חשיפה: באיזה עבירות תנועה תתמקד המדינה
כמה אחוזים מסך דו"חות המהירות תחלק המשטרה לנהגים מאד ממהרים, וכמה תיתן לבריונים על הכביש. ynet חושף את יעדי פעילות האכיפה של מדינת ישראל ב-2013
הרשות קובעת יעד נוסף לאכיפת מהירות, ולפיו מחצית מסך עבירות המהירות שייאכפו ב-2013 מיועדות להיות עבירות שבגינן מוטל קנס של 750 שקלים. דו"חות כאלה ניתנים בכבישים בינעירוניים עבור נהיגה במהירות של 26 עד 40 קמ"ש מעל המותר, ובכבישים עירוניים - 21 עד 30 קמ"ש מעל המותר.
בנוסף, תוכנית העבודה של הרשות חושפת יעד לאכיפת עבירות המוגדרות "עבירות בריונות" - כמו למשל סטייה מנתיב הנסיעה, שימוש בטלפון נייד בזמן הנהיגה, חציית קו הפרדה לבן, עקיפה מימין, ואי-מתן זכות קדימה. לפי הרשות, עבירות בריונות יהוו 45% מסך כל האכיפה בשנה הבאה. כחלק מאכיפת עבירות הבריונות, תוגבר האכיפה נגד רוכבי אופנוענים ונהגי משאיות ואוטובוסים.
על-פי לוח זמנים המצורף לתוכנית העבודה, בשנה הקרובה ייערכו כמה מבצעי אכיפה ייעודיים. עד יוני צפויים מבצעים שיתמקדו בנהגי משאיות ורוכבי אופנועים, ובנוסף יערכו מבצעים לאכיפת שימוש בחגורות בטיחות ובדיקת תקינות צמיגים. ביולי ואוגוסט מתוכננים שני מבצעים נוספים, האחד יתמקד ברוכבים והאחר יאכוף שימוש בחגורות. בספטמבר ואוקטובר יערכו מבצע שיתמקד בנהגי משאיות, ומבצע נוסף לאכיפת שימוש בחגורות.
הרשות לבטיחות מתכוונת להשקיע בתוכנית האכיפה חלק משמעותי מתקציבה השנתי: כ-71 מיליון שקלים מתוך כ-350 מיליון. חלק מתקציב האכיפה מיועד להחכרת 100 ניידות חדשות, שיועמדו לרשות שוטרי אגף התנועה ומתנדבים. מלבד עבירות מהירות ובריונות, יעדי הרשות מתמקדים בשתי עבירות חמורות נוספות: נהיגה בשכרות, ונסיעה ללא חגורות בטיחות.
העלאת המהירות, בעד ונגד?
פעילות נוספת שתבצע הרשות בשנה הקרובה היא מחקר שייבחן את השפעת העלאת המהירות בחלק מהכבישים על הבטיחות. ברשות מבהירים כי "השערת המחקר היא שהעלאת המהירות המותרת מובילה לעלייה במספר התאונות, בעיקר בתאונות חמורות - קטלניות וקשות - ואילו הורדת המהירות המותרת מובילה לירידה במספר תאונות דרכים, בעיקר בתאונות חמורות".
ראוי לזכור כי סקר מהירויות שפרסמה הרשות בשנה שעברה, גילה כי בכבישים שבהם הועלתה המהירות ב-2011 לא נרשמה עלייה במהירויות הנסיעה הממוצעת. למעשה, עורכי הסקר ציינו כי העלאת המהירות הפחיתה את מספר הנהגים שנמדדו במהירויות הגבוהות מהמותר על-פי חוק. למשל, בכמה קטעים בכבישים 2 (כביש החוף) ו-5 הועלתה המהירות המרבית, מ-90 קמ"ש ל-100, אך לא נמדדה עלייה במהירויות הנסיעה הממוצעות.
בעניין זה יש לציין כי רק לאחרונה הבהירו במשרד התחבורה כי העלאת המהירות ב-2011 אף תרמה לשיפור הבטיחות באותם כבישים. עם פרסום החלטה בעניין העלאת מהירות בכבישים נוספים, הסבירו במשרד כי "בחלק מהכבישים שבהם עלתה מהירות הנסיעה נרשמה ירידה במספר תאונות הדרכים". דברים אלה עומדים בסתירה להשערת המחקר של הרשות.
ומה יעשו שליחי הפיצה?
פעילות נוספת ומעניינת במיוחד בנושא מהירות, היא יוזמת חקיקה מפתיעה של הרשות לבטיחות. על-פי תוכנית העבודה, הרשות מציעה לאסור על מעסיקים לחייב שליחים לעמוד בלוחות זמנים. בנוסף, הרשות מעוניינת לאסור על מעסיקים להעניק תמריצים לסוכני מכירות, באופן שמעודד אותם לנהוג מהר ובצורה לא בטיחותית.ברשות מסבירים כי "תאונות דרכים רבות מתרחשות בשל העובדה שעובדים בתחומים שונים - בעיקר שליחים וסוכני מכירות - צריכים להגיע ממקום למקום בפרקי זמן קצרים, לעתים בשל הנחיות המעסיק, בעיקר במקרה של שליחים, ולעתים בעידוד, בעיקר כאשר מדובר בסוכני מכירות". על-פי הרשות, הצעת החקיקה המקורית נמצאת בימים אלה "בשלבי בחינה וניסוח".