מי צריך דוז פואה? יש סיכוי שתהיו להיט ברדיו
"הלוואי" ו"תמיד אשה" הגיעו למקום האחרון בתחרות הקדם אירוויזיון. גם "אני עושה לי מנגינות", "שביל הבריחה", "זודיאק" ועוד להיטי ענק שהתמודדו לאורך השנים, הסתפקו במקומות נמוכים. מי אמר שהווינר הוא זה שמגיע למקום הראשון?
המירוץ לדוז פואה נמצא בעיצומו. אחרי שלושה שלישי גמר, ורגע לפני גלגל ההצלה וגמר קדם האירוויזיון (7 במרץ), עצבי המתמודדים מתוחים עד הקצה. מי יהיה זה שייסע לייצג אותנו בתחרות האירוויזיון בשבדיה?
אנחנו כאן דווקא כדי להרגיע את המתמודדים, ולהגיד להם שזכייה בקדם היא לא הכל בחיים. במשך השנים, עשרות שירים שהתמודדו בקדם ולא זכו במקום הראשון, הגיעו לפסגות מצעדי הלהיטים. כמה מהטובים שבהם, הפכו אף ללהיטים גדולים יותר מאלה שכן זכו בקדם והשתתפו באירוויזיון.
חלומות משנות ה-70
נציגי ישראל לאירוויזיון נבחרו כבר בסוף שנות ה-70 באמצעות פסטיבלי הזמר הגדולים. ב-1978 זכה (בפסטיבל הזמר והפזמון תשל"ח, אם תרצו לחדד) "אבניבי", שהפך גם לזוכה הישראלי הראשון בתחרות הבינלאומית.
באותה שנה, למקום השלישי הגיע "ולנטינו", הלא הוא השיר "נסיך החלומות" של גלי עטרי. השיר הפך לאחד מלהיטיה הגדולים של עטרי בכל הזמנים, ולהקדמה נאה לקראת השנה שלאחר מכן, 1979, אז התמודדה שוב, הפעם עם להקת חלב ודבש, וזכתה במקום הראשון עם "הללויה".
ולנטינו ולנטינו. מקום שלישי
ואם כבר בפסטיבל הזמר תשל"ט עסקינן ובזכייתה של עטרי, את המקום השלישי ב-1979 תפסה חדוה עמרני, שביצעה את "שנינו יחדיו". מה שפחות ידוע הוא ששנה קודם לכן, באותו פסטיבל של "אבניבי", התמודדה עמרני עם השיר "בלב אחד" ("סלאם עליכום") וזכתה לאותו מספר נקודות בו זכה המקום הראשון.
"שנינו יחדיו" של חדוה עמרני. איזה ריקוד? איזה להיט!
על פי כללי התחרות, בגלל שיזהר כהן קיבל יותר "דוז פואה" מקומי, כלומר יותר פעמים נבחר למקום הראשון באופן מצטבר, הוא היה הזוכה בסופו של דבר. אז כן, גם ב-1978 וגם ב-1979 חדוה עמרני כמעט עשתה את זה, אבל רק כמעט.
עשו להן מנגינות
בשנות ה-80 נולדה תחרות קדם האירוויזיון. בפעמים הראשונות שנערכה, בשנים 1981-1983, היא נקראה "לקראת אירוויזיון", ובשנים אלה להיטי ענק יצאו מהתחרות.
סקסטה עם "סינדרלה". לקראת אירוויזיון, אך בלי זכיות
להקת סקסטה כיכבה בתחילת העשור ההוא עם שירים שלא זכו. ב-1980, כשעוד נערך פסטיבל הזמר, סקסטה הפסידה (מקום 3) עם "אני עושה לי מנגינות" לאחים והאחיות (שלא נסעו לתחרות בסופו של דבר, בגלל שזו התקיימה ביום הזיכרון לחללי צה"ל).
