שקשוקה ושיק: קולינריה בשבוע האופנה של פריז
יפה עירון-קוץ נשלחה לברר מה מגישים בקוקטיילים המפונפנים של המעצבים המשתתפים בשבוע האופנה של פריז. על הדרך היא גם בדקה מה אוכלות הדוגמניות מאחורי הקלעים. סיפור על לואי ויטון, קרואסונים, סטארבאקס והרבה (אבל הרבה!) שמפניה
לפני שנים, כששבוע האופנה הפריזאי היה פחות לחוץ ומשפחתי-משהו באופיו, ראיתי את הדוגמניות האגדתיות נעמי קמפבל, לינדה אוונג'ליסטה ואמבר ואלטה אוכלות בסניף של מקדונלד'ס הקרוב למוזיאון הלובר, שם התקיימו פעם חלק גדול מהתצוגות. על המגשים שלהן היו מונחים המבורגרים וצ'יפס והן נראו כמי שמאד נהנות מהארוחה.
עוד בערוץ האוכל:
לאכול בת"א, להרגיש בוורשה: קפה בתיה חוזר
כיום נדיר לפגוש ודוגמניות ידועות במקדונלד'ס. אבל כששואלים אותי מה הדוגמניות אוכלות במהלך שבוע האופנה, בין ההתרוצצויות מתצוגה לתצוגה, אני נוהגת לספר שמי שמציץ מאחורי הקלעים של התצוגות יודע שהן לא נשארות רעבות.
בשנים האחרונות שבוע האופנה הפריזאי הפך להיות צפוף מאוד. מדי יום נערכות בו בממוצע כ-12 תצוגות והעיתונאים נאלצים לרוץ מתצוגה לתצוגה שלא תמיד נערכות בחללים הסמוכים זה לזה. למרות חוסר הזמן והריצה המטורפת בכל רחבי פריז, משתדלים מעצבים ומותגים מסוימים לקבל את פני האורחים בקוקטייל מקורי ומפנק.
תצוגות האופנה של מארק ג'ייקובס, המעצב הראשי של בית לואי ויטון, תמיד מתחילות דקה אחת בדיוק לפני הזמן המצוין בהזמנה ומי שמאחר נשאר בחוץ. מה שכן, ג'ייקובס מתחשב באורחיו שמגיעים לתצוגה שלו כמעט עם שחר במושגים פריזאיים – בשעה 10 בבוקר. על שולחן גדול הוגשו קרואסונים מתוקים עשירים בשקדים, מיני ריבועי קרוק מסייה, מגשים עם מדליוני גבינת עיזים טריה שמתובלים בקימל, פפריקה מתוקה או בצל. היו שם גם מיני בגטים ומיני סנדוויצ'ים, קפה חם, חביתיות בליני קטנטנות עם חמאה מלוחה וכמובן - שמפניה שנמזגת עבור למי שמעוניין להתבשם בסטייל על הבוקר.
אלבר אלבז, המעצב הישראלי שעומד בראש בית לאנוואן הוא אלוף הכנסת האורחים של פריז. בתצוגות של בית האופנה הנודע דואג אלבז להגיש לאורחיו עוגיות, שוקולד, סוכריות יין וכמובן – שמפניה קרירה בכוסות בדולח.
העונה הפתיע אלבז וכיבד את האורחים בקופסאות קרטון קטנות מלאות בפופקורן חם וטרי, שהוגשו לצד בקבוקים אישיים עם קש של שמפניית פומרי פופ (Pommery POP) האופנתית ובקבוקי מים מינרליים מסוגים שונים של קולט (Collette), חנות האופנה המפורסמת ברחוב סנט אונורה.
בסיום, חלל התצוגה נראה מזוהם מבקבוקים ופופקורן - כמעט כמו אולם קולנוע בסינמה סיטי. מה שכן, הפופקורן - כמו גם התצוגה - היה נהדר.
עוד בקוקטיילים הביזאריים אך המקסימים של שבוע האופנה שנערך השנה: כוסות סטארבקס מהודרות עם לוגואים גדולים ורקע צבעוני אצל בית האופנה קנזו, שחולקו בצירוף דונאטס. אלה הוגשו במסגרת המחווה לאורח החיים האמריקאי שעמדה בבסיס התצוגה של המעצבים האמריקאים ממוצא אסיאתי קרול לים ואומברטו ליאון. התקרובת הוגשה מתוך משאית כסופה של סטארבקס שהוצבה בכניסה לתצוגה, שהתקיימה בחנות כלבו נטושה בלב פריז.
המעצבת הפנקיסטית בת השבעים, ויוויאן ווסטווד הבריטית, מחלקת במשך שנים לאורחיה מימיות מים ממתכת עם חתימת ידה. מאחורי הקלעים, בסיום התצוגה, השמפניה נשפכה גם הפעם כמים.
המעצבת הסינית שייצי צ'יין, סנונית ראשונה של מעצבים אסיאתים שמציגים באירופה, הגישה לאורחים שטרחו להגיעה לתצוגה – ניחשתם נכון – שמפניה, אך אנחנו ובעיקר צלמי הפפראצי שהגיעו למקום שמחו לפגוש את ג'סיקה אלבה שישבה בשורה הראשונה לצד כמה כוכבניות סיניות מסתוריות.
