שופט תעבורה: הסיכוי שקצין משטרה יטעה קלוש
קביעה יוצאת דופן זו שייכת לשופט תעבורה בעכו, אשר בחר להתעלם מגרסאות שונות של השוטר הבכיר. לעומתו, בית המשפט המחוזי הניח כי אפילו קצין משטרה עשוי לטעות לעיתים
קציני משטרה אינם טועים, או לפחות כך סבור שופט תעבורה בעכו. לפני כמעט שלוש שנים הוגש נגד י' כתב אישום, בגין עבירת אי-ציות לאור אדום. בית המשפט לתעבורה בעכו הרשיע אותו והטיל עליו קנס בסך 1,000 שקלים, תוך שהוא מתבסס על עדות קצין משטרה המשמש כמפקד תחנה באיזור הצפון.
אלא שי' טען להגנתו כי מדובר בטעות ברישום מספר הרישוי, שכן בזמן ביצוע העבירה היה בכלל בביתו, ומכוניתו עמדה בחניית הבית. את בית המשפט זה לא שיכנע. "הסיכוי שקצין משטרה טעה בהעתקה של מספר הרכב באמצעותו בוצעה העבירה, הינו קלוש", קבע שופט התעבורה חד-משמעית.
אלא שמעיני השופט נעלמה עובדה בעייתית - במסמכים שהגישה המשטרה הופיעו לא פחות משלוש גרסאות לצבע המכונית שבה נהג י', שתיים מהן הועלו על-ידי הקצין עצמו. האם למרות הכל יתברר כי קצין משטרה יכול לטעות? בניגוד לבית המשפט לתעבורה, בית המשפט המחוזי בחיפה שדן בערעור שהגיש י', קבע כי זו אכן אפשרות מתקבלת על הדעת.
אפור, שחור או כסף?
שופטים הדנים בערעורים אינם נוטים להתערב בקביעת ממצאים עובדתיים בבתי משפט לתעבורה. השופט כמאל סעב מבית המשפט המחוזי בחיפה הבהיר כי התערבות שכזו אפשרית רק "במקרים חריגים ויוצאי דופן, בהם נמצא כי המסכת העובדתית אינה מתקבלת על הדעת, ואינה מתיישבת עם חומר הראיות". ומתברר שכך בדיוק קרה בעניינו של י'.
בפסק דינו כותב השופט סעב כי "עדותו של הקצין לפיה ראה בוודאות את רכב המערער מסוג ב.מ.וו בצבע שחור (הדגשה במקור), עומדת בסתירה מהותית לרשום בדו"ח הפעולה שבו הוא ציין כי הבחין ברכב ב.מ.וו בצבע אפור".
וזו לא הסתירה היחידה. שכן לדברי השופט סעב, קיימת במסמכי המשטרה גרסה שלישית. "הדבר עומד בסתירה לאמור בדו"ח הפנימי שרשמה השוטרת א', בהסתמכה על דו"ח הפעולה שמסר לה הקצין, שם ציינה כי הרכב הינו ב.מ.וו בצבע כסף", מבהיר השופט. אגב, צבע מכונית הב.מ.וו של י' הוא אפור, ולא כסוף או שחור.
"טעות בספרה אחת"
כאשר קיימת סתירה בעדויות של עדי תביעה, שלגבי אחד מהם נקבע כי בלתי סביר לחשוב שטעה, נדרש בית המשפט המחוזי להתערב. לדברי השופט סעב, "סתירה זו מעלה אפשרות כי הקצין טעה ברישום מספר הרכב, כך שטעות בספרה אחת עלולה להוביל לרכב אחר מאותו סוג, אך בצבע אחר".
שופט המחוזי מציין עובדה נוספת, שמחזקת את הספק שהתעורר בעניין עדותו של קצין המשטרה - "הקצין לא הגיש את התיעוד הראשוני שבו רשם את מספר הרכב בזמן אמת, אלא הסתפק בהצגת דו"ח הפעולה שרשם שלושה ימים לאחר מכן".
וכך, ובניגוד להחלטת בית המשפט לתעבורה, החליט השופט סעב לזכות את י'. "השאלה (היא) האם קיימת אפשרות שנפלה טעות בתום לב בעדותו (של קצין המשטרה), והתשובה לכך חיובית. והחשש לטעות, גם בתום לב, מצדיק לתת למערער ליהנות ממנו", מסכם השופט את פסק הדין.