שתף קטע נבחר

 

בג"ץ למדינה: נמקו מדוע כולאים מבקשי מקלט

במסגרת עתירה של אזרחים אריתריאים וארגוני זכויות אדם הודיעו שופטי בג"ץ כי ידרשו מהמדינה להסביר מדוע אין לבטל את "חוק המסתננים", המאפשר מעצר ללא משפט למשך 3 שנים

הקרב המשפטי על גורלם של מבקשי המקלט בישראל בעיצומו. שופטי בג"ץ הודיעו היום (יום ג') כי יוציאו צו על תנאי המורה למדינה לנמק מדוע לא יבוטל "חוק המסתננים" - התיקון לחוק למניעת הסתננות שמאפשר לכלוא מבקשי מקלט ללא משפט, לתקופה של שלוש שנים או יותר. ההחלטה התקבלה במסגרת עתירה של מבקשי מקלט וארגוני זכויות אדם.

 

הוועדה של ישי: לגרש זרים, לא להתחשב באו"ם

 

מכוח התיקון, שנכנס לתוקף ביוני האחרון, כלואים כיום כ-2,000 בני אדם שנכנסו לישראל בחודשים האחרונים, בהם כמה עשרות ילדים. רובם הגדול של הכלואים הם אזרחי אריתריאה וסודן - מדינות שעל פי הממשלה עצמה ומפאת התחייבויות בינלאומיות לא ניתן להחזיר אליהן את אזרחיהן בשל הסכנה הנשקפת להם.

 

בין העותרים נגד התיקון שני אריתריאים, שתי אריתריאיות ותינוקת בת שנה, שנכלאו מכוחו. מאז הגשת העתירה, באוקטובר, שוחררו מהכלא התינוקת ואמה עד להכרעה.

 

2,000 מבקשי מקלט נכלאו בישראל. המתקן בסהרונים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
2,000 מבקשי מקלט נכלאו בישראל. המתקן בסהרונים(צילום: הרצל יוסף)

 

את העתירה הגישו עו"ד יונתן ברמן מהקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, עו"ד ענת בן דור מהתוכנית לזכויות פליטים באוניברסיטת תל-אביב, עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח בישראל ועו"ד אסף וייצן ממוקד סיוע לעובדים זרים. העתירה הוגשה גם בשם ארגון אס"ף, קו לעובד והמרכז לקידום פליטים אפריקנים. אל העותרים הצטרפה גם נציבות האו"ם לפליטים.

 

בדיון האשימו הארגונים את הרשויות במכבסת מילים בשימוש בכינוי "מתקן שהייה" למקום שבו מוחזקים מבקשי המקלט וטענו כי הוא כלא לכל דבר. עוד נטען כי הדין הישראלי והבינלאומי והתקדימים בשיפוט אוסרים על מעצר מהגרים שאינו לצורכי גירוש וכי מעצר מבקשי מקלט שנמלטו על נפשם ועברו תלאות ועינויים בסיני יפגע עוד יותר בשלומם ובבריאותם.

 

הם טענו עוד כי הרתעת מהגרים חדשים מלבוא לישראל לא יכולה להיות תכלית המצדיקה מעצר מהגרים ללא גבול. העותרים ציינו כי לדברי המדינה עד כה הגישו יותר ממחצית הכלואים בקשות למקלט. אבל עוד בטרם נבדקו הבקשות טוענת המדינה כי הם אינם פליטים.

 

סיור חברי כנסת בסהרונים (ארכיון) (צילום: אילנה קוריאל) (צילום: אילנה קוריאל)
סיור חברי כנסת בסהרונים (ארכיון)(צילום: אילנה קוריאל)

 

מנגד טענה המדינה בדיון כי החוק אינו דרקוני כפי שטוענים העותרים שכן שוחררו עשרות רבות של כלואים כאשר נמצא לכך צידוק. עוד טענה המדינה כי העתירה כללית ותיאורטית וכי העותרים דילגו על בתי הדין המנהליים כשפנו ישירות לבג"ץ.

 

אך נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, שעמד בראש הרכב השופטים, והשופטות מרים נאור ועדנה ארבל נזפו במדינה ותהו מדוע לא הרחיבה באשר לנימוקים להצדקת החוק. השופטים הבהירו כי בכוונתם להוציא צו על תנאי שיורה למדינה להסביר מדוע לא יבוטל התיקון לחוק או סעיפים בתוכו.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקשי מקלט במתקן הכליאה סהרונים
צילום: אליעד לוי
מומלצים