"מעולם לא היה לי קל יותר לחיות חיים יהודיים"
"למרות שלמדתי בבית ספר יסודי יהודי, ידעתי מעט מאוד על התרבות העשירה והמסורת של יהודי אתיופיה לפני שהגעתי לגדרה. אני מאמינה שחשוב מאוד שצעירים יהודים אמריקאיים יחשפו למגוון היהודי כדי להבין את הדומה והשונה בתוך עולם הקהילות היהודיות". דרו פידלר, בוגרת תוכנית "מסע בישראל", מספרת על החוויות בארץ
דרו פידלר, בת 26, ילידת בולטימור, מרילנד. השתתפה בתכנית "יהל" במסגרת פרויקט מסע המשותף לסוכנות היהודית וממשלת ישראל המביא צעירים יהודיים מרחבי העולם לתכניות ארוכות בישראל. תכנית "יהל" משלבת למידה עם התנדבות מעשית. משתתפי התכנית משתלבים בקהילה המקומית בגדרה ומתנדבים במספר ארגונים ללא מטרת רווח ופועלים יחד לחיזוק הקהילה על ידי יצירת פרויקטים חברתיים.
לקראת סיום התואר השני בעבודה סוציאלית באוניברסיטת ניו יורק החלטתי שאני רוצה לבוא לחיות ולעבוד בישראל. כמי שגדלה בבית יהודי באווינג מילס, מרילנד והתאהבה בישראל בטיול תגלית שנתיים לפני כן, רציתי לחוות צד נוסף של ישראל, לגדול ולפתח את הכישורים שלי כעובדת סוציאלית במדינה אחרת.
נרשמתי לתכנית "יהל" של מסע, תכנית בת חמישה חודשים שעוסקת בלמידה ועבודה לשינוי חברתי. התכנית מאפשרת למעוניינים לחיות בקהילה בה הם מתנדבים במטרה לעזור ולחזק את הקהילה מבפנים. חודשיים וחצי לתוך התכנית, ואני גרה בגדרה, קהילה הצומחת במהירות 40 דקות דרומית מזרחית לתל אביב עם אוכלוסייה
גדולה של מהגרים ואני מרגישה בבית. השכנים יודעים את שמי כשאני הולכת ברחוב ואני מרגישה מאוד בנוח בשכונה.
הנוחות שלי בגדרה לא הייתה מיידית. בקהילה בה רוב האנשים מדברים עברית, השכנים ראו בי בהתחלה זרה מבחוץ. הילדים והמשפחות הגרות בשכונת שפירא, רחוב אחד בן 24 בנייני קומות, לא ידעו מי אנחנו או הבינו למה אנחנו בכלל בגדרה. הקבוצה שלי הייתה ידועה בתור "האמריקאים". זה היה אתגר להישאר סבלנית ולבנות אמון. אבל בהדרגה דברים השתנו. אנשים הבינו שאנחנו לא רק מבטיחים הבטחות אלא גם מקיימים.
שני בקרים בשבוע, הלכתי לבית הספר היסודי ללמד אנגלית ואחרי הצהריים עבדתי לצד מתנדבים עולי אתיופיה מ"חברים בטבע" - ארגון מקומי שמבקש להעצים את הקהילה האתיופית בישראל. כחלק מאחת התכניות של "חברים בטבע" לימדתי שני צמדים שונים של מתבגרים יוצאי אתיופיה בבתיהם פעמיים בשבוע.
המטרה של התכנית הייתה לבלות איתם שעה וחצי לימודית ואז עוד חצי שעה עם המשפחה. בגלל העדר העברית שלי, התחלתי בנכונות לחלוק את הבליל של המעט עברית, אנגלית, אמהרית שיכולנו לחבר וכך גדלה מערכת היחסים בינינו.
"לזרוע זרע ולעזור ליצור פרויקטים חדשים"
יחד עם מאמצינו, לא יכולנו לצפות לראות את ההשפעה של העבודה שלנו במלואה בזמן השהייה שלנו בגדרה. אבל יכולנו לזרוע זרע ולעזור ליצור פרויקטים חדשים. עם הניסיון שצברתי במחנות קיץ יהודיים בארה"ב במשך שלושה קייצים, ראיתי ממקור ראשון את ההשפעה החיובית שיש לאנשי הצוות הישראלים על המשתתפים.
כתוצאה מכך, חברתי ל"חברים בטבע" להשיק תכנית שתעזור להכין עולים מאתיופיה למיוני הסוכנות לקראת יציאה לארה"ב כשליחי מחנות קיץ. המבחנים דרשו מהם להביע את התשוקה שלהם לגבי ישראל באנגלית
ולתכנן תכניות באנגלית לילדים אמריקאים. אנו כרגע בשלב יצירת ההכשרה.
למרות שלמדתי בבית ספר יסודי יהודי, ידעתי מעט מאוד על התרבות העשירה והמסורת של יהודי אתיופיה לפני שהגעתי לגדרה. אני מאמינה שחשוב מאוד שצעירים יהודים אמריקאיים יחשפו למגוון היהודי כדי להבין את הדומה והשונה בתוך עולם הקהילות היהודיות.
לחיות לצד אנשים שאבות אבותיהם באו מכל העולם, מעולם לא היה לי קל יותר לחיות חיים יהודיים. בילית את השבת ברוגע, הכרתי את הארץ וביקרתי במספר לא מבוטל של בתי כנסת וקבלות שבת. העברית שלי משתפרת מדי יום.
בעתיד, אני מקווה לקבל רישיון קליני, להוביל טיפול פרטני וקבוצתי עם מתבגרים ומשפחותיהם וליצור וליישם תכניות חינוך בלתי פורמליות לנוער בסיכון באזור מרילנד. "יהל" נתנה לי ניסיון יקר ערך בעולם העבודה
הסוציאלית, לא רק במפגש עם צרכי הקהילה הנוכחיים אלא גם בלעזור להם להפוך חלומות למציאות ולתת להם את המשאבים לתכנן את העתיד שלהם. היה זה נפלא להבין שככל שאטמיע עצמי בישראל כך אמצא עצמי יותר מושקעת בעבודתי ובטוחה יותר לגבי התרומה שלי לחברה.
- כיום דרו מתגוררת בבולטימור ועובדת במרכז סיוע לילדים שעברו תקיפה מינית.
- עד היום הגיעו לישראל במסגרת פרויקט מסע כ-70,000 צעירים יהודים מ-60 מדינות. בתום התכנית, חלק מבוגרי מסע מחליטים לעלות לישראל. אלה ששבים לארצותיהם, הופכים לשגרירים נאמנים של ישראל בחו"ל ולפעילים בקהילות היהודיות.
- לאתר מסע בישראל לחצו כאן.