8 כללים לנשים שרוצות להתקדם בעבודה
האם בזמן שאת חולמת על קידום - הקולגה שלך כבר השאיר אותך הרחק מאחור? את לא לבד. מציאת מנטור, התמצאות בפוליטיקה הארגונית ותעוזה - הם רק חלק מהצעדים שיעזרו לך להתקדם בסביבת עבודה גברית
לא מעט נשים חולמות לפלס את דרכן לפסגה ולפתח קריירה משגשגת. לכאורה, הן מתחילות מנקודת פתיחה שווה לזו של הגברים בתפקיד זוטר, ומאמינות שהשמיים הם הגבול. אך מסתבר שלא כולן מקבלות את אותה ההזדמנות.
- שוויון? רק ב-3% מהחברות הבורסאיות מכהנת יו"ר
- יש למי לפנות: יעוץ וסיוע באפליית נשים בעבודה
- נשים עדיין בתפקידים מסורתיים בשכר נמוך
בפועל - ככל שמתקדמים בסולם הדרגות הניהולי, מוצאים יותר גברים בעמדות מפתח לעומת נשים. עובדה זו מקשה עליהן להשתלב בארגון כבר מתחילת הקריירה ואף יותר בהמשך, כשהן מגיעות לתפקיד בכיר ומוצאות את עצמן יושבות לצד שולחן הנהלה עם רוב גברי. לרגל יום האישה שיצויין מחר (ו') - לפניכן טיפים שיעזרו לכן להשתלב בסביבת עבודה גברית:
ביטחון בראיון העבודה - ראשית צריך לעבור את השלב החשוב מכל והוא להתקבל לעבודה. גם בשלב זה יש הבדל בין נשים לגברים. כך למשל, לעתים המראיין אותך שאלות מפלות שלא היו מופנות לגבר כמו: "איך תסתדרי אצלנו?", או "האם תוכלי לעמוד בשעות עבודה מרובות?"
משום כך, כבר בראיון צריך להוכיח מקצועיות ואסרטיביות, ולהסביר למראיין שאת מוכנה להקדיש את כל כולך לתפקיד, גם אם יש לך ילדים. אם תידרשי לימי עבודה ארוכים ולשעות עבודה רבות, חשוב להכין גם את משפחתך לכך שתיעדרי מהבית יותר מן הרגיל ולבקש גמישות והבנה מכולם. מדובר במהלך חשוב שעשוי לתרום רבות לעתיד הקריירה שלך.
יחסים אישיים - מנוף להצלחה
הצטיינות - דרך האידיאלית ביותר להתקדם במקום העבודה היא להצטיין בתפקיד אותו את מבצעת. הציעי יוזמות חדשות והקפידי על פרו-אקטיביות בכל ערוץ אפשרי. הצטיינות והתמדה הן דרכים מעולות למשוך את תשומת ליבו של המעסיק ולהציג בפניו את המעלות שלך.
התמצאות בפוליטיקה ארגונית - לצערנו הרב, הצטיינות בתפקיד אינה השיקול היחיד או המכריע בדרך להצלחה. כמו בכל מקום, הפוליטיקה והיחסים האישיים יכולים להוות מנוף להצלחה ומסיבה זו חשוב להכיר על בוריה את הפוליטיקה הארגונית, להתערות בה ולקחת חלק בשיחות חולין במקום העבודה. הקדשת זמן להיכרות עם האנשים שעובדים איתך תוביל ליצירת קשרים אישיים וקרובים יותר, שעשויים לקצר את דרכך אל עבר התפקיד הבא.
כל עובדת צריכה מנטור - מלבד הקשרים האישיים ושיחות החולין, רצוי ומומלץ להשיג מנטור. הכוונה היא לאדם בכיר במקום העבודה שישמש כחונך המייעץ בעניינים מקצועיים וארגוניים, ויעזור לך לקבל ולבחור מטלות מעניינות שבהן תוכלי לבלוט לטובה. הגיבוי שתקבלי ממנו למהלכים שתבצעי יעניקו לך ביטחון והקשרים איתו יעזרו לך לפלס את דרכך במעלה הארגון.
מי צריך ניסיון בתחום? נקודה נוספת חשובה ביותר היא שנשים צריכות ללמוד מהגברים ולקבל תפקיד גם כשלא שולטים לגמרי בתחום או כשאין ניסיון מוקדם. כמו גברים, גם נשים צריכות להעז לקבל תפקיד וללמוד אותו תוך כדי עבודה.
זהירות, אגרסיביות - מצד שני יש צורות התנהגות שנחשבות לגבריות, שלא כדאי לאמץ ובעיקר התנהגות אגרסיבית, שתגרום מיד לדחייה. אסרטיביות ועמידה על עקרונותייך – כן, אגרסיביות – לא.
אצבע על הדופק - כדי להתקדם לתפקידים ניהוליים חשוב להיות מעודכנת בכל המתרחש בארגון. מידי שנה יתחוללו שינויים בהיררכיה הארגונית ולכן יש לעקוב אחר משרות שיתפנו, להודיע לכל מי שרלוונטי שאת מעוניינת במשרות הללו ולהיות מוכנה להסביר מדוע את האדם המתאים ביותר לתפקיד. ברוב הפעמים, על כל תפקיד שמתפנה יהיו מספר קופצים פוטנציאליים ולכן קדימות הפנייה היא מכרעת.
גם רכה, גם אסרטיבית - במידה שכבר הגשמת את ייעודך והגעת לתפקיד ניהולי בכיר, דעי שמנשים מצופה להיות קונפורמיות לתפקיד המגדרי שלהן, כלומר להיות קשובות, רכות ותומכות. יחד עם זאת, מנהלת חייבת להיות אסרטיבית ולהתייחס ליעדים המצופים ממנה במקום עבודתה ולדרוש אותם גם מהאנשים שעובדים תחתיה.
הכותבת היא מנכ"לית נטע - המרכז לפיתוח קריירה , שמקיים סדנאות העשרה לנשים בעולם התעסוקתי