הממשלה תאשר את העלאת אחוז החסימה ל-4%
הסכמה דרמטית בין המפלגות המנהלות את המו"מ הקואליציוני: אחוז החסימה בכנסת הבאה יעמוד על 4% - שהם כחמישה מנדטים. במפלגות הערביות זועמים: "מתנקמים בנו"
בזמן שהשותפות העתידיות לקואליציה מתקשות להגיע להבנות סופיות על חלוקת התיקים, לפחות בנושא אחד עקרוני מסתמנת הסכמה שתשנה את פני המפה הפוליטית בישראל: הממשלה החדשה צפויה להביא לאישור הכנסת הצעת חוק להעלאת אחוז החסימה בבחירות מ-2% ל-4%. משמעות ההחלטה אם תאושר: לכנסת ה-20 ייכנסו רק סיעות בעלות 5 מנדטים ומעלה.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
יאללה, די לריב על תיק ורבע. המדינה מחכה / חנוך דאום
המחלוקות בדרך לממשלה: משרדי החינוך והפנים
ההחלטה הצפויה על העלאת אחוז החסימה, דרישה שעלתה במסגרת המו"מ הקואליציוני הן על ידי יאיר לפיד והן על ידי אביגדור ליברמן, אמורה להדאיג לא מעט גורמים פוליטיים בישראל. הראשונות להיפגע יהיו המפלגות הערביות: בכנסת הנוכחית יש לבל"ד שלושה מנדטים, לרע"מ-תע"ל יש ארבעה, וגם לחד"ש, שפונה גם לציבור היהודי, יש ארבעה מושבים בכנסת.
שלוש הסיעות הללו לא היו מצליחות לעבור את אחוז החסימה החדש ולהיות חלק מהכנסת. המשמעות היא שהמפלגות הללו יצטרכו להתאחד זו עם זו, או לחלופין עם גורמים פוליטיים אחרים. "ההצעה הזו מכוונת בעיקר נגד המפלגות הערביות", תקף ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) את ההחלטה המתגבשת, "זו נקמה במפלגות הקטנות, וניאבק כדי שההחלטה לא תעבור".
גם מפלגות ותיקות אחרות ייאלצו לחשוב פעמיים אם לרוץ לבד: בכנסת הקודמת למשל מרצ והמפד"ל זכו כל אחת בשלושה מנדטים, והן לא היו עוברות את אחוז החסימה. יהדות התורה, שהפעם זכתה בשבעה מושבים אך בבחירות הקודמות הסתפקה בחמישה, הייתה מתנדנדת מעל ומתחת לאחוז החסימה. גם קדימה בראשות שאול מופז הייתה נשארת מחוץ לכנסת הנוכחית, אחרי שזכתה בקושי בשני מנדטים.
נפגעות נוספות הן המפלגות שכמעט תמיד מתקרבות אל אחוז החסימה אך נשארות מחוץ לכנסת, כמו הירוקים למשל, שייאלצו להתאחד עם גופים פוליטיים גדולים יותר אם יהיו מעוניינים להכיר את הכנסת מבפנים.
מטרת הצעד החדש היא ליצור יציבות שלטונית בישראל על ידי צמצום מספר הסיעות והקמת גושים פוליטיים מאוחדים: למשל, גוש שמאל או גוש ערבים, גוש מפלגות ימין וגוש חרדי. עם זאת, בחלק מהמקרים האיחוד הזה יוכל להיעשות לצורכי בחירות בלבד. הגוש הערבי, למשל, יוכל להתמודד במשותף, אך לאחר הבחירות להתפצל לסיעות שונות כמו היום.
Read this article in English