שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA

פוסט צ'אבס: היחסים עם ארה"ב יתחממו?

הבית הלבן הגיב באיפוק ובסולידריות לידיעה על מותו של נשיא ונצואלה, אך אנחת הרווחה הדהדה. וושינגטון רוצה לראות בנפילת הצ'אביזם, אבל לא יכולה להרשות לעצמה חוסר יציבות שיגרום לעליית מחירי הנפט

בוושינגטון לא יצאו לרקוד ברחובות עם היוודע על מותו של הוגו צ'אבס – ולא רק בגלל השלג. על אף המתינות שהפגין הנשיא ברק אובמה, ניתן היה לשמוע את אנחת הרווחה שיצאה מהבית הלבן לאחר שהאויב החריף ביותר של ארה"ב בחצי הכדור המערבי ב-14 השנים האחרונות החזיר את נשמתו לבוראו.

 

אזרחית נושאת את דיוקנו של צ'אבס מול בית החולים שבו הלך לעולמו (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרחית נושאת את דיוקנו של צ'אבס מול בית החולים שבו הלך לעולמו(צילום: AP)

גם אחרי מותו של המנהיג הכריזמטי, סגנו ויורשו ניקולס מדורו הבהיר שאין לו כוונה לשפר את היחסים עם ארה"ב. היורש, בשיטות של צ'אבס, בנאום ארוך בטלוויזיה הזהיר שארה"ב רוצה לערער את היציבות במדינה והורה לגרש שני נספחים צבאיים אמריקנים בטענה שהם ניסו לגייס אנשי צבא בוונצואלה. מחלקת המדינה דחתה את ההאשמה כמובן, וחזרה על העמדה האמריקנית המבקשת לחדש את היחסים עם ונצואלה.

 

הבעיה של וושינגטון היא שהיא רוצה לראות בנפילת הצ'אביזם, אבל לא יכולה להרשות לעצמה חוסר יציבות בוונצואלה שיגרום לעליית מחירי הנפט ולפגיעה בזרימת הנפט ובכלכלה העולמית.

 

סוציאליזם בחבית

ונצואלה מייצאת מדי יום 2.5 מיליון חביות נפט – מהן מיליון לארה"ב. היא יצואנית הנפט הרביעית לארה"ב. היקף הסחר בין ארה"ב לוונצואלה נאמד ב-15 מיליארד דולרים.

 

לוונצואלה מאגרי נפט גדולים יותר מאשר לסעודיה ואת הסוציאליזם שלה היא משווקת למדינות אמריקה הלטינית על גבי חביות נפט מסובסד. ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח שוונצואלה מספקת לקובה מדי יום 100 אלף חביות נפט חינם. אם הברז הזה ייסגר, מה זה יעשה לקובה?

 

בוושינגטון מקווים לטוב אבל יודעים שהמהפך לא יתחולל מחר בבוקר. בשנתיים האחרונות הקשרים הדיפלומטיים נעצרו כמעט לחלוטין בהיעדר שגריר אמריקני בקראקס.

 

צ'אבס וקסטרו ב-2006. מאה אלף חביות נפט חינם מדי יום (צילום: AP) (צילום: AP)
צ'אבס וקסטרו ב-2006. מאה אלף חביות נפט חינם מדי יום(צילום: AP)

 

ארונו של צ'אבס הובל ברחובות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארונו של צ'אבס הובל ברחובות(צילום: רויטרס)

 

צ'אבס שלט בארצו בשלהי ממשל קלינטון, לאורך שמונה שנות שלטונו של בוש הבן ובזמן הכהונה הראשונה של אובמה, וארה"ב הייתה התירוץ שלו לכל הרעות החולות בארצו, מאינפלציה ועד פשיעה. הוא האשים את וושינגטון גם בניסיון לחסלו. ואמנם, ממשל בוש תמך בשתיקה בניסיון הפיכה שהצליח להוריד אותו מהשלטון לזמן קצר ב-2002.

