יש למי לפנות: יעוץ וסיוע באפליית נשים בעבודה
סובלת מאפלייה במקום העבודה? את לא לבד במערכה - יש ארגונים וגופים שמציעים ייעוץ ללא עלות לעובדות שחשות שזכויותיהן נפגעו, ויש כאלה שגם עשויים להעניק ליווי משפטי מלא - ובחינם. רגע לפני יום האישה - לפניכם הרשימה המלאה
אל תטעו, על אף אינספור חוקים שאוסרים זאת - אפליית נשים היא עדיין תופעה נפוצה בשוק העבודה. פערי שכר, קושי בקידום, התנכלויות עד כדי פיטורים על רקע הריון ולידה, והטרדות מיניות כמובן, הן רק חלק מהדוגמאות הנפוצות.
עוד על אפליית נשים בקריירה :
- נשים עדיין בתפקידים מסורתיים בשכר נמוך
- שוויון? רק ב-3% מהחברות הבורסאיות מכהנת יו"ר
קריאה למפלגות: שלבו נשים בוועדות ה"גבריות"
בישראל פועלים ארגונים, עמותות וגופים, המסייעים לעובדים ולעובדות באמצעות מידע וייעוץ משפטי על זכויותיהם בשוק העבודה, ויש כאלה שאף עשויים להעניק ליווי משפטי מלא (בלי לקחת בחשבון קליניקות משפטיות במוסדות אקדמים, שמטפלות בתיקים בודדים בשנה). גם חלק נכבד מארגוני הנשים מספקים מידע באשר לזכויות נשים עובדות ובחלק מהמקרים אף מעניק ליווי בתהליך.
אז איפה ניתן לקבל ייעוץ ומידע על הזכויות המגיעות לכן בעבודה, מי יכול לעזור בניסוח טענות מול המעסיק, כיצד אפשר לחשוף נתונים על פערי שכר ומי אף עשוי לסייע להוציא צו מניעה נגד פיטורי עובדת בהריון? לרגל יום האישה שיצויין בסוף השבוע - לפניכם הרשימה:
שדולת הנשים - מפעילה קו ייעוץ משפטי פתוח, בו ניתן לקבל מידע ללא עלות על זכויות בעבודה, ולגלות האם יש במקרה פוטנציאל לעבירה על החוק, למשל פיטורים עקב הריון ולידה, פערי שכר, ועוד. אם אכן מדובר בהפרת חוק - מתחיל תהליך בו יוצגו בפני העובדת האפשרויות המשפטיות העומדות בפניה, והיא יכולה לבחור אם לקבל ליווי משפטי מצד מערך האכיפה של העמותה. עלות פתיחת התיק - עד 1,500 שקל.
קו הייעוץ המשפטי: 03-6123990, בימים א' וה' בשעות 19:00-15:00 ויום ג' בשעות 10:00-13:00. במייל adv@iwm.org.il או באתר השדולה.
עמותת ידיד - מפעילה 16 מרכזי ייעוץ וסיוע משפטי ברחבי הארץ לכל נושאי זכויות העובדים. כל עובד ועובדת שחשים מופלים יכולים לפנות לעמותה בתלונה ולקבל ייעוץ בחינם. ניתן גם להיעזר במחלקה המשפטית של העמותה, בעלות של 20 שקל עבור פתיחת התיק.
הקו החם: 1-700-500-313, או ישירות לאחד ממרכזי הסיוע של העמותה.
האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים - מעניק סיוע וייצוג משפטי מלא בחינם למעוטי יכולת בנושאים אזרחיים, למעט תשלום אגרת השתתפות הנקבעת בהתאם לרמת ההכנסה. השירות ניתן לזכאים שעומדים במספר תנאים, בהם זכאות כלכלית שכוללת הכנסה של 6,000 ברוטו לכל היותר למשפחה של עד 3 נפשות, ותוספת הכנסה לכל נפש נוספת נכון לשנת 2013. ניתן לשלוח טופס בקשה או לפנות ישירות בטלפון. לאחר בדיקות הפנייה יוחלט אם לחבר את הפונה לעו"ד מומחה.
ניתן למלא טופס בקשה לסיוע משפטי באתר, או ליצור קשר עם אחד מ-5 המחוזות של האגף כפי שמופיעים באתר, בהתאם לאזור מגוריכם. במקרים דחופים ניתן להגיע לאגף ישירות, בכתובת רח' הסורג 1, בית מצפה, ירושלים, ת.ד. 1777, מיקוד 97017.
איתך-מעכי - מספקת ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי ללא עלות לנשים שעובדות בשכר נמוך. עובדת שחשה אפליה במקום העבודה, יכולה לפנות אל הקו החם של העמותה ובמידת הצורך תועבר להמשך טיפול משפטי. העמותה אינה מתמקדת בפיטורים עקב הריון ולידה, אלא בצורות של העסקה פוגענית על רקע מין, גיל, לאום, דת, מוצא ועוד.
