אבל וחגיגות על מות צ'אבס: "סוף סוף דרך חדשה"
המונים יצאו לרחובות קראקס להתאבל על הנשיא הצבעוני והשנוי במחלוקת, יריבן המר של ארה"ב וישראל ששלט 14 שנה והלילה מת מסרטן. בארה"ב חגגו יוצאי ונצואלה: "זמן לצאת לדרך חדשה". סגנו של צ'אבס מונה לנשיא זמני, בחירות תוך 30 יום
אלפי בני אדם יצאו הלילה (יום ד') לרחובות קראקס, בירת ונצואלה, לבכות את מותו של הנשיא הוגו צ'אבס, שמת בגיל 58 אחרי מאבק בן שנתיים במחלת הסרטן. מאות מביניהם התכנסו בכיכר בוליבאר, אחד מסמלי משטרו של צ'אבס, וחלקם הגיעו בעודם שרים את ההמנון הלאומי של ונצואלה. רבים מהם צעקו "אני צ'אבס" - סיסמת הבחירות של הנשיא המנוח מהקמפיין האחרון. ממשלת ונצואלה הכריזה על שבעה ימי אבל בעקבות מותו של צ'אבס, יריב מר של ארה"ב וישראל, והודיעה כי בתי הספר והאוניברסיטאות יישארו סגורים עד ליום שני.
מיד אחרי שסגן הנשיא ניקולס מדורו הודיע בשידור חי בטלוויזיה על מותו של צ'אבס, בשעה 16:25 לפי שעון ונצואלה, החלו חנויות ומסעדות
ברחבי קראקס להיסגר, ותושבים מיהרו הביתה, חלקם בריצה. רבים מהם נראו אבלים, וסוכנויות הידיעות אף דיווחו כי חלקם מיהרו לאגור מזון מתוך חשש מפני העשוי להתרחש כעת.
"אני חשה צער גדול כל-כך עד שאינני מסוגלת לדבר", אמרה ימילינה בריוס, בת 39 העובדת במשרד התעשייה. היא כיסתה את פניה ועיניה דומעות. "הוא היה הדבר הכי טוב שהיה למדינה הזו. אני מקווה שהמדינה תירגע ותמשיך את העבודה שהוא השאיר לנו, תמשיך באחדות ותתקדם קדימה".
בכיכר בוליבאר, אחד מסמלי המשטר של צ'אבס שבה מתנשא לגובה תשעה מטרים פסל של סימון בוליבאר, גיבור העצמאות מהמאה ה-19 שצ'אבס אמר תמיד כי העניק לו השראה, התאספו מאות בני אדם. אחד מתומכיו של צ'אבס השמיע במגאפון קריאות אזהרה לאופוזיציה בוונצואלה: "הם לא יחזרו", והקהל הצטרף אליו וחזר על המילים. סגן הנשיא מדורו, שאותו סימן צ'אבס כיורשו חודשים לפני מותו, קרא לתומכי משטר צ'אבס להתאסף בכיכר והפציר באופוזיציה: "אלה שמעולם לא תמכו במפקד צ'אבס, כבדו את כאב העם. זהו רגע לחשוב בו על משפחותינו, על המדינה שלנו".
למרות החוקה: סגנו של צ'אבס נשיא זמני
עם זאת, נראה כי מותו של צ'אבס מסמן את פתיחתה של תקופה סוערת במיוחד מבחינה פוליטית בוונצואלה, שבמשך 14 שנים התנהלה תחת שלטונו הריכוזי למדי של צ'אבס, שהלאים מוסדות פרטיים רבים והציב אותם תחת שליטתו, מה שאפשר לו לחזק את אחיזתו במוסרות ההנהגה. מנהיג האופוזיציה אנריקה קפרילס, שהפסיד לצ'אבס בפער לא גדול בבחירות באוקטובר האחרון, צפוי להיות מועמד האופוזיציה גם בבחירות הבאות, שלפי החוקה אמורות להתקיים בתוך 30 יום.
חוסר הבהירות לגבי עתיד ונצואלה בא לידי ביטוי כבר הלילה, כששר החוץ של ונצואלה הודיע כי סגנו של צ'אבס מדורו הוא שישמש כעת כנשיא הזמני, מכיוון שזו הייתה משאלתו האחרונה של צ'אבס. לפי החוקה, זהו דווקא יו"ר האספה הלאומית, דיוסדדו קאבלו, שאמור להתמנות לנשיא הזמני בנסיבות כאלה.
פחות מארבע שעות לפני מותו של צ'אבס נשא מדורו נאום חריף במיוחד נגד האופוזיציה בוונצואלה, שבו תקף אויבים שלטענתו מנסים לפגוע
בדמוקרטיה של המדינה ולערער את יציבותה. הוא אמר כי מחלת הסרטן שאיתה מתמודד צ'אבס היא "התקפה" נוספת מצד אויבי ונצואלה במסגרת שורה של קונספירציות שכוונו נגד צ'אבס במהלך 14 שנות שלטונו.
"אין לנו ספק שהמפקד צ'אבס הותקף בעזרת המחלה הזו", אמר מדורו תוך שהוא חוזר על האשמות שהשמיע צ'אבס עצמו לפיהן הסרטן הוא התקפה מצד אויבים "אימפריאליסטים" בארה"ב. "האויבים הישנים של המולדת חיפשו דרך לפגוע בבריאותו", הוסיף, והשווה את העניין לטענות כאילו נשיא הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת, שמת ב-2004, הורעל על-ידי סוכנים ישראלים.
יוצאי ונצואלה חגגו: "סוף סוף!"
אחרי מותו של צ'אבס הלילה (שעון ישראל) נרשמו גם כמה אירועים של אלימות פוליטית בוונצואלה. באחד מהם, גברים חובשי קסדה על אופנועים תקפו 40 סטודנטים שמחו במשך יותר משבוע מול בית המשפט העליון בדרישה שהממשלה תמסור מידע רב יותר על מצבו הבריאותי של צ'אבס. התוקפים, שלא לבשו בגדים המאפשרים לשייך אותם מבחינה פוליטית, שרפו את אוהלי הסטודנטים ופגעו באוכל שלהם דקות אחדות אחרי ההכרזה על מות צ'אבס. "הם שרפו את כל מה שהיה לנו", סיפרה הסטודנטית גבי אריאנו. היא אמרה כי ראתה אקדחים בידי ארבעה מהתוקפים, אולם אף ירייה לא נורתה.
מחוץ לבית החולים שבו מת צ'אבס, המון זועם תקף כתב של רשת טלוויזיה קולומביאנית. "הם תקפו אותנו בקסדות ומקלות, גברים, נשים, מבוגרים", סיפרה קרמן אנדראה רנחיפו, ובתמונות חיות היא נראתה מדממת מעל מצחה. עם זאת, פציעתה אינה קשה. מדורו וגורמי ממשל רשמיים בוונצואלה תקפו לאחרונה את התקשורת הבינלאומית על כך שהפיצה לכאורה שמועות על מותו של צ'אבס.
אבל לא כולם מתאבלים על מות צ'אבס. אזרחים מוונצואלה שנמלטו מהמדינה לארה"ב במהלך שנות שלטונו של צ'אבס חגגו הלילה בארצו של הדוד סם את מותו והביעו זהירות אופטימית בנוגע לעתיד המדינה כעת. "סוף סוף! אני יכולה לראות את האור בקצה המנהרה!" אמרה מריה אלנה פרטי, בת 47, תוך שהיא מניפה את דגל ונצואלה בדורל, פרבר של מיאמי שבו יש קהילה גדולה מוונצואלה.
אחרי שצ'אבס עלה לשלטון ב-1999, עשרות אלפים מבני מעמד הביניים והמעמד הגבוה בוונצואלה נמלטו מהמדינה, תוך שהם מתלוננים על עלייה בשיעור הפשיעה וצמצום האפשרויות הכלכליות. רבים מהם התיישבו בדרום פלורידה, והצטרפו שם לקהילה הקובנית האנטי-קומוניסטית
הגדולה. לפי מפקד אוכלוסין, בשנת 2010 חיו בארה"ב 215 אלף אזרחי ונצואלה, לעומת 91 אלף בלבד בשנת 2000.
"יש לנו הזדמנות לצאת לדרך חדשה", אמרה מארי ג'ני פארה, פובליציסטית בת 42. "שצ'אבס ינוח בשלום, אבל יותר מכל דבר אחר אני מקווה לשלום בוונצואלה כי אני חוששת שאנחנו צועדים לעבר תקופה סוערת מאוד". קרלוס אלפונסו רואיס, איש עסקים בן 46 שעבר למיאמי לפני שש שנים אחרי שהממשלה הפקיעה את העסק שלו בוונצואלה, אמר כי הוא שמח שצ'אבס אינו עוד בשלטון. עם זאת, בציוץ שהעלה לטוויטר העדיף לכתוב: "האיש שאילץ אותנו לעזוב את ונצואלה. בדרכו המוזרה שלו, הוא גם אילץ אותנו לאהוב ולהעריך את ונצואלה. שאלוהים יברך אותו".
גופתו של צ'אבס תועבר במהלך היום לאקדמיה הצבאית בקראקס, שם תונח עד להלווייתו שתיערך ביום שישי. "ההלוויה של צ'אבס עומדת להאפיל אפילו על זו של אווה פרון", אמר דניאל הלינגר, מומחה לענייני ונצואלה, תוך שהוא עורך השוואה בין מנהיג ונצואלה המנוח לבין הגברת הראשונה של ארגנטינה שהייתה נערצת על בני עמה ומתה ב-1952.