פיצוי על רכוש יהודי שנגזל בפולין? "הקרב האחרון"
נציגי ארגון ישראלי קיימו פגישות עם בכירי הממשלה בוורשה במטרה להסדיר פיצוי לניצולי שואה ויורשיהם: "מנסים לעשות צדק מאוחר". הארגון מיפה 2.2 מיליון נכסים יהודיים באירופה. באילו קריטריונים צריך לעמוד כדי להיות זכאים לפיצוי?
פריצת דרך במגעים להשבת רכוש שנגזל מיהודי פולין במהלך מלחמת העולם השנייה . בשבוע שעבר התקיימו שלוש פגישות בין נציגים ישראלים מהמיזם הממשלתי HEART לבין בכירים בממשל הפולני, ובהן נדונו הדרכים לפצות ניצולי שואה ואת יורשיהם של אלה שרכושם נבזז על ידי הנאצים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- ש"ס: נתניהו מרח אותנו. זה גמור, נהיה באופוזיציה
- הלוחם שירה למוות ברב מרצבך לא יועמד לדין
- "חמאס עצר משלוח טילים מחשש לריגול ישראלי"
מדובר במיזם בן שנתיים המשותף לסוכנות היהודית ולמשרד לאזרחים ותיקים. בשיחה עם ynet אמר אתמול (א') מנכ"ל הפרויקט, בובי בראון: "מדובר בפעם הראשונה שהממשלה הפולנית הסכימה לדון עם נציגים ישראלים רשמיים על מנגנון כלשהו לפיצוי. זאת התקדמות ממשית, כי בעבר הדרך היחידה לקבל פיצוי הייתה לפנות באופן פרטי לבית המשפט. אנחנו מנסים לעשות צדק מאוחר. זה הקרב האחרון של השואה".
ב-HEART מיפו עד כה 2.2 מיליון נכסים יהודיים ברחבי אירופה ובראון מסרב להעריך מהם הסכומים שעליהם מדובר: "זאת טיפה בים. היקף הרכוש והסכומים האמיתיים בלתי נתפסים ובלתי רלוונטיים. צדק מלא לעולם לא יושג. אנחנו מנסים לייצר מנגנון פרקטי שיחזיר משהו לניצולים שעדיין חיים או ליורשיהם".
מאז התחיל הפרויקט לפעול התקבלו בארגון 177 אלף פניות של ניצולים או יורשים - 40 אלף מתוכם מתייחסים לרכוש בתחומי פולין. אנשי הפרויקט מספרים כי קצב הפניות גדל ועומד כעת על 800-600 בשבוע.
באתר האינטרנט של הפרויקט ניתן למצוא טפסים להורדה. על מנת להיות זכאים לפיצוי, יש לעמוד בקריטריונים הבאים: הרכוש נמצא במדינות שהיו בשליטת הנאצים או מדינות הציר בכל זמן נתון במהלך תקופת השואה; רכוש השתייך ליהודים כפי שהוגדרו בחוקי הגזע הנאצים ומדינות הציר; הרכוש הוחרם, נבזז או נמכר בכוח על ידי הנאצים או מדינות הציר במהלך תקופת השואה; לא התקבל כל פיצוי עבור אותו רכוש לאחר תקופת השואה.