הקו החם בתל אביב: 03-5163936; בבאר שבע: 08-6652656.
נעמת - מפעילה קו פתוח המתמקד בייעוץ לנשים בדיני עבודה, בו עובדות יכולות לקבל מידע על זכויותיהן ועל האפשרויות העומדות בפניהן. בנוסף, חלק מהלשכות משפטיות של התנועה מעניקות סיוע והדרכה ללא עלות, לגבי הפעולות שעל עובדת לנקוט, למשל בניסוח טענות מול המעסיק. במקרים בהם יש עניין ציבורי, הארגון עשוי להצטרף כידיד בית המשפט ואף להעניק סיוע משפטי מלא.
קו פתוח לגבי זכויות נשים בעבודה: 050-2030887, בימים א' בשעות 16:30-14:30, ב' - 16:30-12:30 וד' - 13:00-9:00.
ויצו - מפעילה קו מידע לזכויות נשים בעבודה ופורום בנושא. עו"ד לאה דולברג, מנהלת קו המידע והפורום, מסבירה כי לעתים ויצו גם מסייעת לעובדות, ללא עלות, בניסוח חוות דעת משפטיות עבור הממונה על תעסוקת נשים. זאת למשל במקרים בהם העובדות מבקשות למנוע מתן היתר לפטר אותן בתקופה שבה הן מוגנות מפני פיטורין, כמו בתקופת הריון.
קו המידע הטלפוני: 03-6923825 בימים א', ב' ו-ד', בשעות 12:30-11:00. פורום זכויות נשים עובדות.
גורמי אכיפה
נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה - יחידה במשרד התמ"ת בעלת סמכויות אכיפה אזרחיות של חוקי שוויון ומניעת אפליה בשוק העבודה. כל עובד ועובדת שחשים אפליה בכל שלב, מהקבלה לעבודה ועד לסיום ההעסקה, יכול לפנות אל הנציבות ולקבל מידע וייעוץ משפטי ראשוני בנושא.
אם המקרה נמצא מוצדק, הנציבות יכולה לבצע פעולות כמו בירור מול המעסיק ואף הוצאת צו שיורה לו להעביר נתונים, לרבות נתוני שכר. הנציבות גם מוסמכת להצטרף להליכים משפטיים, להגיש תביעות נגד מעסיקים או לייצג בהן עובדים, וכן להגיש בקשה לבית הדין שיוציא צו כללי שיורה למעסיק לנקוט בפעולות הנוגעות לעובדיו.
- ניתן ליצור קשר ישירות עם המחוזות על פי הטלפונים שמופיעים באתר, או בנציבות הארצית בטלפון: 02-6662701.
מינהל הסדרה ואכיפה בתמ"ת - בעל סמכויות אכיפה מנהליות ופליליות של חוק עבודת נשים וחוקי עבודה נוספים כלפי מעסיקים, לרוב ללא מתן סעד לעובד. ניתן לפנות בתלונה ליחידת הפניות ואם החשדות מוכחים כנכונים - על המעסיק יוטל קנס או שיוגש נגדו כתב אישום, שדינו ייגזר בבית הדין לעבודה.
במייל: Report_achifa@moital.gov.il, טלפון: 03-7347164-6, פקס: 03-6828690, כתובת: דרך שלמה 53, תל אביב-יפו, 66073.
סיוע עובדים - כללי
שי"ל (שירות ייעוץ לאזרח) - יחידה במשרד הרווחה, שכוללת יועצים בהתנדבות שמעניקים ייעוץ לאזרחים בנושא זכותיהם וחובותיהם והשירותים המגיעים להם. מתמחה גם בתעסוקה וזכויות עובדים ועובדות. מפעילה לשכות בכל הארץ.
מוקד 118 או 1800-50-60-60, בשעות 16:00-8:30, פרט לימי שישי, שבת, ערבי חג וחגים. לרשימת הלשכות ופרטיהן.
מרכז תמורה - עמותה שמייצגת ללא תשלום חברות וקהילות מיעוט שסובלות מאפליה. מתמקדת בעיקר בייצוג נשים ונערות בתיקי אלימות וייצוג קבוצות מזרחים בתיקי אפליה שונים.
טלפון: 073-7057510, פקס: 09-7495843, עמוד הפייסבוק
קו לעובד - עמותה להגנה על זכויות עובדים ישראלים ברמות שכר נמוכות, מהגרי עבודה, פלסטינים ופליטים. מספקת מידע בעניין זכויות בעבודה ולעתים גם סיוע בסוגיות של ביטוח לאומי, תאונות עבודה, מעמד חוקי בישראל והסדרת רישיונות עבודה. מתמחה פחות בתעסוקת נשים.
יצירת קשר: ניתן לפנות ישירות למשרדי העמותה כפי שמפורטים באתר.