ב-1981 סקסטה הפסידה שוב, הפעם עם להיט הענק "סינדרלה", ל"הלילה" של הכל עובר חביבי. שני השירים של סקסטה היו להיטי ענק והושמעו בתחנות הרדיו בישראל אינספור פעמים, וזאת כאמור למרות שהגיע למקום השני בלבד.
מלכת הכמעט
הפרק הבא בשנות ה-80 בקדם האירוויזיון שייך לזמרת אחת, והיא מלכת הקדמים הישראלית ירדנה ארזי. כבר ב-1976 ירדנה השתתפה באירוויזיון, כחלק משלישיית שוקולד מנטה מסטיק עם השיר "אמור שלום" שהגיע למקום השישי.
אחרי שהנחתה את התחרות שנערכה בישראל ב-1979, ב-1982 התמודדה לראשונה כסולנית עם "מוזיקה נשארת". ירדנה הפסידה לאבי טולדנו ול"הורה" שלו, והגיעה למקום השני והמכובד.
ירדנה ארזי - "מוזיקה נשארת". הפסידה לאבי טולדנו, הרוויחה להיט
ניסיון נוסף עשתה ב-1985, אז הגיעה למקום השלישי עם "עוד נגיע" ואת הזכייה השאירה ליזהר כהן. ארזי הצליחה ככל הנראה להתיש את הנהלת רשות השידור דאז,
וזו קיימה ב-1988 קדם פרטי בו ביצעה ארבעה שירים. "בן אדם" היה זה שנבחר לייצג את ישראל בתחרות, אך אחד השירים הזכורים מכל באותה שנה היה "היא רוקדת" המופלא.
מאז, ירדנה לא חזרה לתחרות האירוויזיון, ואף סירבה להנחות את התחרות שנערכה בישראל ב-1999, לאחר זכייתה של דנה אינטרנשיונל.
האשה והלהיט
להיטים נוספים שנולדו בקדם האירוויזיון של שנות ה-80 היו "די לי די" של אילנה אביטל, שהפסידה ב-1987 ל"הופה הולה" של דטנר וקושניר הבטלנים - וגם "בחלום" של ענת עצמון", ו"לשמוח ולרקוד" של האחיות יוספי - שהפסידו ב-1989 לגילי וגלית עם "דרך המלך" שלהם.
"תמיד אשה". הפנינה הפסידה לעפרה חזה
אבל שני להיטים אחרים זכורים במיוחד מהקדמים של שנות ה-80, וזה בזכות הגעתם למקומות האחרונים מכולם. "תמיד אשה" של פנינה רוזנבלום כשל לחלוטין בקדם 1983 ו"הלוואי" של בועז שרעבי כשל שלוש שנים מאוחר יותר. שניהם, הגיעו כאמור למקום האחרון בקדם האירוויזיון, אבל הדבר לא הפחית מגדולתם.
"הלוואי". זוכרים בכלל שהוא היה בקדם?
"תמיד אשה" שהפסיד בשנה שעפרה חזה ניצחה עם "חי", הפך לשיר העצמה זכור, משעשע ושופע נצנצים; "הלוואי" - שרבים לא זוכרים שהתמודד בכלל בקדם, היה לאחד מנכסי צאן הברזל של התרבות בזמננו, למרות שמוטי גלעדי ושרי צוריאל היו מי שנסעו לייצג אותנו באותה שנה באירוויזיון, עם "יבוא יום".
ב-1990 ייצגה את ישראל ריטה עם הלהיט "שרה ברחובות", לאחר שנבחרה באופן אישי על ידי הנהלת רשות השידור. אבל ניסיונה הראשון של הכוכבת בקדם האירוויזיון נרשם כבר ב-1986 עם"שביל הבריחה". באותה שנה בה זכו שרי צוריאל ומוטי גלעדי, את ההצגה גנבה ריטה לא רק עם להיט גדול וקול אדיר שהזניקו את הקריירה שלה והפכו אותה לריטה שאנחנו מכירים עד היום, אלא גם עם שואו בלתי נשכח.
