שתף קטע נבחר

משכילות ורווקות: הסיניות לא ממהרות להתחתן

הן נאות, בטוחות בעצמן, עם משכורת טובה, תארים אקדמאיים ודירה משלהן, אבל החברה בארצן מכנה אותן בשמות גנאי. מדיניות "ילד אחד במשפחה" יצרה בעיה חברתית קשה במדינה הקומוניסטית - שיעור הרווקים גבוה לאין ערוך מהרווקות. "הן בררניות ולא מבינות שככל שהן מתבגרות, הן שוות פחות ופחות"

הואנג יואניואן היא צעירה בת 29, נאה ובטוחה בעצמה, עם משכורת טובה, דירה משלה, תואר שני מאחת האוניברסיטות המובילות בסין ושפע של חברים. אלא שהואנג יודעת כי בימים אלה, נשים רווקות, עירוניות ומשכילות כמוה בסין זוכות לכינוי הלא המחמיא "רווקות עודפות" (בסינית: sheng nu).

 

מכת מדינה בסין ב-2030 - מחסור במיליוני כלות

 

עוד חדשות בעולם :

עוד סנקציות על צ' קוריאה: איסור על ייבוא יאכטות

צפו בתיעוד פקחי או"ם שנחטפו: "מצבנו טוב"

מת האיש שרצח למען האפרטהייד - וחָבַר למנדלה

 

בראיון לכתבת BBC מארי קיי מג'יסטאד, טענה הואנג כי חבריה ובני משפחתה מפעילים עליה לחץ להינשא ושכלי התקשורת הממלכתיים בסין מטפטפים כל הזמן את המסר הזה. אפילו באתר האינטרנט של הממשלה הכביכול פמיניסטי "הפדרציה של כל נשות סין" פורסמו כתבות בנושא "הרווקות העודפות".

 

בני המשפחה מפעילים לחץ גדול על הרווקות להתחתן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בני המשפחה מפעילים לחץ גדול על הרווקות להתחתן(צילום: AFP)

 

בשנת 2007 התחילה התקשורת בסין, שמנוהלת על ידי המדינה, להשתמש במונח "רווקות עודפות". באותה השנה הזהירה הממשלה כי חוסר האיזון המגדרי של סין - שנגרם כתוצאה מהפלות סלקטיביות בשל מדיניות "ילד אחד למשפחה" - היא בעיה רצינית.

 

גילים 29-25: 1 מ-5 נשים היא רווקה

נתונים של הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה במדינה הקומוניסטית מצביעים על כך שכיום יש 20 מיליון יותר גברים מתחת לגיל 30 מאשר נשים מתחת לגיל 30.

יחד עם זאת, נתוני מפקד האוכלוסין במעצמה האסייתית מראים שבסביבות אשה אחת מתוך 5 נשים בסין בגילים 25-29 היא רווקה. מנגד, שיעור הגברים הרווקים בגיל זה גבוה פי שלושה. אולם, אין זה אומר שלנשים הרווקות יש סיכוי גבוה במציאת שידוך. הסיבה לכך היא שגברים סיניים נוטים להתחתן עם נשים צעירות ועם כאלה שנמצאות ברמת השכלה נמוכה מהם.

 

"משנת 2007 הפיצו כלי התקשורת הממלכתיים בצורה אגרסיבית את הנושא בסקרים, כתבות, טורים, קריקטורות ותמונות ויצרו סטיגמות על נשים משכילות מעל גיל 27 שהן עדיין רווקות", סיפרה לטה הונג- פינשר, אמריקנית שעושה דוקטורט בסוציולוגיה באוניברסיטת צ'ינוגה בביג'יינג.

 

הונג-פינשר אמרה שהממשלה בסין הייתה רוצה שאיכות הנשים האינטיליגנטיות והמשכילות תגדל ואף ציטטה את ממשלת המדינה מתבטאת בנושא בהצהרה משנת 2007. "סין עומדת בפני לחצי אוכלוסייה חסרי תקדים, והאיכות הכוללת של האוכלוסייה נמוכה מדי ולכן המדינה צריכה לשדרג את איכות האוכלוסייה שלה", מסרה הממשלה בבייג'ינג.

 

לחצי אוכלוסייה חסרי תקדים. רחוב ממוצע בשנחאי (צילום: AP) (צילום: AP)
לחצי אוכלוסייה חסרי תקדים. רחוב ממוצע בשנחאי(צילום: AP)

 

חלק מרשויות המקומיות בסין לקחו על עצמן לארגן אירועי שידוכים, שבהם נשים צעירות ומשכילות יכולות לפגוש חתנים פונטציאלים. המטרה איננה רק לשפר את מאגר הגנים, אמרה פינשר האמריקנית, אלא גם להפחית ככל האפשר את מספר הגברים הרווקים חסרי המנוח שעלולים לגרום לתוהו ובוהו חברתי.

 

בעוד סין פועלת מצד אחר להילחם בתופעה של מחסור בכלות, כלי התקשורת שנמצאים תחת פיקוחן הגדול של הרשויות תוקפות מצד שני את הנשים הרווקות וטוענות שמדובר בנשים "בררניות" ומשכילות מדי שמסרבות להינשא.

 

במאמר שכותרתו "רווקות עודפות לא ראויות לסימפטיה שלנו" ופורסם בחודש מרס 2011 באתר האינטרנט "הפדרציה של כל נשות סין", נכתב: "הבנות האלה מקוות להרחבת השכלתם כדי להגדיל את התחרותיות ביניהן. הטרגדיה היא שהן לא מבינות שככל שהן מתבגרות, הן שוות פחות ופחות כך שעד שהן מקבלות את התואר השני או את הדוקטורט שלהן, הן כבר זקנות - כמו פנינים מצהיבות".

 

מדיניות "ילד אחד במשפחה" בסין, שהחלה ב-1979, הביאה לעלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה. המדיניות הסינית הביאה לכך שהורים רבים מעדיפים שילדם היחיד יהיה בן וחלקם אף מרחיקים לכת לכדי הפלה של בנות.

 

תרגום: טל קוריס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים