ביהמ"ש במצרים: להרוס את כל המנהרות לעזה
פעילי שמאל הגישו תביעה לבית המשפט בקהיר שבה דרשו לסגור את המנהרות לעזה "מתוך חשש לביטחונה של מצרים" לנוכח היחסים בין האחים המוסלמים לחמאס. השופטים הסכימו: לא נוטשים את הפלסטינים, אך יש לשמור על ריבונות
תחילת הסוף של המנהרות? בית המשפט המנהלי בקהיר פסק אמש (יום ג') כי על ממשלת מצרים להרוס את כל המנהרות בין מצרים לרצועת עזה והטיל את האחריות לכך על הנשיא מוחמד מורסי ושר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי. מדובר במנהרות ההברחה שדרכן זורמים אמצעי לחימה לרצועה אבל גם סחורות אחרות שאינן למטרות צבאיות.
בחודש שעבר - צה"ל: נחשפה "מנהרה התקפית" סמוך לרצועה
אחרי עמוד ענן - משקמים את המנהרות: "זה מקור החיים שלנו"
הפסיקה ניתנה במסגרת תביעה של פעילי שמאל ובראשם עורך הדין ואיל חמדי, בעקבות המתקפה שבה נהרגו 16 חיילים מצרים מאש חמושים שהגיעו מסיני באוגוסט. חמדי הסביר כי הגיש את התביעה הדורשת לסגור את המנהרות מתוך חשש לביטחונה של מצרים לאחר שהאחים המוסלמים עלו לשלטון, ובגלל "המדיניות הלא ברורה" של התנועה ביחס לחמאס.
התקרית הקטלנית בקיץ עוררה ביקורת קשה במצרים נגד חמאס לאחר שפורסם בתקשורת המצרית כי פלסטינים שהסתננו דרך המנהרות נטלו חלק בתקיפה, כדי להשתמש בנשק שלהם ללחימה נגד ישראל.
בנימוקים להחלטה התקדימית ניסו השופטים לרכך אותה כשהסבירו: "פסק הדין אין משמעו שמצרים נוטשת את תפקידה החלוצי וההיסטורי בתמיכה בסוגייה הפלסטינית ובסיוע לעם הפלסטיני. אך הדבר צריך להיעשות במסגרת חוקית ובאמצעים חוקיים ותוך ידיעה של השלטונות המצריים".
השופט פריד תנארו הסביר כי ההחלטה נועדה להדגיש את העיקרון של ריבונות המדינה בשטחה, עיקרון שמחייב את הממשלה להגן על גבולותיה של מצרים ולהבטיח שהכניסה אליה תהיה באמצעות המעברים הרשמיים ותוך ידיעה של השלטונות.
בנימוקים נכתב כי הימצאותם של מעברים לא חוקיים שאינם בשליטת קהיר הוא בבחינת הפרה בוטה של הריבונות המצרית ואיום ישיר על הביטחון הלאומי. לפיכך יש "לנהוג בתקיפות" להרוס את המנהרות ולמנוע מצב שבו הגבול הוא "כר פורה למבריחים, רוקמי מזימות וסוחרי סמים ואמצעי לחימה".
על פי ההערכות ההברחות במנהרות מספקות כ-30 אחוזים מהסחורות ברצועה,
שכוללות לצד אמצעי הלחימה גם דלק, חומרי בנייה, מוצרי מזון ועוד. בתקופה האחרונה נראה שהסבלנות בקהיר הולכת ופוקעת. השלטונות הציפו כמה מנהרות במי ביוב, אך תנועת חמאס ביקשה להפסיק זאת. יועצו של הנשיא לענייני חוץ, עיסאם אל-חדאד, אמר כי מצרים לא תרשה שימוש במנהרות להברחת נשק, ומנגנוני הביטחון בסיני מדווחים בהרחבה על ניסיונותיהם לסכל משלוחי נשק שמגיעים מלוב בדרכם לרצועת עזה.