ריטה והכתפייה ב"שביל הבריחה"
הרי מי לא זוכר את כתפיית השמלה הצהובה שנשמטה לה באמצע השיר? אז למרות שאפילו לא הגיעה לרשימת שלושת הגדולים אז, בבוקר שלמחרת קדם 1986 - כולם דיברו על הכתפייה, על ריטה ועל "שביל הבריחה".
מסתובב הגלגל
שנות ה-90 נפתחו בלי קדם אירוויזיון כלל וכלל. ריטה נבחרה על ידי רשות השידור לייצג את ישראל באירוויזיון ב-1990, ורק ב-1991 נערך הקדם הראשון של הניינטיז, זה שבו אורנה ומשה דץ ניצחו עם "כאן". באותה שנה לא נרשמו להיטים גדולים, פרט ל"יחד נעמוד" של אדם, מיני-להיט של אותה שנה.
לעומת זאת, שנה מאוחר יותר כאשר דפנה דקל ו"זה רק ספורט" נסעו למאלמו, העיר בה תתקיים תחרות האירוויזיון גם השנה, וענת עצמון עם "התקווה" ערערה על אורכו של השיר הזוכה (יותר משלוש הדקות המחייבות), לא תאמינו איזה להיט הגיע למקום הכמעט אחרון.
"זודיאק". הלהיט הגדול הגיע כמעט אחרון
"זודיאק" של ירון חדד, שזכה לביצוע מצוין של גיא שרפי גם שנים ארוכות לאחר מכן ב"כוכב נולד", הגיע למקום התשיעי בלבד. לעומת זאת, במצעד הלהיטים השנתי של 1992, "זודיאק" הגיע לא פחות ולא יותר למקום החמישי, אפילו מעל "חזקה מהרוח" של גלי עטרי. רואים? אמרנו לכם שאפשר להצליח גם אם מפסידים ב"קדם".
ב-1993 ייצגה אותנו שרהל'ה שרון בתקרית שרצוי לא להרחיב את הדיבור עליה, כאשר צביקה פיק נחל הפסד צורם עם "ארטיק קרטיב". ב-1994 לא השתתפנו בכלל באירוויזיון לאחר שנענשנו על הופעתה של שרהל'ה, וב-1995 עשינו את הטעות ושלחנו את ליאורה ו"אמן".
"לילה טוב אירופה". דנה היתה יכולה לזכות עם הלהיט הענק הזה
באותה שנה, שיר אדיר, ווינר של ממש, הפסיד לליאורה והגיע למקום השני בלבד. מדובר ב"לילה טוב אירופה" של דנה אינטרנשיונל, שזכתה בתחרות שלוש שנים מאוחר יותר. במבט היסטורי, אפשר להמר שהיא יכולה היתה להביא את הניצחון כבר שלוש שנים מוקדם יותר עם להיט הענק הזה.
למרבה הצער, בסוף שנות ה-90 לא נערכו תחרויות קדם אירוויזיון ובעשור וחצי האחרונים לא נולדו להיטים של ממש מבין השירים שהתמודדו בקדמים שנערכו.
ולא, "לונה" ותקרית הפלייבק של מיכל אמדורסקי מ-2001, לא ממש נחשב להיט. מצד שני, גם "אין דבר" של טל סונדק מאותה שנה הוא לא השיר הגדול בהיסטוריה.
מי יודע, אולי השנה ייוולד להיט גדול, לאו דווקא מבין אלה שיגיעו למקומות הראשונים בשלב הגמר של קדם האירוויזיון.
זה הזמן לאחל הצלחה למתמודדי גלגל ההצלה של הקדם (ראשון, 21:00, ערוץ 1) וכמובן למתמודדי שלב הגמר שייערך באותה שעה ביום חמישי הקרוב.
____________________________________
קטעי הוידאו בכתבה באדיבות ארכיון רשות השידור