36% מהחברות: התנגדות להעסיק בעלי מוגבלויות
סקר שבחן את ההשתלבות בשוק העבודה של קבוצות המודרות ממנו, מעלה כי אנשים עם מוגבלות ואף נשים, נתפסים על ידי מעסיקים וחברות כמי שלא יכולים לבצע חלק מהתפקידים. ב-75% מהעסקים - אפס ייצוג של חרדים
יותר מ-80% מהעסקים אינם מעסיקים אתיופים ואנשים עם מוגבלות כלל - כך עולה מסקר בנושא גיוון תעסוקתי, שנערך על ידי מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, במטרה לבחון את ההשתלבות בעבודה של עובדים המשתייכים לקבוצות המודרות משוק העבודה, את החסמים שניצבים בפניהם ואת עמדות המעסיקים בנושא.
הסקר, שהוצג היום (ד') בכנס נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, התבצע באמצעות ראיונות טלפונים עם בעלי תפקידים בכירים ב- 384 עסקים שבהם 10 עובדים ומעלה. הוא כלל בדיקה של 7 קבוצות - נשים, ערבים, חרדים, אתיופים, עולים אחרים, בני 45+ ואנשים עם מוגבלות.
ממצאיו מגלים, כי לרוב הקבוצות הללו יש שיעור ייצוג נמוך במיוחד בעסקים, דבר שנובע לא פעם מדעות קדומות. כך למשל, אנשים עם מוגבלויות ונשים, נתפסים על ידי המעסיקים כבעלי מגבלות המקשות עליהם בביצוע חלק מהתפקידים - רק 14.2% מהמרואיינים סברו שבעלי מוגבלות יוכלו לבצע את כל התפקידים בחברה, ורק 40.6% מהמרואיינים סברו שנשים יוכלו לעשות זאת.
אם לא די בכך - כשנשאלו המעסיקים על הסיבות שמקשות על השגת רבגוניות מבחינת העובדים בעסק, 32.8% השיבו כי זה נובע מהתנגדות של מנהלים בחברה, 29.6% השיבו שזה נובע מהתנגדות של עובדים בחברה, 26% - התנגדות של לקוחות ו-15.2% - וחוסר התאמה של הכלים למיון עובדים.
ההתנגדות לקליטה של עובדים מאוכלוסיות מגוונות נבדקה גם באופן פרטני והעלתה ממצאים מטרידים - ההתנגדות בשיעור הגבוה ביותר היא ביחס להעסקה של אנשים עם מוגבלות (36%), ולאחריה להעסקת ערבים (19.7%), חרדים (13.5%) ובני 45+ (12.5%).
חרדים - אפס ייצוג ב-75% מהעסקים
נתוני הסקר מגלים כי אתיופים ואנשים עם מוגבלות כלל לא יוצגו ביותר מ-80% מהעסקים, וב-13%-16% שיעור ייצוגם נע בין 1% ל-10%. אצל חרדים יש אפס ייצוג ב-75% מהעסקים ועד 10% ייצוג בלמעלה מ-15% מהעסקים, וערבים ועולים אחרים אינם מועסקים כלל בכמחצית מהעסקים.
לנשים ולבני 45 ומעלה יש ייצוג גבוה יותר בעסקים לעומת הקבוצות האחרות - 36% ו-34% בהתאמה. עוד ציינו המעסיקים בסקר, כי העובדים הקשים ביותר לגיוס עקב אי זמינות או חוסר עניין הם חרדים (31% - במידה רבה) ואנשים עם מוגבלות (26.4% במידה רבה).
המעסיקים גם נבדקו מבחינת ההעדפות שלהם לגבי החשיבות שהם רואים בגיוון אוכלוסיית העובדים: 46.4% השיבו שהם מעדיפים כמה שיותר רבגוניות, ו-39% העדיפו רבגוניות. בנוסף, למעלה מ-75% מהמעסיקים חשבו שרבגוניות תורמת במידה רבה או רבה מאד לעסקים.
עם זאת, בבדיקת נכונות המרואיינים לקלוט עובדים, 31.7% הביעו רצון לקלוט נשים, 24.2% הביעו רצון לקלוט בני 45 ומעלה, 13.4 – בעלי מוגבלויות, כ-9% - חרדים ועולים אחרים, 7.4% – ערבים ו-5.6% - אתיופים.
צילום: shutterstock
מומלצים