 

צ'אבס אהב להציג עצמו כמי שאוהב את האמריקנים אבל מתעב את בוש. הוא התראיין לתוכנית היוקרתית "60 דקות" ואמר שהוא אוהב את אמריקה ושמרטין לותר קינג הוא אליל שלו, ומצד שני הוא הופיע בטלוויזיה בארצו כדי להשמיע הצהרה נשיאותית בלתי שגרתית: "מר בוש, אתה חמור".

 

בהזדמנות אחרת הוא עלה לנאום בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק ופתח בדברים על נשיא ארה"ב. "אתמול בזמן הזה השטן עמד כאן במקום הזה", אמר צ'אבס, הצטלב במופגן וקינח באמירה "והסירחון נשאר עד עכשיו". הוא העדיף את ריחות הגוף של סדאם חוסיין, מועמר קדאפי, מחמוד אחמדינג'אד ודומיהם, שאיתם נהג להתחבק בכל הזדמנות.

 

"יחסים מועילים"

אבל מעבר למחוות תיאטרליות, צ'אבס עשה לארה"ב בית ספר באמריקה הלטינית, הצליח להפוך לממשיך דרכו של פידל קסטרו ולייצא את הסוציאליזם שלו לעוד שלוש מדינות ובראשן בוליביה, לסייע לאיראן להשיג אחיזה בחצר האחורית של ארה"ב, שלא לדבר על מתן סיוע מוחשי לאיראן ולסוריה כדי לעקוף את הסנקציות של המערב.

 

צ'אבס ואחמדינג'אד בחניכת קידוח נפט (צילום: AP) (צילום: AP)
צ'אבס ואחמדינג'אד בחניכת קידוח נפט(צילום: AP)
 

 

אזרחים אבלים. "ארה"ב תומכת באזרחים בתקופה קשה זו" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים אבלים. "ארה"ב תומכת באזרחים בתקופה קשה זו"(צילום: רויטרס)

 

מדורו הוא אידיאולוג כמו צ'אבס אבל חסר את הכריזמה של מורו ורבו. קביעת בחירות מהירות בתוך 30 יום תסייע לו כנראה לנצח את אנריקה קפרילס שהפסיד לצ'אבס בבחירות שהיו באוקטובר שעבר, אבל יהיה לו קשה להוביל את התנועה שהקים המנהיג הסוחף.

 

בראיון ל"ניו יורק טיימס" אמרה שאנון אוניל, מהמועצה לקשרי חוץ, כי היא צופה שינוי פוליטי משמעותי בעקבות מותו של צ'אבס. אבל פטריק דאדי, שכיהן כשגריר ארה"ב בוונצואלה, מזהיר במאמר עבור המועצה לקשרי חוץ כי חוסר יציבות

פוליטית בוונצואלה עלולה לאיים על האינטרסים של ארה"ב – עסקים, קידום הדמוקרטיה, שיתוף פעולה אזורי, המלחמה בסמים.

 

קובה של שלהי משטר קסטרו ועכשיו גם ונצואלה יכולות לשנות כיוון, אבל בוושינגטון מבינים שדרוש לכך זמן. לפיכך הייתה ההודעה של אובמה זהירה ומדודה. בעוד המוני פשוטי העם אבלים על לכתו של המנהיג שהעריצו, פרסם אובמה הודעה שלפיה "בזמן קשה זה ארה"ב מאשררת את התמיכה שלה באזרחי ונצואלה ואת הרצון שלה לפתח יחסים מועילים עם ממשלת ונצואלה. בשעה שוונצואלה מתחילה פרק חדש בהיסטוריה שלה, ארה"ב מחויבת למדיניות שמקדמת עקרונות דמוקרטיים, שלטון חוק וכיבוד זכויות האדם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'אבס. אהב אמריקנים, תיעב את בוש
צילום: Gettyimages
אובמה. הבעת סולידריות ומתינות
צילום: AFP
מומלצים