שתף קטע נבחר

 

פסלה של רוזה פארקס הוצב בקפיטול

פעילת זכויות האדם שנודעה בזכות סירובה לפנות את מקומה באוטובוס לגבר לבן זכתה להיות האישה השחורה הראשונה שפסלה המלא מוצב בהיכל בניין הקונגרס. אובמה: "היא תזכיר לנו מה מנהיגות דורשת"

הנשיא ברק אובמה ומנהיגי הקונגרס נאספו היום (יום ד') לשם שינוי לא כדי להתווכח על התקציב, אלא כדי לחלוק כבוד לפעילת זכויות האדם רוזה פארקס, ששמה הפך סמל לאומץ לב בהתמודדות עם חוסר צדק. היא האישה השחורה ראשונה שפסל מלא שלה מוצב בהיכל בניין הקפיטול, שם ניצבים פסלים של גדולי האומה.

 

עוד חדשות בעולם :

מת בגיל 95 לוחם הרזיסטאנס הצרפתי סטפן הסל

נערה שנאנסה נידונה ל-100 מלקות על מין

 

אובמה אמר לאחר הסרת הלוט מעל הפסל כי בכך תופסת פארקס את מקומה הראוי בין אלה שעיצבו את ההיסטוריה האמריקנית. הוא הוסיף כי נוכחותה בקפיטול "תזכיר לנו מה מנהיגות דורשת, בלי קשר לגודל התפקיד שאנו ממלאים".

 

פסלה של פארקס בהיכל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פסלה של פארקס בהיכל(צילום: AFP)
 

פארקס, שהלכה לעולמה לפני שמונה שנים, התפרסמה בזכות סירובה לפנות את מקומה לגבר לבן בעת נסיעה באוטובוס באלבמה ב-1955. היא נעצרה בשל כך ומעצרה נתן את האות לפתיחה בחרם האוטובוסים של מונטגומרי בהנהגת מרטין לותר קינג ותנועתו לזכויות השחורים בארה"ב. החרם, שנמשך שנה, הביא לביטול מדיניות ההפרדה הגזעית באוטובוסים.

 

רייה מקולי, אחייניתה של פארקס, הגיעה לטקס והשתתפה בהסרת הלוט. היא סיפרה כי יותר מ-50 קרוביה של פארקס הגיעו לוושינגטון לרגל האירוע. פארקס ובעלה היו חשוכי ילדים, אך לאחיה היו 13 בנות ובנים.

 

ג'ין תאוהריס, מחברת הביוגרפיה החדשה "חייה המרדניים של גברת רוזה פארקס", הסבירה כי פארקס הייתה פעילת זכויות אדם מסורה. "בדרך כלל זוכרים אותה בזכות אומץ לבה, אבל מתמקדים במעשה בודד באוטובוס ב-5 בדצמבר 1955. האומץ שהפגינה אז היה תוצאה של עשרות שנות עבודה פוליטית לפני כן, שנמשכה גם עשרות שנים לאחר מכן".

 

טקס הסרת הלוט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקס הסרת הלוט(צילום: AFP)

50 מקרוביה של פארקס הגיעו לוושינגטון להשתתף בטקס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
50 מקרוביה של פארקס הגיעו לוושינגטון להשתתף בטקס(צילום: AFP)

"כל ילד שיסייר בקפיטול יוכל לראות את דודה שלי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"כל ילד שיסייר בקפיטול יוכל לראות את דודה שלי"(צילום: AFP)

 

תאוהריס סיפרה כי אמה וסביה של פארקס הם שגידלו אותה ולימדו אותה כי עליה לדרוש כבוד כדי לזכות בכבוד. בשנות ה-40 היא הצטרפה לשורות האיגוד הלאומי לקידום שחורים (NAACP) ונבחרה למזכירת מחוז מונטגומרי, אלבמה. היא עסקה בקידום זכויות הצבעה של שחורים וחקירת אלימות מינית כלפי נשים.

 

לאחר חרם האוטובוסים, פארקס ובעלה ריימונד פוטרו מעבודותיהם. הם עזבו את מונטגומרי לטובת דטרויט, שם הייתה פארקס לפעילה נגד המלחמה בווייטנאם ועבדה על סוגיות הקשורות בעוני, בדיור ובגזע.

 

פארקס זכתה לכבוד עוד בחייה. ב-1996 העניק לה הנשיא קלינטון את עיטור החירות הנשיאותי וכעבור שלוש שנים העניק לה הקונגרס את עיטור הזהב של הקונגרס. אבל אחייניתה מקולי אמרה כי הפסל שונה: "את העיטור אפשר לקחת ולתלות, אבל הצבתה בהיכל היא קבועה. ילדים שיסיירו בקפיטול יסתכלו ויראו את הפנים של דודה שלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה והפסל. "תפסה את מקמה הראוי בין גדולי האומה"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פארקס. עשרות שנים של פעילות למען זכויות אדם
צילום: רויטרס
מומלצים