מחקר ענק: המחיר הבריאותי של נקניק ונקניקיות
אוהבים נקניקיות? אתם בבעיה: מחקר רחב היקף שנמשך על פני 13 שנה ב-10 מדינות אירופאיות וכלל כחצי מיליון איש מצא כי אלו שאכלו כמות השווה לשתי נקניקיות ביום סבלו יותר מהתקפי לב, סרטן ומוות בגיל צעיר. "הסתפקות ב-20 גר' בלבד של בשר מעובד ביום, יכולה להציל חיים"
בשורה קשה לאוהבי הבשר המעובד לסוגיו. מחקר ענק שנערך ב-10 מדינות אירופאיות במהלך 13 שנה ובדק כחצי מיליון איש, גילה כי אכילת מוצרים מעובדים כמו נקניקיות, נקניק, בייקון ומוצרים נוספים מגבירה את הסיכון למוות בגיל צעיר.
קיראו עוד על תזונה נכונה
- עדיף בלי בשר: הלב של צמחונים בריא יותר
החוקרים טענו כי תזונה המבוססת על בשר מעובד גורמת למחלות לב, סרטן וכאמור, מוות בגיל צעיר. לדבריהם, המלח והכימיקלים המשמשים לעיבוד הבשר הם אלה הגורמים לנזק.
גורמים סביבתיים מזיקים
לאורך השנים, מצאו החוקרים כי 1 מתוך 17 מהאנשים שהשתתפו במחקר, מתו במהלך השנים. אולם אלה שאכלו יותר מ-160 גר' של מנת בשר מעובדת ביום - למשל שתי נקניקיות - היו בסיכון גדול יותר ב-44% למות, מאשר אלה שהסתפקו ב-20 גר' בשר מעובד ליום. בסיכומו של דבר, כמעט 10 אלפים איש מהנבדקים מתו מסרטן ו-5,500 מבעיות לב.
פרופ' סבין רוהמן מאוניברסיטת ציריך, הסבירה כי צריכה גבוהה של בשר, במיוחד בשר מעובד, קשורה בדרך כלל עם הרגלי חיים לא בריאים כמו עישון והשמנת יתר.
"אמנם עישון הוא הרגל רע מאוד וחשוב יותר להפסיק לעשן מאשר להפסיק לאכול בשר מעובד, אני בכל זאת ממליצה להפסיק את אכילת הבשר". לדבריה, אם כל המשתתפים במחקר היו צורכים לא יותר מ-20 גר' בשר מעובד ביום - לפחות 3% ממקרי המוות המוקדמים היו נמנעים.
גם על פי המלצות משרד הבריאות הבריטי, מומלץ לאכול לא יותר מ-70 גר' של בשר מעובד ביום. אולם לדברי נציגי המשרד, כמות מועטה של בשר, גם אם הוא מעובד, היא בעלת יתרונות בריאותיים מובהקים.
אורסולה ארנס מעמותת הדיאטנים הבריטית הוסיפה ואמרה כי "גם לאנשים האוכלים כמויות גדולות של בשר אדום טרי, קיימת המלצה להפחית מהכמויות הללו".
"המחקר מוכיח את מה שכבר ידענו"
ד"ר רייצ'ל תומפסון מארגון המאבק בסרטן העולמי אמרה כי תוצאות המחקר מצטרפות למידע שכבר קיים לגבי הסיכון שבאכילת בשר מעובד. "אחד המחקרים שערכנו ופורסם בשנת 2007 ועודכן ב-2011, הראה כי אכילת בשר מעובד כמו נקניקיות, נקניק ובייקון מגדילה את הסיכון לסרטן המעי", היא הסבירה.
"מספיק שאנשים יאכלו 10 גר' של בשר מעובד ליום, ותהיה ירידה של 4,000 מקרים בסרטן המעי בשנה", היא אומרת ומוסיפה כי הארגון ממליץ להימנע לחלוטין מאכילת בשר מעובד.
בנוסף, טוענים אנשי בריאות בריטיים כי האנשים האוכלים יותר בשר מעובד, במקביל אוכלים פחות ירקות ופירות ומעשנים מה שלא תורם למצב הבריאות הכללי שלהם.
הם מסבירים כי גם אם אנשים לא יפסיקו לחלוטין את אכילת הבשר המעובד, כדאי להכין אותו בצורות בריאות יותר כמו למשל על הגריל. בנוסף, מומלץ להוסיף לתפריט היומי גם מוצרים כמו עוף, דגים וקטניות שהם המקור לחלבונים.