חייזרים? שעון שמש? סטונהנג' הוקם כבית קברות
חוקרים בריטים המנסים לפצח את התעלומה מאחורי אבני הענק המעגליות פרסמו תיאוריה חדשה, לפיה האתר המקורי שימש לקבורת משפחות מיוחסות. הארכיאולוגים גם שופכים מעט אור על תהליך הקמת המיזם
5,000 שנים אחרי שהוקם לראשונה ממשיך אתר סטונהנג' בבריטניה לעורר את סקרנותם של ארכיאולוגים שמנסים לפצח את תעלומתו. חוקרים בריטים פרסמו היום (שבת) תיאוריה חדשה המסבירה את הסיבה להקמת השלב הראשון של האתר בסביבות 3,000 לפני הספירה.
כותרות סוף-השבוע בחדשות ynet:
ההרג במשחק בפורט סעיד: אושרו עונשי המוות
לטענתם, אבני הענק לא הוצבו בשטח לצורכי פולחן או במסגרת ניסיון ליצור שעון אסטרונומי (ואפשר גם לשכוח מקונספירציות על מעורבות חייזרים). החוקרים מעריכים שהאתר המקורי היה בית קברות ענק של משפחות מהאליטה האזורית.
לא פחות מ-1,000 מעגלים המסומנים באבני ענק מוצבים במישור סליסבורי (Salisbury Plain) שבמחוז ווילשייר (Wiltshire) בדרום מערב בריטניה. בחפירות שנעשו במקום הוצאו עצמות של 63 בני-אדם שהועברו לבדיקת מעבדה. מהתוצאות עולה שמדובר במשפחות שנקברו כולן בשוחה מעגלית גדולה שהייתה הגרסה הראשונית לאתר המוכר כיום, והוקמה 500 שנים לפניו.
פרופסור מייק פרקר פירסון, מהקולג' האוניברסיטאי של לונדון, אמר שהעצמות שהוצאו מהקברים כללו שרידי גברים, נשים וילדים. המיקום של מרבית הגופות סומנו במקור על ידי אבן חול כחולה.
מהמחקר עולה עוד כי יותר מ-4,000 איש מרחבי בריטניה יצאו לאזור סטונהנג' כדי לקחת חלק בהקמת האתר לפני אלפי שנים. וכמה זמן לקח לבנות באותה תקופה את האתר שחלקו נותר עומד עד היום? לפי הערכות החוקרים הקמת המקום ארכה 10 שנים. העדויות לכך הן מחקירת היישובים הפרה-היסטוריים שנחשפו באזור סטונהנג'.
המונומנטים הארכיאולוגים יוצאי הדופן שבאתר, הכוללים את מעגל האבנים העומדות, כ-300 תלי
קבורה ושרידים פרה-היסטוריים רבים, נכנס בשנת 1986 סטונהנג' לרשימת אתרי המורשת העולמיים (World Heritage Site) של אונסק"ו.
עד המאה ה-17 יוחסה בניית האתר לעמים רבים, ביניהם הרומאים, הדנים והצרפתים. צאצאי כת של כמרים קלטים שנקראים "דרואידים" טענו שאבות אבותיהם היו אלו שבנו את האתר. אולם במאה ה-20 הוכח, בין השאר באמצעים כימיים, כי האתר נבנה זמן רב לפני שעמים אלו התקיימו - ב-3,000 לפני הספירה.