5 סיגריות ליום בהריון: הבריאות של דורית בר-אור
בהריון השני שלה המעצבת דורית בר-אור לא לוקחת סיכונים: שתייה? רק פפסי מקס; סיגריות? רק 5 ביום; ירקות? לא עכשיו; חומצה פולית? פחחח. המומחים של מוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" לא יודעים מאיפה להתחיל
מי אני:
"שחקנית ומעצבת אופנה, בעלת המותג .Pas Pour Tois לאחרונה נרתמתי להעלאת המודעות למחלה שלבקת חוגרת לרגל השקת החיסון החדש זוסטווקס, שהוא היחיד שמונע את המחלה. אני אמא למונה, בת שנה ועשרה חודשים, ובחודש השלישי להריון. קשה לי מאוד, בחילות איומות ועייפות ואין לי כוחות לכלום. בת ,38 גרה בתל־אביב עם בן הזוג זיו שני, איש עסקים. 1.73 מטר, המשקל לא רלוונטי. מאז ההריון עליתי שלושה קילו. בהריון הקודם עליתי 25 קילו."
יום העבודה שלי:
"קמה בשש בבוקר עם מונה ומשתדלת לחזור לישון עד תשע. הולכת לסטודיו אם אני מצליחה להקים את עצמי מהמיטה, ואם לא אני עובדת מהבית. בעוד כמה ימים אציגה קולקציה חדשה בפריז, ואנחנו עובדים בטירוף על גזרות. אני תמיד מודדת על עצמי, כי אני מעצבת לעצמי, אבל עכשיו קשה למדוד עליי אז אני מביאה דוגמניות.
זה מעצבן, כי רוב הדוגמניות לא יודעות ללכת עם בגד, זה לא חי עליהן כמו על אישה רגילה בלי רגליים ארבעה מטר. גוף של דוגמנית הוא יותר בעייתי, הן מתאימות רק לתצוגה.
אם אני בבית אני עושה מלא עבודה משרדית, שיחות ומשלוחים לחו"ל, יבוא בדים - לא חסר. אני משתדלת בכל מקרה לאסוף את מונה בארבע מהגן. אנחנו נשארות בבית, אבל החודש עשיתי טעות ולקחתי אותה לקניון פעם ראשונה. זו הייתה טראומה. היא נשכבה על הרצפה והתחילה לצרוח, לא האמנתי שזה קורה לי.
אני תמיד עובדת, עד הלילה, תמיד יש טלפון דחוף, ,SMS מיילים. יום ראשון זה יום המנוחה שלי, כי לא עובדים בחו"ל. הולכת לישון בחצות מקסימום."
התזונה שלי:
"אני חולת צליאק ואלרגית ללקטוז. בגבינות מעל 20% אין לקטוז ולכן אני אוכלת רק גבינות שמנות. אני דוגלת בשיטה של הצרפתים: יין וגבינות. אחרי שגילו שיש לי צליאק, לפני עשר שנים, רק שמנתי. אני בן אדם עצלן, לא מכינה אוכל ולא קונה תחליפים, אז לא שבעתי וכל הזמן אכלתי. היום זה אחרת, כמובן.
עכשיו כשאני בהריון אני אוכלת מהבוקר עד הלילה, ואת כל מה שלא אכלתי. אני נגעלת ממטוגנים וממוקפצים, ועכשיו אני מוצאת את עצמי אוכלת צ'יפס וממולאים - דברים שלא אכלתי בחיים. בא לי ואני מרשה לעצמי. כל הדברים שאכלתי ברגיל, עכשיו אני לא יכולה לראות. אני חולה על ירקות, מעדיפה לאכול ירקות על פני כל דבר אחר, אבל בהריון לא מתחשק לי. פירות אני אוהבת רק בזמן ההריון. יש לי קרייבינג לבשר ולפחמימות.
"אני לא יכולה לאכול תחליפי חלב, לדעתי זה לא בריא. לא נוגעת בדיאטים. לא יכולה לשתות מים, רק פפסי מקס, מכורה. לא לוקחת חומצה פולית ולא שום דבר של הריון כי אני שוכחת."
כושר:
"לא עשיתי ולא עושה כושר. כלום. גם לא הליכות, יש לי אוטו."
טיפוח:
"כרגע כלום. לפני זה פן, פדיקור־מניקור וזהו. בחיים לא היו לי קרמים, משום סוג. נגעלת מהמרקם הזה על הגוף שלי. לפני חצי שנה הייתי אצל קוסמטיקאית בפעם הראשונה והיא נתנה לי סרום מימי, וגם עם זה הפסקתי. הטיפוח היחיד אצלי זה ליפסטיק אדום או סיגריה. לפני ההריון עישנתי קופסה, עכשיו חמש סיגריות ביום, לא בריא להפסיק בבת־אחת."
