שתף קטע נבחר

 

קניה מתכוננת לבחירות - עלייה במכירת המצ'טות

לפני חמש שנים עוררו הבחירות בקניה גל אלימות שבו נהרגו יותר מאלף. לקראת הבחירות הפעם, שייערכו בעוד כמה ימים, כבר נרשמו כמה מקרי אלימות. אך יש תושבים ששומרים על אופטימיות: "למדנו לקח, הפעם יהיה רגוע"

איומים, צריפי מגורים שרופים ועלייה במכירות המצ'טות. כך מתכוננים בקניה לבחירות לנשיאות שייערכו ביום שני הקרוב. ברקע, הזיכרונות הכואבים והטריים עדיין של האלימות שפרצה לאחר הבחירות האחרונות, ב-2007 ו-2008, שבמהלכה נהרגו יותר מאלף בני אדם ו-600 אלף איבדו את בתיהם. רבים מהם עדיין מתגוררים במחנות עקורים.

 

"דרוש שלום. בחיים". שלט בניירובי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"דרוש שלום. בחיים". שלט בניירובי(צילום: רויטרס)

 

בני לואו מנופפים במצ'טות ומעלים מבנים באש לאחר הבחירות הקודמות (צילום: AP) (צילום: AP)
בני לואו מנופפים במצ'טות ומעלים מבנים באש לאחר הבחירות הקודמות(צילום: AP)

כאות לרצון טוב, שני המועמדים לנשיאות, בני שתי קבוצות אתניות שונות, הבטיחו לקבל את תוצאות הבחירות בעצרות תפילה המוניות שערכו בסוף השבוע האחרון. אבל במתרה, אחת משכונות העוני הקשות בניירובי, חוששים. ויש להם ממה. מועצת זכויות האדם של קניה פרסמה אתמול נתונים על אלימות לקראת הבחירות – במתרה נהרגו לפחות שבעה תושבים ומאה צריפים הוצתו בחודשיים האחרונים. על פי נתונים רשמיים, אחרי הבחירות האחרונות נהרגו שם 112 בני אדם, אך יש המעריכים כי מספרם הגיע למעשה ל-370.

 

קנייתה (מימין) ואודינגה לוחצים ידיים בעצרת משותפת למען השלום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קנייתה (מימין) ואודינגה לוחצים ידיים בעצרת משותפת למען השלום(צילום: EPA)

 

לואיס קמאו הוא בן לעם הקיקוּיוּ, אך הוא חובש כובע כתום ובולט של מועמד הלוּאוֹ וראש הממשלה הנוכחי, ראילה אודינגה. הוא לא החליט לעבור צד, הוא פשוט מקווה שהכובע יגן עליו ממתקפות בני הלואו.

 

הוא תומך במועמד הקיקויו וסגן ראש הממשלה אוהורו קנייטה. הוא מצביע על חלקת אדמה שעליה ניצבה בקתה שהועלתה באש. "לפני כמה ימים הם שרפו כאן ואנחנו לא הגבנו. ביום שני, אחרי שיכריזו על תוצאות הבחירות, אנחנו נהיה מוכנים".

 

אודינגה, בן לואו, בכובע הכתום של מפלגתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אודינגה, בן לואו, בכובע הכתום של מפלגתו(צילום: רויטרס)

 

 

קנייתה, בן קיקויו, בצבע האדום של מפלגתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קנייתה, בן קיקויו, בצבע האדום של מפלגתו(צילום: רויטרס)

 

יש כמובן תושבים רבים במתרה, ובשכונת העוני הגדולה בניירובי, קיברה, סבורים שהקנייתים למדו את הלקח מגל האלימות הקודם, ולא יחזרו עליו. עם זאת, רוב ההצהרות המפויסות הללו נשמעו מפי תושבים שמשוכנעים לחלוטין בניצחון המועמד שלהם.

 

"אני חושב שבהתחשב במה שעברנו ב-2007, אנחנו נקבל הפעם את התוצאות, אפילו אם חס וחלילה אנחנו, בני הלואו, נפסיד. אבל אני לא רואה את זה קורה", אמר דניאל אומונדו, איש IT שחי במתרה.

 

היריבות הפוליטית המודרנית בין שתי הקבוצות האתניות החלה עוד בימיהם של אבותיהם של המועמדים הנוכחיים. השלטונות הבריטיים ביקשו מאוגינגה אודינגה להיות ראש הממשלה. אך הוא סירב ואמר כי ג'ומו קנייטה הוא המנהיג הראוי. קנייטה היה לנשיאה הראשון של קניה ואודינגה שימש כסגנו. אך לאחר כמה שנים קנייטה אילץ את אודינגה לעזוב את הממשלה, ומכאן היחסים הלכו והידרדרו.

 

תושבת שכונת קיברה בניירובי ליד כרזת בחירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תושבת שכונת קיברה בניירובי ליד כרזת בחירות(צילום: רויטרס)

 

כרזות בחירות בקיברה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כרזות בחירות בקיברה(צילום: רויטרס)

 

בשנים שחלפו מאז הבחירות נכנסה לתוקפה חוקה חדשה והחלה לפעול מערכת משפטית חדשה, שנחשבת מושחתת פחות. גם כוח המשטרה עבר רפורמות. תושבים רבים מקווים שהשינויים הללו יביאו לכך שסכסוכים לגבי תוצאות הבחירות ייפתרו באמצעות מנגנוני הממשל – ולא בעזרת מצ'טות.

 

"האלימות פרצה בגלל גניבת קולות. תומכי אודינגה חשבו שהתוצאות זויפו, אז הייתה התקוממות. עכשיו יש לנו מערכת משפטית אמינה והרבה שינויים במשטרה", הסביר תושב קיברה, ברנרד טיטוס.

 

בנוסף לכך, ארבעה פוליטיקאים קנייתים בכירים, בהם גם קנייתה ומועמדו לסגן הנשיא, מואשמים בבית הדין הפלילי הבינלאומי באחריות לגל האלימות הקודם. ייתכן שהדבר יפחית את הסיכוי שמי שניצבים כיום בעמדות כוח ישכרו בריונים וישלמו להם חמישה או עשרה דולרים ליום כדי לעורר מהומות ברחוב.

 

גרייס קליבו, בעלים של מכולת קטנה, השתתפה בעצרת השלום שבה אודינגה וקנייתה לחצו ידיים לעיני ההמון והבטיחו לשמור על רוגע. היא מאמינה שקניה תדע הפעם למנוע את שפיכות הדמים. כך סבור גם שכנה, לוקאס אוול, שמנהל בר בקיברה. "הפעם הם לא יגיבו בכלל. הם עייפים ממלחמה", אמר אוול, "הפעם זה יהיה רגוע. כך אומרים אנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תומך של אוהורו קנייתה צייר את סמל המפלגה על ציפורנו
צילום: AP
מומלצים