי הלידה ומיון יולדות בבית החולים בילינסון. "עכשיו יש נייר עמדה מוסדר המציב סטנדרט מינימום לטיפול בנשים ואמור למנוע מצבים של טיפול חסר או טיפול יתר."
טיפול מונע: עד היום המחלוקות בין הרופאים בטיפול בבעיה התמקדו בין היתר בהגדרת
המקרים שבהם יש לתת טיפול שימנע התפתחות של קרישיות יתר. לדוגמה, נייר העמדה קובע שיש לטפל בנשים שסובלות מהשמנת יתר ועברו ניתוח קיסרי, בעוד שעד כה לא הייתה תמימות דעים בנושא.
נייר העמדה מנחה את הרופא לבצע הערכת סיכונים פרטנית לכל אישה על פי ההיסטוריה הרפואית שלה ושל משפחתה ולהתאים לה טיפול מונע לפי הצורך. הטיפול המועדף הוא מתן הפרין במשקל מולקולרי נמוך, שמעכב את הגברת הקרישה שמתרחשת בזמן הריון. הטיפול צריך להינתן לאישה גם במשך משכב הלידה - כלומר ששת השבועות שלאחר הלידה. מאחר שהסיכון לקרישיות יתר בהריון ובמשכב הלידה זהה, קיים סיכון גבוה בהרבה בתקופת משכב הלידה, ונייר העמדה ממליץ להחמיר את הטיפול בתקופה זו. מלבד הטיפול בהפרין, נייר העמדה גם ממליץ על שי־ מוש בגרביים אלסטיים כדי להפחית את הסיכון להיווצרות קרישים.
ממחקרים עולה כי קרישיות יתר נרכשת, ובמקרים מסוימים גם קרישיות יתר מולדת, יכולה להיות קשורה לסיבוכי הריון כמו הפ־ לות חוזרות, רעלת הריון מוקדמת, מוות עוברי תוך־רחמי, היפרדות שליה או עיכוב בהתפתחות העובר. אם אישה סבלה מסיבוכים כאלו בעבר, בצירוף נוכחות נוגדנים מסוימים בדמה, דף העמדה ממליץ להעניק לה טיפול מונע.
סיכון מוגבר
נייר העמדה מגדיר מיהן הנשים ההרות שנמצאות בסיכון מוגבר ללקות בקרישיות יתר:
מעשנות יותר מ־10 סיגריות ביום.
סובלות מהשמנת יתר.
מעל גיל .35
יש להן הריון מרובה עוברים.
עברו כבר לפחות שלוש לידות.
סובלות מרעלת הריון חמורה.
היו מרותקות למיטה במשך לפחות שבוע בתקופה שקדמה ללידה.
סובלות ממחלות כרוניות.
היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר אצל האישה או במשפחתה ושל מחלות לב והפלות חוזרות.