לנפש:
"צועקת. זיו מרגיע אותי, מדבר איתי, הוא היחיד שיכול עליי, או שאני מחבקת את מונה. אנחנו מתחבקות מלא. הרבה דברים יכולים להוציא אותי משלוותי, בעיקר כשהם לא קורים בדרך שלי, כמו שאני רוצה. זה משגע אותי. אני בן אדם שלוקח ללב. אם יש דברים שמטריפים אותי אני יכולה לבכות או לא להירדם בלילה.
"אני צועקת רק כשזה דבר קטן ביום־יום, בדברים גדולים אני משתתקת ואוכלת את עצמי מבפנים. לא מדברת על דברים שבאמת כואבים לי. אני מתלוננת, אבל זה ההורמונים, לא אני. יש לי משפחה מדהימה, אני מקסימה את עצמי, יוצרת, מהמם לי. פה ושם מעצבנים אותי, אז מה, שטויות."
שורה תחתונה:
"אין בן אדם מאושר ממני, מה יכול להיות לא טוב לי"?
מה אומרים המומחים:
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט הדסה אופטימל: "דורית עושה כמעט את כל הטעויות התזונתיות הקשורות להריון: אוכלת כל היום, צורכת מאכלים עתירי קלוריות ולא מזינים, ממעטת בצריכת מזון איכותי, לא נוטלת את תוספי התזונה הרלוונטיים, מעשנת, שותה הרבה משקאות דיאט, לא שותה מים ולא עושה פעילות גופנית.
"בהריון הקודם עלתה 25 ק"ג, בעוד טווח העלייה המומלץ הוא 12־16 ק"ג. עלייה גבוהה מדי במשקל במהלך הריון אינה מומלצת שכן היא עלולה לגרום לעובר גדול יותר שיקשה על הלידה, ללחץ על המפרקים, לעייפות מוגברת, לקוצר נשימה ולצרבות. תזונת האם משפיעה על התפתחות העובר, שתלוי בה לחלוטין. אם האם סובלת מחוסרים תזונתיים - כך גם העובר. הקפדה על תזונה נבונה חשובה גם כדי להקטין את הסיכון להפלה, למנוע אנמיה ועצירות ועוד.
"דורית סובלת מבחילות ומעייפות. תזונה נכונה בחלוקה למנות קטנות במהלך היום שלא תכביד על מערכת העיכול ושתספק את כל רכיבי המזון, הוויטמינים והמינרלים שהגוף זקוק להם - יכולה להקל על תופעות אלו.
"דורית מציינת שאינה נוגעת במוצרי דיאט, אך מרבה בצריכת פפסי מקס, שמכיל ממתיקים מלאכותיים בדיוק כמו מוצרי דיאט. בהריון ובכלל מומלץ להמעיט בצריכת ממתיקים מלאכותיים ולא לעבור את ההמלצה המוגדרת על האריזה.
"דורית חולת צליאק. צליאק היא מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת את רקמת המעי הדק בעקבות חשיפה לגלוטן, וכתו־ צאה מכך יש פגיעה בפירוק ובספיגה של המזון. כדי למנוע את הופעת סימני המחלה צריך להימנע לחלוטין מגלוטן (חלבון המצוי בדגנים כמו חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.( על חולי צליאק להשקיע מחשבה בתפריט היומי שלהם ולארגן אותו. כיום ניתן למצוא קמחים ולחמים נטולי גלוטן (לרוב במחיר גבוה יותר.( בכל מקרה, ניתן לאכול מאוזן ומגוון גם בתפריט נטול גלוטן.
"בנוסף, דורית רגישה ללקטוז. רגישות זו נובעת מפעילות ירודה של האנזים לקטאז, המפרק את סוכר החלב (הלקטוז,( ולכן עליה להמעיט בצריכת מוצרי חלב המכילים כמות גדולה של סוכר חלב כגון חלב ניגר וגבינות רכות. אך אין זה אומר שעליה לאכול דווקא גבינות שמנות או תחליפי חלב. ההמלצה היא לצרוך חלב דל לקטוז, גבינות קשות, גבינת קוטג' ועוד.
חשוב מאוד שדורית תיתן את הדעת לנושא התזונה והמשקל במהלך ההריון ותתייעץ עם אנשי מקצוע, במיוחד לאור ההגבלות התזונתיות הנוספות שיש לה. בינתיים שתפסיק לעשן, תתחיל לשתות מים ותחזור לצרוך ירקות, חלבונים דלי שומן ומזון לא מטוגן."
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת גו אקטיב: "אין סיבה להפסיק פעילות גופנית עם הכניסה להריון. במקרה של דורית זה לא רלוונטי, כי היא מעולם לא התחילה פעילות גופנית. אישה שלא עשתה אימוני כוח לפני ההריון, לא מומלץ שתתחיל בזמן ההריון, אולם באירובי זה הפוך: אין בעיה להתחיל פעילות אירובית גם אם לא עשית כלום לפני ההריון. אין צורך לבצע פעילות עצימה מאוד, ואפשר להסתפק בפעילות מתונה אחת, כדי לא להפיק חום גוף גבוה שעלול לסכן את העובר.
