משבר בדרך לקואליציה: עוד 4 ימים נותרו לנתניהו
המועד האחרון להרכבת ממשלה מתקרב, אבל המחלוקות רק מתרבות. פרט לקרב על משרד החינוך, קיים מאבק משולש על ראשות ועדת הכספים בין הבית היהודי, הליכוד ויש עתיד
הדד-ליין מתקרב, אבל ראש הממשלה בנימין נתניהו נתקל במכשולים חדשים בדרך לקואליציה. נתניהו קיווה להציג את ממשלתו החדשה היום (יום ד'), ארבעה ימים לפני תום הארכה שניתנה לו להרכיב קואליציה, אבל המשבר במשא ומתן והאי-הסכמות סביב תיק החינוך יעכבו ככל הנראה את טקס ההשבעה החגיגי שתוכנן השבוע - אולי אפילו לשבוע הבא, השבוע שבו נשיא ארצות הברית ברק אובמה יגיע לישראל.
בתחילת השבוע, ולאחר פגישה משולשת בין נתניהו ובין שותפיו החדשים יאיר לפיד ונפתלי בנט, נדמה היה שההסכמים הקואליציוניים לקראת חתימה סופית. בנושא המרכזי שפילג את הכנסת - השוויון בנטל - דווקא הושגו הסכמות, וגם על גודלה של הממשלה הסכימו הצדדים. אבל למרות ההכרעה על ממשלה מצומצמת יחסית של 20 שרים (לא כולל נתניהו) ועוד שמונה סגנים, פריצת דרך בשאר הנושאים שבמחלוקת לא הייתה.
בשלב האחרון של חלוקת התיקים החלו המחלוקות, והתברר כי יש עתיד - שם סימנו את נושא החינוך כאחד מהדגלים המרכזיים במצע הבחירות - לא מוכנים לוותר על המשרד. גם בליכוד קיים חשש להיפרד מהתיק, בין היתר בטענה לדאגה לחינוך התורני והחשש מתגובת המפלגות החרדיות. לאורך כל היום קיימו הצדדים שיחות ממושכות במטרה להגיע להסכם, כמעט חודשיים לאחר הבחירות, אולם הנושא עדיין לא נפתר והקרב בין שי פירון מיש עתיד וגדעון סער מהליכוד טרם הוכרע.
בזמן שהקרב על תיק החינוך בשיאו, מתברר כי גם בעניין ועדת הכספים של הכנסת עדיין אין הסכמה. ביש עתיד דרשו לעמוד בראשות הוועדה לאורך כל הדרך, אולם מקורבים לבית היהודי אמרו כי
במהלך השיחות האחרונות גם במפלגתו של בנט הציבו דרישה דומה. בליכוד-ביתנו, לעומת זאת, מנסים לשמור את הוועדה בידיהם - בין היתר על מנת שלא לתת ללפיד שיכהן כשר האוצר ולבנט שיכהן כשר התמ"ת שליטה נרחבת על הכלכלה.
לדברי אותם גורמים בבית היהודי, במהלך השיחות האחרונות הבהיר צוות המשא ומתן של המפלגה כי בנט דורש שאיש מפלגתו יכהן בראשות ועדת הכספים על מנת "להסיר חסמים" ולסייע לכלכלה. נציגי הבית היהודי טענו כי בליכוד-ביתנו מתעלמים מהבקשה, אולם אמרו כי עם חידוש השיחות איתם היא תוצג כדרישה חד משמעית שתצטרך להיסגר בטרם ייחתם הסכם. בבית היהודי אמרו כי ויתרו על תיק שר אחד ויקבלו שלושה בלבד כחלק מהסיכום על ממשלה קטנה, וטענו כי בשל כך דרישתם לעמוד בראשות ועדת הכספים "לגיטימית ומוצדקת".