שתף קטע נבחר

אפיית המצות בעיצומה: "אפשר לנגב חומוס"

במפעלים לייצור המאפה המקראי עובדים במרץ רב כדי לספק את הדרישות בארץ - וגם בעולם. במירון עמלים - בלי מכונות - על מצה רכה ובבני ברק מטפחים מצות אורגניות ועם דבש

"לאהוב מצות זה לא אומר שאוכלים אותן כי צריך". פחות משלושה שבועות לפני חג הפסח עובדים במפעלים לייצור מצות במרץ רב. 20 עובדים מתייצבים בשעה 20:00 בערב במפעל במירון ועמלים עד חצות על הכנת כ-400 קילוגרם מצות. אחד האופים במקום, דוד פופלינגר (29), מספר כי המצות שלו מאוד רכות, "להבדיל, כמו לאפה".

 

על הסיבה להכנת המצות הרכות מסביר פופלינגר: "מעבר לכך שהמצה הרכה יותר טעימה, מבחינה הלכתית הבן אדם צריך לאכול בליל הסדר כ-70 גרם מצה. מצה שלנו שוקלת 150 גרם. בן אדם יכול לצאת ידי חובה באכילת מצה אחת במשך כל הסדר. היא גם נראית טוב יותר ואפשר גם לנגב איתה חומוס".

 

תהליך ההכנה של המצה הרכה מורכב מקמח מלא ומים. במפעל במירון אין מכונות. לדברי פופלינגר, "העיסה עוברת לישה ראשונית. אחר כך זה עובר למחלק בצק שפורס אותו לפרוסות. המחלק מעביר את הפרוסות למרדדים והם מעבירים את המצות למחררים".

 

כמויות אדירות שמיוצאות לחו"ל. המפעל בבני ברק (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
כמויות אדירות שמיוצאות לחו"ל. המפעל בבני ברק(צילום: בני דויטש)

18 דקות והכול בסדר (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
18 דקות והכול בסדר(צילום: בני דויטש)

 

פופלינגר הוסיף כי "אם נכניס מצה בלי חורים לתנור היא תתנפח ויש חשש שהיא החמיצה. כל 18 דקות עוצרים את כל התהליך, שוטפים את הכלים, מחליפים כפפות, סינרים ומגני פה מכיוון שכל הבצק שנדבק אליהם הופך אחרי פרק הזמן הזה לחמץ. אז צריך לשטוף הכול ולהתחיל אפייה מחדש".

 

במפעל הוותיק ביותר לייצור מצות בישראל, "מצות אביב", עובדים זה תקופה ארוכה לספק את הצריכה הנדרשת בארץ ובעולם. הסמנכ"ל רועי וולף סיפר: "זה מפעל משפחתי, אני כבר דור שישי ליצרני מצות. במפעל עובדים היום שלושה דורות". כשנפח העבודה יורד המפעל מעסיק כ-50 עובדים, ומסוכות מועסקים בו 100 עובדים נוספים מסביב לשעון.

 

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

עבודת יד מוקפדת במירון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
עבודת יד מוקפדת במירון(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 

המפעל בבני ברק מייצר כ-40 מוצרים שונים לפסח. המצה הרגילה היא עדיין המוצר הנמכר ביותר, אולם בשנים האחרונות נכנסו לשוק גם מצות אורגניות, מצות מקמח מלא ומצות עשירות שמכילות ביצים, שום ובצל. הסמנכ"ל וולף מספר: "בשנים האחרונות רבים אישרו לאפות מצות עשירות עם דבש, ביצים ומוצרים אחרים שנותנים טעם יותר מעניין".

 

וולף הסביר כי לפי הלכות הכשרות, מרגע ערבוב הקמח עם המים ועד להוצאת המצה המוכנה מהתנור אסור שיעברו יותר מ-18 דקות מכיוון שאחרת הבצק יחמיץ. בזמן ילדותו, וולף זוכר שהיה משגיח כשרות במפעל ובדק את הנעשה עם שעון עצר. "היום", הוא מספר, "כל התהליך ממוחשב לחלוטין".

 

הסמנכ"ל גילה עוד כי בלא מעט מדינות בחו"ל אוכלים מצות לאורך כל ימות השנה. המוצרים של המפעל מיוצאים ליותר מ-40 מדינות. לדברי וולף, "בקוריאה ובסינגפור יש ביקוש למצות שלנו כל השנה. הם אוהבים לאכול את זה, ואין שום קשר לקהילות היהודיות הקטנות בשתי המדינות האלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנה מורכבת. חג המצות
צילום: אביהו שפירא
מומלצים