משרד הבריאות ביטל את שירות "מיילדת אישית"
שירות "מיילדת אישית", שמתקיים כמעט בכל בתי החולים בארץ, אפשר לנשים, תמורת כמה אלפי שקלים, לשכור את שירותיה של מיילדת שתלווה אותן לכל אורך הלידה. משרד הבריאות: לא ייתכן שתהיה העדפה של יולדות תמורת תשלום
יופסקו שירותי "מיילדת אישית" בכל בתי החולים הממשלתיים בארץ: כך הודיע היום (ד') משרד הבריאות. הסיבה: הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, שאוסרת העדפה של מטופלים תמורת תשלום. ההחלטה תיכנס לתוקף החל מה-1 באפריל.
באחרונה התקבלו במשרד הבריאות פניות המבקשות לבדוק את חוקיות שירות "מיילדת אישית", המוצע בחלק מבתי החולים הממשלתיים והממשלתיים-עירוניים. המידע שהתקבל מצטרף לפרסומים בבטאונים של חלק מהמוסדות ובאתרי האינטרנט שלהם, שם הם מציעים את שירות המיילדת האישית תמורת סכומים לא מבוטלים, המגיעים לאלפי שקלים.
בעקבות הפניות נדרשה היועצת המשפטית של משרד הבריאות לסוגייה ולאחר בדיקה הודיעה היום כי על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה שירות המיילדת האישית אסור - בדיוק כפי שאסורה בחירת רופא בתשלום בבתי חולים אלה.
"על פי רציונל האיסור, כל פעילות שיש בה העדפה של מטופל על פני משנהו ביחס לשירותי הגורם המטפל, והכרוכה בתוספת תשלום פרטית, אסורה אם לא הותרה במפורש בדרך המתאימה", הסבירה היועצת המשפטית, עו"ד מירה היבנר-הראל, במכתב שהופץ אל כל בתי החולים, בו הודיעה על האיסור במתן השירות. "שירות מיילדת הוא בגרעין השירות הרפואית והמעגל הפנימי ביותר שלו - ודין המיילדת כדין כל מטפל אחר".
שירות מיילדת פרטית קיים בישראל כבר למעלה משני עשורים. השירות דומה למדי במרבית בתי החולים בארץ, וכולל אחות מיילדת מוסמכת, הרשאית להעניק שירות לידה פרטית בבתי החולים. המשמעות היא שהמיילדת צמודה אל היולדת מרגע קבלתה לחדר הלידה ועד סיומה של הלידה, כך שאין מצב בו מתחלפת מיילדת בשל חילופי משמרות או מצב בו היולדת נשארת לבדה כאשר המיילדת פונה לטפל ביולדת אחרת במחלקה.
בחלק מהמחלקות מדובר במיילדת פרטית שאינה קשורה לבית החולים ואילו בבתי חולים אחרים מציעה המחלקה עצמה את השירות, כאשר בית החולים גובה את התשלום ומעביר למיילדת הפרטית שכר נפרד. על פי החלטת היועצת המשפטית, כאמור, שני המקרים הללו אסורים.
עלות השירות עומדת על אלפי שקלים ללידה, ובדרך כלל כוללת בתוכה גם חדרי לידה פרטיים משודרגים - שאינם פתוחים ליולדות שלא שילמו עבור השירות. שירות מיילדת פרטית מעניק ליולדת לרוב גם ביטחון אישי, משום שהמיילדת פעמים רבות בעלת קשר ישיר ורציף לצוות הרפואי. השירות מתקיים בלפחות 10 מבתי החולים הציבוריים הגדולים בכל רחבי הארץ.