עם התקדמות ההריון מופרש ההורמון רלקסין, שמרפה את האגן לצורך גמישות תעלת הלידה. הורמון זה משפיע גם על שאר המפרקים, וקיימת סכנה של נפילות או נקעים. לכן יש להימנע מתרגילים של שיווי משקל או כאלה שיש בהם סכנת נפילה. עם התקדמות ההריון לכיוון השליש השלישי לא רצוי לבצע תרגילי שכיבה על הבטן, וגם שכיבה על הגב לאורך זמן יכולה להפריע לזרימת הדם לרחם. בכל מקרה, חובה להתייעץ עם רופא ולקבל הנחיות לגבי אימון, קל וחומר אם מדובר בהריון בסיכון."
ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור: "המהפכים ההורמונליים משפיעים לא רק על מצבי הרוח אלא גם על העור. נשים סובלות בתקופת ההריון מפיגמנטציה מוגברת על עור הפנים, המכונה 'מסכת .'הריון היא מתבטאת בכתמים חומים בלחיים, במרכז המצח ובשפה העליונה. הסיבה נעוצה באינטראקציה בין ההורמונים לחשיפה לשמש, ולכן בהריון כדאי מאוד להיזהר מהשמש. חשוב להימנע משיזוף, לחבוש כובע ולהשתמש במסנני קרינה שמאושרים לשימוש בעת ההריון. קשה בהרבה להוריד פיגמנטציה הריונית מאשר למנוע את היווצרותה.
דווקא השיער בהריון צומח יפה, ואפילו נשים שסבלו מנשירה נהנות בתקופה זו משיער מלא. אך כמה חודשים לאחר הלידה מתחילה נשירה מוגברת, שמאזנת את היעדר הנשירה היחסי בעת ההריון, כך שהמצב חוזר לרוב לקדמותו. נשים שסובלות מחסר בברזל בעת ההריון עלולות לסבול מנשירה חמורה וארוכה בהרבה, ולכן חשוב להקפיד כי מאגרי הברזל בגוף לא יידלדלו לחלוטין.
"פסי מתיחה בעור הבטן שכיחים בהריון. יש עשרות תכשירים שמתיימרים למנוע אותם - אבל אף לא אחד 'מספק את הסחורה'. צריך גנטיקה נכונה ולקוות שעור הבטן לא יימתח יתר על המידה.
"לא מעט נשים סובלות בהריון מגרד. כדי לצמצם את התופעה יש לשמן היטב את העור. הרתיעה של דורית מתכשירי לחות אינה ברורה לי. תכשיר טוב לא נשאר על העור אלא נספג בו מיידית ולכן לא מורגש. לגבי המרקם, קיימים המון תכשירים, ואני בטוחה שעם קצת מאמץ דורית תמצא את הנ־ כון עבורה."
אורון שרון, מאמן מומחה לזוגיות ולהתפתחות אישית: "דורית מג'נגלת בין קריירה כעצמאית, אמהות ומשפחה - ועכשיו גם הריון. בתוך כך היא מו־ צאת משאבים להתגייס להגברת המודעות למחלה שלבקת חוגרת וראויה להוקרה רבה על מעורבותה ותרומתה לנושא. בכך היא מציגה את הצד הבוגר, האחראי והתורם שבה. מנגד מציגה דורית גם את הצד הילדותי שבה בכנות ובפתיחות ראויות להערכה. זה מתבטא באופנים שונים כמו חוסר אחריות סביב הספורט, העישון והתזונה החשובים בכלל ובתקופת ההריון בפרט; בחירות מתוך 'בא לי' ו'מתחשק לי' ולא מתוך 'נכון לי' ו'בריא לי' עצבים, צעקות וכעס כאשר דברים לא קורים כפי שהיא רוצה - והתנהגות זו משתקפת לה גם מבתה הקטנה.
"את 'הדברים הגדולים' בחייה דורית שומרת בפנים - ובעצם יוצרת סיר לחץ פנימי של רגשות
לא מטופלים. יש אנשים שמאמינים שאם הם ישאירו את הדברים בפנים, הדברים ייעלמו או ייפתרו מעצמם. ההפך הוא הנכון. הרגשות והקשיים בתוכנו רק הולכים ומתעצמים, ואחר כך פורצים החוצה במקומות לא רצויים ופוגעים במערכות היחסים ובבריאות. אצל דורית יוצאים העצבים והצעקות, שמקורם עמוק פנימה בנושאים הלא מטופלים שלה.
"עבור בריאות הנפש שלה חשוב שדורית תמצא לעצמה את המרחב המתאים לשתף בו את רגשותיה ואת הדברים שמטרידים אותה. מקום שבו תוכל לפרוק את רגשותיה וליצור לעצמה יותר חופש פנימי וחוויית חיים נעימה יותר. בתקופת ההריון, שבה ההורמונים זורמים והרגשות מועצמים, חשוב שבעתיים לבטא את הרגשות, כדי שדורית תוכל להיות רגועה יותר - עבור עצמה, עבור העובר שבבטנה ועבור משפחתה והסובבים אותה."