עזבו אתכם מגוש דן - אנחנו הולכים לבית שאן
תחנת הרכבת שצפויה להיבנות בבית שאן שמה אותה על מפת הנדל"ן בישראל. דירות 4 חדרים נמכרות רק ב-350 אלף שקל, דירות 5 חדרים מפוארות עולות 750 אלף שקל וצמודי קרקע אפשר לרכוש ב-1.2 מיליון שקל. ויש גם מענקים והשקעה בהקמת פארקים ושוק עירוני. האם בית שאן עושה קאמבק היסטורי?
חוץ מהשיר של גרי אקשטיין "אני הולך לבית שאן ", ומהעובדה ששר החוץ לשעבר, דוד לוי, מזוהה עם העיירה - לא קרה בבית שאן משהו מסעיר בעשורים האחרונים. ואולם, נראה שבימים אלה אנחנו בפתחו של שינוי: לפני כחודש הונחה אבן הפינה של קו הרכבת מחיפה לבית שאן, שצפויה לקום ב-2016. הערכות הן כי העיירה, שבעת הביזנטית אף נחשבה לעיר בירה, תהפוך לנקודה אטרקטיבית על מפת הנדל"ן בישראל.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
- רוכשים במחיר למשתכן - מוכרים במחיר השוק
- עיריית חיפה משפצת בלילה - הדיירים לא ישנים
- בני ברק: מקומה 40 לא סופרים את השכנים
עסקאות המכירה האחרונות של בתים צמודי קרקע בשכונות נוף הגלעד ונוף הגלבוע בעיר נסגרו על מחירים לא מביישים: 1.2-1.5 מיליון שקל. לדברי אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי מקרקעין בישראל, "סכומים אלו מגלמים עלייה של 50% לעומת רמת המחירים בעיר לפני 5 שנים". שיעור צמיחה דומה נרשם גם במחירי דירות 3-4 חדרים בעיר.
למרות זאת, ברחבי העיר עדיין ניתן לרכוש דירת 4 חדרים חדשה - במחיר של דירת חדר מיד שנייה בדרום תל-אביב. עובדה זו יכולה להוות מוקד משיכה של ממש עבור אוכלוסייה צעירה ואיכותית.
"העלייה בביקושים אינה קשורה רק להנחת המסילה, אלא גם לעובדה שבעשור האחרון לא התקיימו בבית שאן פרויקטים של בנייה רוויה - דבר שהוביל למחסור חמור בדירות להשכרה והעלה את רמת המחירים", מוסיף דנוס.
דירת 4 חדרים מיד שנייה ב-350 אלף שקל
ב-5 השנים האחרונות נבנו בבית שאן כ-400 יחידות דיור, רובן ככולן צמודות קרקע בשכונה החדשה קריית רבין שנמצאת בדרום מערב העיר. בהגרלה שערך לאחרונה מינהל מקרקעי ישראל נרשמו כ-600 איש עבור 148 מגרשים בשכונה, שבה ייבנו לפי התכנון יותר מ-1,000 יחידות דיור חדשות. מחירי הקרקעות בשכונת קריית רבין נעים בין 150 אלף שקל ליחידה פרטית לכ-270 אלף שקל ליחידות דו-משפחתיות.
מחירי דירות יד שנייה בעיר זולות יחסית. דירות 4 חדרים מוצעות בלוחות המודעות החל מ-350 אלף שקל. מחיר דירת 5 חדרים חדשה ומפוארת בבניין בן 9 קומות בעיר עומד על 750-800 אלף שקל.
כיום אוכלוסיית העיר כמעט ומגרדת את 20 אלף התושבים, וברשות לפיתוח הנגב והגליל מספרים כי בשנים האחרונות מספר התושבים גדל ב-17%. חלק נכבד מהגידול באוכלוסייה נרשם, בין היתר, בזכות "בנים חוזרים" ותושבים מהסביבה, שבחרו לעבור לבית שאן ולנצל את הפוטנציאל העצום שבה ואת רמת המחירים הנגישה. כעת, עם הנחת אבן הפינה לתחנת הרכבת וההשקעה בפרויקטים נוספים - בעירייה מצפים לעוד תושבים.
עוד יתרון הוא שבית שאן נמנית על רשימת 30 היישובים שבה זכאי משרד השיכון יכולים לקבל מענק של 100 אלף שקל לקניית דירה בבנייה רוויה. סיוע נוסף מגיע מהרשות לפיתוח הגליל, המלווה משפחות שמעוניינות להעתיק את מגוריהן לאזור ללא עלות. החדשות הפחות טובות הן שעד כה זכתה העיר להטבות מס בשיעור של 11%, אולם בעקבות פסיקת בית המשפט העליון השבוע היא צפויה להתבטל.
השאיפה לשנת 2020: עוד 300 אלף תושבים בגליל
"בית שאן היא פנינה תיירותית עם אתר ארכיאולוגי מרשים. יש כאן הון אנושי מעולה, מערכת חינוך טובה וזה מקום אידיאלי לכל מי שרוצה להקים בית בקהילה חמה ותומכת, באיכות חיים טובה ובמחירים סבירים", אומר ראש עיריית בית שאן, ז'קי לוי. לדבריו, לעיר זורמות בשנים האחרונות השקעות חסרות תקדים, הן ציבוריות והן של יזמים פרטיים בתחומי התיירות, המסחר, התשתיות והחינוך. כמו כן, מוקמים בימים אלה בעיר בית ספר יסודי, שני גני ילדים ובית מלון.
בנוסף, בחודש הבא צפוי להיפתח באזור התעשייה הצפוני של העיר מרכז קניות ובילוי בשם "צים סנטר", שנבנה בהשקעה של 90 מיליון שקל. בהמשך השנה וב-2014 יושקעו 27 מיליון שקל בשיפוץ ושדרוג המרכז המסחרי רסקו הישן.
במשרד לפיתוח הנגב והגליל מספרים כי בכוונת המשרד להשקיע בבניית שוק עירוני חדש בהשקעה של 10 מיליון שקל, שישתרע על פני שטח בגודל של 2,900 מ"ר ויכלול 110 דוכנים ו-9 חנויות חדשות. בנוסף, מתוכננת השקעה של 47 מיליון שקל בהקמת פארק עירוני חדש בעיר.
לדברי סילבן שלום, השר לפיתוח הנגב והגליל והמשנה לראש הממשלה, ההשקעה של המשרד בתחומי החינוך, התעסוקה והתשתיות ממשיכה לחזק את ההתיישבות בגליל ומסייעת להביא עוד 300 אלף תושבים לגליל עד שנת 2020. נחכה ונראה.