מענק הכנסה: סוף לאפליית העצמאים?
ברשות המסים בוחנים את האפשרות להעניק את הטבת מס ההכנסה השלילי, לא רק לשכירים בעלי הכנסה נמוכה שעובדים במשרה מלאה אלא גם לעצמאים שיעמדו בתנאי הזכאות
האם בקרוב גם עצמאים שהכנסתם נמוכה יוכלו ליהנות ממס הכנסה שלילי ? ל-ynet נודע כי ברשות המסים בוחנים את האפשרות לבטל את האבחנה הקיימת בין עצמאים לשכירים בהענקת מס הכנסה ולהעניק את ההטבה באופן שווה לשני המגזרים.
מענק הכנסה: הטבת המס שרק מעטים מממשים
הוגדל ב-50% מענק מס הכנסה שלילי לנשים
מחקר: העלאת מס הכנסה תקטין את האי שיוויון
רוצים להשאר מעודכנים? עשו לנו לייק בפייסבוק
מס הכנסה שלילי
הטבת המס שרק מעטים מממשים
אביטל להב
הפערים בישראל לא מסתכמים בתלוש השכר. הם באים לידי ביטוי גם בפערים במודעות לזכויות ובנכונות לדרוש אותן מהרשויות. לראייה: רק רבע מ-400 אלף אזרחים שזכאים להטבת מס הכנסה שלילי פנו עד כה לרשות המסים כדי לקבל אותה. בקרוב יקבלו רובם מכתבים הביתה. מי זכאי להטבה?
הדיונים בנושא עוד נמצאים בראשיתם, ואפילו פקידי אגף התקציבים לא הוכנסו עדיין בסוד העניינים. בשל כך, יש להניח כי הרחבת ההטבה לא תיכנס לחוק ההסדרים הקרוב ותוגש לכנסת, אם תוגש, רק בהמשך הקדנציה של הממשלה שתקום.
אחת מהרפורמות החברתיות החשובות של השנים האחרונות, היא ההחלטה להעניק מענק הכנסה (או בשמו האחר: "מס הכנסה שלילי") לבעלי הכנסות נמוכות העובדים במשרה מלאה. שנתיים מאז שהחלה המדינה להעניק מס הכנסה שלילי בכל רחבי הארץ, נהנים למעלה מ-100 אלף ישראלים ממענק שנתי של בין 960 ל-5,640 שקל בשנה. המענק ניתן רק לאזרחים היוצאים לעבוד, אך אינם מצליחים להגיע לרמות שכר שמאפשרות קיום בכבוד.
מענק ההכנסה נחשב להצלחה בצמצום ממדי העוני בישראל וזכה, באופן נדיר, לשבחים הן מצד מוסדות "שמרניים" כמו בנק ישראל ומשרד האוצר והן מצד ארגונים חברתיים. אך על ההצלחה היחסית מעיבה האפליה הבוטה של מגזר העצמאיים הזכאים להטבה. אותם בעלי עסקים קטנים, אשר למרות מאמציהם אינם מגיעים להכנסות של יותר מ-6,500 שקל בחודש, אינם זכאים לקבל את ההטבה שממנה נהנים שכירים שהכנסתם דומה.
במקום לקבל מענק הכנסה ישירות לחשבונם, הם מקבלים את המענק כזיכוי שאיתו הם יכולים לקזז את תשלומי המס שבהם יהיו חייבים.
צילום: shutterstock
מומלצים