חשיפה: כך מושפלים נשאי HIV אצל רופא השיניים
"אין לנו אמצעים מתאימים לעשות לך סתימה", "המרפאה לא ערוכה לזה", "אין תורים, תתקשר שבוע הבא" - אלה הם רק חלק מהתשובות שמקבלים נשאי HIV כשהם מגיעים לטיפולי שיניים. אבירם, עדי וברק החליטו לפתוח את הפה ולספר על העלבון והכאב
"יחס החברה לחולים באיידס נושא עמו בורות, אמונות טפלות והתנכרות. על הקהילה הרפואית מוטלת האחריות למנוע מעמדות אלה לחלחל לעולם הרפואה", את הדברים הללו אמר פרופ' אבינועם רכס, יו"ר הלשכה לאתיקה, בדיון שערכה הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בתחילת החודש שעבר. עוד נאמר בדיון כי במסגרת הקוד האתי מחוייבים הרופאים לטפל בכל חולה, כולל נשאי וחולי HIV, וכי אין להפלות במתן טיפול רפואי בין מטופלים.
לאחרונה, ובעקבות תלונות שהגיש הוועד למלחמה באיידס, נשלחו זימונים להליך משמעתי לרופאי שיניים שסרבו לטפל בנשאי HIV - עד היום לא פעל משרד הבריאות לאכיפת הנהלים המחייבים את רופאי השיניים להעניק לטיפול לנשאים ואלו סבלו מיחס מפלה, הערות מעליבות, תירוצים וסיבות שהיו לא נכונות.
עוד כתבות בנושא HIV:
- קוד אתי לרופאים: יטפלו ללא אפליה בנשאי HIV
- לראשונה: רופאים הצליחו לרפא תינוקת שנולדה עם HIV
אושרה לשיווק: בדיקת HIV ביתית באמצעות רוק
"אין לנו האמצעים לעשות לך סתימה"
"אנחנו לא יכולים לטפל בך משום שהבעיות שמהן אתה סובל מצריכות טיפול בבית החולים", כך נמסר לאבירם גרמנוביץ' שניגש למרפאת השיניים שלו כדי לטפל בשיניו. כשהגיע לבית החולים, למחלקת פה ולסת, הרופאים נדהמו לגלות שההפנייה נעשתה ללא שום סיבה נראית לעין וכי הטיפול לו הוא זקוק יכול להתבצע על-ידי כל רופא שיניים במרפאה רגילה.
למעשה, מספר אבירם, מסכת ההתחמקויות החלה בשלב מוקדם יותר, כשהמערכה מלווה בהפניות למומחים מכל הסוגים, כאלה שגובים לא מעט כסף על כל ביקור, וכך נדחה הטיפול בחודשיים וכעת הוא משלם על טיפולים שהיו יכולים להימנע אם רק רופא השיניים אליו ניגש ראשון היה עושה את עבודתו.
אבירם גרמנוביץ' (53) הוא נשא HIV, כשניגש, לפני מספר שנים, לרופא השיניים השייך לרשת של אחת מקופות החולים, לביצוע טיפול שיניים, נדרש למלא טופס ובו, בין היתר, לפרט את סוגי התרופות שהוא נוטל. "זה היה מגוחך אם הייתי רושם רשימה של תרופות ללא הסבר מדוע אני לוקח אותם. החלטתי למסור את כל המידע, משום שחשבתי שכך נכון לעשות".
במרפאה, ככל הנראה, לא היו מוכנים לכנות הזו, "הידיעה עברה בין המזכירות במשרד וכולן התלחששו ביניהן על 'הנשא הזה' שמסתובב במרפאה. זה היה פשוט מעליב והתחושה היתה נוראית", מספר אבירם. "אני יודע שיש אנשים שלא מודיעים למרפאה, אבל אני הרגשתי שאני חייב את זה, גם לעצמי, מתוך ידיעה שאם תהיה איזושהי בעיה שהרופא יידע מה לעשות, הרי אני חשוף לזיהומים בגלל המערכת החיסונית החלשה. אבל לא חשבתי שזו תהיה התגובה". התגובה שקיבל היתה: "אין לנו האמצעים לעשות את הסתימה הנדרשת", כשמדובר היה בסתימה פשוטה לחלוטין.
הפנייה הראשונה הסתיימה בתלונה של גרמנוביץ' ונזיפה שקיבל מנהל המרפאה.
"יש כאן פחד קמאי שעובר מדור לדור של רופאים שחוששים לטפל בנשאים. אין לי בעיה שיגידו לי שלא רוצים לטפל בי. אני מבין שיש פחד, מה שאני לא מבין זה למה צריך למשוך אותי כל הזמן הזה ולשלוח אותי לכל מיני מומחים ללא צורך, בשביל מה? בשביל הכסף?".
סירוב לטיפול שיניים באדם נשא HIV בשל מחלתו, הוא בניגוד לנהלי משרד הבריאות. אולם סקר שביצע הוועד למלחמה באיידס מצא ש-42% מרוופאי השיניים פועלים בניגוד להנחיות ומסרבים לטפל בנשאי HIV או דוחים את הטיפול לסוף היום.
במהלך הסקר התבקשו נשאי HIV המתנדבים בוועד למלחמה באיידס לקבוע תור אצל רופא שיניים; לאחר קביעת התור הודיע המתנדב על עובדת היותו נשא HIV. 137 רופאים מהרשימה הודיעו באותו הרגע כי התור מבוטל, 125 נוספים הודיעו כי הם מוכנים רק אם נשא ה HIV יגיע לקבל טיפול בסוף היום (פרקטיקה אסורה גם היא על פי נהלי משרד הבריאות). 214 רופאים פעלו לפי הוראות משרד הבריאות והסכימו לקבל את פנייתו של נשא ה-HIV ולטפל בו, 24% מרופאי השיניים ( 157 ) לא נתנו תשובה סופית או התחמקו ממתן תשובה.
"צריך חיטוי מיוחד לכלים"
אבירם הוא לא היחיד, עדי (שבחרה להופיע בכתבה בשם בדוי) פנתה גם היא למרפאת שיניים כדי לבצע מספר טיפולים חוותה את הדחייה על בשרה כשהיא עומדת לא רק מול מנהל המרפאה אלא מול הצוות הרפואי כולו. "כשהרופא קרא בטופס שאני נשאית הוא התחיל לדבר על זה שצריך הכנה מיוחדת של החדר, חיטוי מיוחד, שבמרפאה הספציפית הזו אי אפשר לטפל וצריך לגשת למרפאה מיוחדת. באותו הרגע לא ידעתי אם הדברים נכונים, אבל האופן שהם נאמרו היה מאד מעליב. במקום לומר לי את זה באופן פרטי, הוא עשה את זה מול הצוות הרפואי. אני לא ביקשתי ממנו שיספר לכולם, זה הרי מינימלי שדברים כאלה ייאמרו בין רופא לחולה ולא באופן כזה שכולם ישמעו. דרך ההתמודדות שלו הראתה פשוט על בורות, חוסר הבנה שנובעת מפחד וזו לא דרך שרופא אמור להתנהל".
עדי הופנתה למרפאה אחרת שם, היא מספרת, קיבלה יחס מצוין, קיבלו אותה ללא חשש ואף הביעו תרעומת על אופן הטיפול במרפאה ממנה נשלחה. "רופאי השיניים מחוייבים לחטא את הכלים שלהם לפני כל טיפול, זה הדבר הבסיסי ביותר. אין דבר כזה חיטוי מיוחד לנשאי HIV - הכלים תמיד צריכים להיות נקיים לכל מטופל".
את הדברים הללו מחזק ברק גאון (36), שגם הוא זכה למפגש לא נעים עם רופא שיניים. "היה לי רופא שיניים שנהגתי להגיע אליו אחת לחצי שנה לביקורת. זמן קצר אחרי שקיבלתי את האבחנה שאני נשא הייתי צריך לגשת לבדיקה שגרתית ומאחר ולא ממש הכרתי את הנהלים, החלטתי ללכת על בטוח וכשהתקשרתי למרפאה לקבוע תור, סיפרתי שאני נשא", מספר ברק.
"פתאום המזכירה התחילה לגמגם, היא ביקשה ממני להמתין והשאירה אותי על הקו. דקות ספורות לאחר מכן היא חזרה ואמרה לי שאין תורים למהלך השבוע-שבוע וחצי הקרובים. לתומי חשבתי שבאמת אין תורים ולכן הסכמתי להצעתה להתקשר בשבוע שאחרי. אבל הסיפור חזר על עצמו ושוב לא היו תורים לשבוע-שבוע וחצי הקרובים".
ברק לא ויתר, בשלב מסויים הצליח להגיע אל רופא השיניים ולשוחח איתו. "הרופא התנצל ואמר שהוא מבין שהעניין כולו פוגע אבל המרפאה שלו לא ערוכה לטפל בנשאים. ביקשתי להבין מה זה אומר, כי בעצמי לא הבנתי, הייתי עוד בתחילתו של תהליך אחרי הגילוי. הוא אמר שצריך לחטא את הכלים בצורה מיוחדת ואין לו האמצעים והיכולות לעשות את זה בעצמו ולכן אני צריך ללכת למרפאה מיוחדת באיכילוב שרק שם אפשר לטפל באנשים במצבי.
הייתי מבואס ופגוע מכל העניין אבל חשבתי שאולי הוא צודק שאולי באמת צריך חיטוי מיוחד.
ואז חשבתי על זה במשך יום והבנתי שזה לא הגיוני כי כל בן אדם שמגיע אליו יכול להיות נשא שאולי לא יודע שהוא נשא או שבוחר לא לו. אני עשיתי את הבדיקות כחודשיים לפני אבל יכול להיות שהייתי שם לפני כנשא בלי לדעת. אז מה זה אומר? שרופאי שיניים מסכנים את המטופלים שלהם כי הם לא מחטאים כמו שצריך בלי לחשוב על הסיכון שיכול להיות?
ואז באמת בדקתי את כל הנושא והבנתי שזה לא בסדר ולא הגיוני, ושוב התקשרתי אליו, הפעם הוא לא רצה לדבר על זה ואני בחרתי להתלונן למשרד הבריאות. הם חזרו אלי שהנושא נבדק, שהרופא מכחיש וטוען שלא הבנתי אותו - זה הסתיים במכתב עם הערה בתיק האישי שלו, שזה לא ממש עוזר".
העלבון של ברק הפך לכעס, הוא אכן פנה למשרד הבריאות וגם הפך להיות מעורב יותר בפעילות הוועד למלחמה באיידס ועושה הרצאות אישיות בבתי ספר ובמסגרות חינוכיות. "היה לי מזל שישר המליצו לי ישר על רופא אחר שהסכים לטפל", אומר ברק, ומקווה שבסיפורו - כמו האחרים - הנושא יגיע אל המקומות הנכונים ויטופל בצורה הטובה ביותר ולטובתם של כל הנוגעים בדבר.