מי שאירגן את הקוקטייל הגדול והמעניין ביותר של שבוע האופנה, שנחתם בסוף השבוע האחרון, היה המותג השבדי הפופלרי h&m שהשתתף הפעם באופן לא רשמי בשבוע הפריזאי וקיים תצוגה ומסיבה גדולה באוהל גדול בגן מוזיאון רודן.
האורחים נהנו ממאכלים צרפתיים קלסיים כמו כריכים עם פואה גרא ואספרגוס, מנות זעירות של פוט או פה (pot-au-feu) חם מעולה שכלל בשר רך ונימוח וירקות שהוגשו בספלי קפה שקופים.
כמנות אחרונות הוגשו עוגיות מקארון בשלל טעמים, אקלרים משוקולד וקפה וטארטלים מיניאטוריים עם פירות. בר המשקאות היה גדול מימדים וכלל רשימה של לפחות 15 קוקטלים שונים ומגוונים שברמנים יעילים הכינו מול עיני האורחים וכמובן הרבה שמפניה.
רזות, אבל אוכלות כמו גדולות
ומה עם הדוגמניות? במהלך שעות ההכנה הארוכות לקראת התצוגה, בין מראות וקולבים, עפרונות איפור, מייק אפ, סיכות, מברשות ומייבשי שיער, מתרוצצים מפיקי התצוגה וממלאים שוב ושוב את בר האוכל ושתייה קלה לדוגמניות ולעובדי התצוגה שיעמוד לראשותם עד תחילת התצוגה. זה לא יוצא דופן לראות מאחורי הקלעים דוגמנית עם צלחת סלט או סנדוויץ' ביד, אותם היא אוכלת בעוד שלושה ספרים מטפלים בשערה.
המאכלים המוגשים מאחוריי הקלעים בתצוגות מגוונים ומשתנים בהתאם לתקציב ולאופיו של המעצב או של בית האופנה. מה שמאפיין אותו שהוא יהיה תמיד קל ונגיש לאכילה עם פינגר פוד, אוכל שלא דורש כלים לחיתוך, ושניתן לחטוף ממנו מנות קטנות מדי פעם. בתפריט מככבים מאפים קטנים כמיני קרואסונים, עוגת הצימוקים פאן רו ארזן (Pain au Raisin) סנדוויצ'ים מיניאטוריים, ירקות חתוכים ופירות.
"כשהתצוגה מתקיימת בבוקר, אנחנו אוכלות", מתדווה בפני פאולינה היילר, דוגמנית שכיכבה בתצוגה של לואי ויטון. אבל הצהרות לחוד ותמונות לחוד - היילר מוכנה להצטלם רק עם כוס מים ביד.
בהכנות לתצוגה אחרת, של המעצב גארת' פיו, הדוגמנית אלין וובר מנצלת את הרגעים בהן מעצבי השער מארגנים את שיערה כדי לאכול סלט עדשים ועלים ירוקים קר שלקחה משולחן האוכל שעמד לראשות הדוגמניות והעובדים. קורה שלא אחת שגם אנחנו העיתונאים נהנים מאותו שולחן אוכל.
בתי האופנה הגדולים והעשירים משתמשים בשירותיהם של חברות קייטרינג יוקרתיות כפוטל א שאבו (Potel et Chabot) שסיפק את התקרובת לתצוגה של לואי ויטון.
המעצבת סטלה מקרטני מקפידה להגיש רק אוכל ושתיה אורגניים שמספקת לה רשת המסעדות פאן קוטידיין (Pain Quotidien)
יש גם מעצבים רבים שמאלתרים את הקייטרינג בעצמם. אצל המעצב האוונגרדי חוסיין צ'אלאייאן הגישו בין השאר ממתקים ועוגות שוקולד.
אצל גארת' פיו נראה שהושקע מאמץ גדול יותר בגיוון ובאיכות. כאן הוגשו סנדוויצ'ים משולשים קטנים במבחר לחמים עשירים במילוי גבינה נקניקים.
היה גם סלט עדשים עם עלים ירוקים ועגבניות יבשות ועוגיות משלל סוגים. המעצב האפלולי ריק אוונס דבק באוכל בריא כסנדוויצ'ים מלחם מלא, לחם דגנים וגם עוגת גזר.
אצל ורוניק לרואה, מעצבת בלגית הפועלת בפריז, שולחן האוכל הוכן על ידי עובדי הסטודיו שלה וכלל פירות יבשים, כריכי באגט עם עוף בקארי או טונה, יוגורטים ירקות ופירות.
אבל תצוגת אופנה, בין אם בקידמתה או בעיבוריה, אינה תצוגה בלעדי שמפניה. אבל מאחורי הקלעים, בניגוד למה שחושבים, היא מוגשת רק בסיום התצוגה, אז השמפניה נשפכת כמים. המעצבים, הסטייליסטים וכמובן גם הדוגמניות מוזמנות ללגום אותה והן עושות זאת - כפי שאפשר לנחש - בהנאה ובשמחה רבה.